Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL'S HARMONIE VERWELKOMT GELEGENHEIDSDIRIGENTEN

'Notenschrift is voor mij abracadabra'

Nadat zij afgelopen zaterdag hun eerste dirigeerles kregen, kwamen de deelnemers aan Maestro Boxtel gisteravond opnieuw bijeen in Muziekhuis Boxtel. Nu om kennis te maken met het orkest dat zij zaterdag 1 april leiden tijdens een dirigeerwedstrijd. Het was even wennen, zowel voor de Maestro-kandidaten als de muzikanten van Boxtel's Harmonie.

De vaste dirigent van het muziekkorps, de in Vught woonachtige musicus Jules van de Loo, leerde burgemeester Mark Buijs, centrummanager Berry Dankers, winkelier Suzanne Schuurmans en MEP-voorzitter Peter Langenhuijsen zaterdagochtend de eerste basisbeginselen van het dirigeren. Ze leerden met de baton (het dirigeerstokje) de vier-, drie- en tweekwartsmaat slaan en ook werd een begin gemaakt met het lezen van de partituur.

,,Voor mij is het allemaal abracadabra", grinnikte Dankers. ,,Ik denk niet dat ik de partituur écht nodig zal hebben en zal me vooral door de muziek laten leiden..." En zo dachten ook de overige drie er over. Nummer vijf, voorzitter Henk Wagenaars van werkgeversvereniging SPIN, kon deze week nog niet aanwezig zijn; hij sluit op een later tijdstip aan.

Burgemeester Buijs gaf aan graag mee te willen doen. ,,Boxtel's Harmonie is een club vol ambitie die in dit nieuwe Muziekhuis flink aan de weg timmert. Maestro is een leuk evenement dat beslist een succes wordt." Relativerend: ,,Of mijn eigen optreden óók een succes wordt, valt echter nog te bezien..."

KLASSIEK EN POP

De vier Maestro-kandidaten kregen zaterdag de partituren uitgereikt van de concertwerken die zij op 1 april voor de pauze dirigeren. Het zijn stuk voor stuk hoogtepunten uit de lichtklassieke muziek. ,,Melodieën die iedereen kent", benadrukte dirigent Van de Loo. De Triomfmars uit Verdi's opera Aïda, de Sabeldans (Khatchatoerian) en delen uit de Peer Gynt (Grieg), Leichte Cavalerie (Von Suppé) en Wilhelm Tell (Rossini). Na de pauze dirigeren de Maestro-deelnemers popnummers waarvoor het harmonieorkest wordt uitgebreid met een zangeres, backing vocals en een combo.

Entreebewijzen à 12,50 euro zijn te reserveren via e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl.

FOTO BOVEN: Dirigent Jules van de Loo begeleidde de Maestro-kandidaten gisteravond tijdens hun eerste repetitie met Boxtel's Harmonie. Hier helpt hij Suzanne Schuurmans van telefoonwinkel Ring & Go, een van de vijf deelnemers aan de dirigeerwedstrijd op 1 april. De belangstelling daarvoor in overweldigend. Een/derde van het aantal beschikbare kaarten is al gereserveerd... (Foto: Peter de Koning).