Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

IDEE VOOR DORPSRAAD LEEFT IN HET DORP, ZO BLIJKT UIT UITGEBREIDE RONDVRAAG

Esschenaren kijken vooruit: naar Boxtel

CARRY DIRKX

Wil Esch bij Boxtel horen? Of hadden Esschenaren liever gewild dat de gemeente Haaren bleef bestaan? Brabants Centrum stelde afgelopen week op verschillende plaatsen in Esch deze vragen: bij supermarkt Spar, de biljartclub, op straat én op Facebook. Aanleiding is het rapport van adviseur Roel Augusteijn, die namens de provincie onderzoek deed naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente Haaren. Zo snel mogelijk opsplitsen, luidde dat advies, en wellicht zou Esch dan al in 2020 bij Boxtel horen. Maar wat wil Esch?

Esch bij Boxtel: het klinkt logisch en voor veel Esschenaren is het dat ook, getuige reacties als 'Wij horen bij Boxtel', 'Het voelt thuis', 'Ik heb nooit iets met Haaren gehad' en 'Ik heb een beter gevoel bij Boxtel'. Vooral op het sociale medium Facebook zegt een meerderheid: natuurlijk moet Esch naar Boxtel. Regelmatig gevolgd door kritiek op de gemeente Haaren, bijvoorbeeld over de onopgeloste verkeersproblematiek en de slechte staat van de wegen in Esch. De voorzitter van muziekvereniging Sint-Willibrordus, Fred Bergman, komt met nog een argument voor Boxtel: daar gaat meer geld en aandacht naar het muziekonderwijs.

MOPPEREN

Klanten van supermarkt Spar zijn maandagmiddag wat minder uitgesproken. ,,Het maakt me niet uit, of we nou bij Haaren horen of bij Boxtel", zeggen een paar mensen achter elkaar. ,,Als het zo was gebleven, was het ook goed geweest", zegt Gerrie Wagemans. Myranda van der Sanden is eerlijk: ,,Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren en het interesseert me ook niet veel. Misschien zeg ik straks wel: we hadden beter bij Haaren kunnen blijven." Ingrid Martens vindt dat Esch qua binding bij Boxtel hoort. ,,En ze zijn daar gewend aan dorpen die bij de gemeente horen. Of het beter is in Boxtel? Ik heb het idee dat daar meer gebeurt en dat er meer daadkracht is. In Haaren lijkt alles stil te staan."

De ongeveer acht biljartende mannen in dorpshuis De Es moeten dinsdagmiddag op stoom komen in hun reactie. ,,Het maakt me niet uit", klinkt het eerst een paar keer. ,,De opsplitsing leeft niet echt in Esch; we hebben toch niks te zeggen." Maar dan barst de discussie alsnog los. ,,Het liefst zo snel mogelijk naar Boxtel", vindt de één. En waarom gebeurde dat twintig jaar geleden dan niet? ,,Er is ons toen niks gevraagd!", zegt Harrie van Grinsven. ,,Burgemeester Letschert wilde graag dat we naar Haaren gingen en dat is gebeurd." Toch zijn de mannen niet eensgezind. ,,De vier dorpen van Haaren zijn net een beetje aan elkaar gewend. En er valt altijd wel iets te mopperen", zegt Harrie van Brunschot. ,,De milieustraat vind ik geweldig in Haaren en waar heb ik verder de gemeente voor nodig?" Toch kiest de meerderheid voor Boxtel. ,,Daar wordt fatsoenlijk zout gestrooid als het glad is", vindt Harrie van de Loo. ,,Echt niet!", wordt er gereageerd. ,,Wordt er nou nog gebiljart?", klinkt het ongeduldig vanaf de biljarttafel.

DORPSRAAD

Iemand die de discussies de laatste jaren op de voet volgde, is Kees van den Aker. ,,Het is jammer dat twee jaar geleden niet gekozen is voor de ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel", vindt hij. ,,Maar nu is dat een gepasseerd station en zou ik zo snel mogelijk opsplitsen. Het is dan logisch dat Esch bij Boxtel aansluit. Ik vind het onhandig dat de bestuurders het nu nog hebben over het langer zelfstandig laten blijven van Haaren. De gemeenteraad heeft zijn zeggingskracht uit handen gegeven toen ze zelf koos voor opsplitsing. Ook jammer dat onze burgemeester zich niet roert in de discussie." Wat hem een goed idee lijkt - en wat hij vaker hoort in het dorp: dat de inwoners van Esch zelf een lijst maken van zaken die zij belangrijk vinden in het dorp. ,,Er zou zoiets als een dorpsraad moeten komen. Ik hoor mensen vaak klagen 'dat alles in het dorp Haaren er zo goed bij ligt' en Esch verwaarloosd wordt. Volgens mij valt dat wel mee, maar het zou goed zijn als Esschenaren zelf aangeven wat ze dan precies willen veranderen of verbeteren."

Toch komt dat idee regelmatig terug: dat Esch er maar wat bijhangt. ,,In Haaren liggen de straten en speeltuinen er pico bello bij. Ik heb twee keer een e-mail gestuurd naar de gemeente met een idee om een speeltuin in Esch op te knappen, maar ik kreeg geen reactie", zegt Hannie Breukhoven. Tegelijkertijd vragen mensen zich af of dat gevoel van 'erbij hangen' in Boxtel verdwijnt. Sommigen denken van wel, andere denken dat het niet veel uitmaakt. Opvallend: Vught wordt in deze niet-representatieve steekproef zelden genoemd, of in negatieve zin. Wat wel meerdere malen klinkt: dat Esschenaren duidelijk moeten laten horen wat ze zélf belangrijk vinden in het dorp, bijvoorbeeld via een dorpsraad. Of Esch nu bij Boxtel gaat horen, of niet. (Foto: Marc Cleutjens).

Gemonde

Rikken en jokeren

Voetbalvereniging Irene organiseert morgen, vrijdag 10 februari de negende kaartavond van het seizoen in de kantine aan de Kaal Hoefsteeg te Gemonde. De overige rik- en jokeravonden worden gehouden op 24 februari, 10 en 24 maart. Op de laatste avond worden de serieprijzen uitgereikt. De kaartavonden starten om 20.00 uur; de kantine is vanaf 19.15 uur geopend. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro.