Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Jan en Nancy Dankers op de bres voor CF-patiënten

Bijna negen uur schaatsen in Zweden

LINDA VAN DE WIEL

De tassen zijn gepakt en Jan Dankers en zijn dochter Nancy uit Boxtel zijn er helemaal klaar voor. Om geld in te zamelen voor Skate4Air, een organisatie die zich inzet voor mensen met Cystic Fibrosis, schaatsen ze zaterdag 11 februari op Runn, een bevroren meer ten noordwesten van de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Het is niet de eerste keer dat Jan en Nancy schaatsen voor dit doel. Nancy neemt dit jaar al voor de zesde keer deel, haar vader bindt voor het vierde jaar de schaatsen onder: ,,De eerste twee jaar ben ik als vrijwilliger meegegaan. Vanwege mijn gezondheid kon ik toen niet schaatsen. Nadat ik een open hartoperatie heb ondergaan, voelde ik me weer fit en ben ik gaan trainen voor Skate4Air", vertelt Jan.

Nancy is als kinderverpleegkundige werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch en heeft als aandachtsgebied Cystic Fibrosis (CF), ook wel bekend als taaislijmziekte. Hierdoor werd zij geattendeerd op Skate4Air en besloot al snel mee te doen met het schaatsevenement. De eerste vijf jaar was dit op de Weissensee in Oostenrijk, dit jaar schaatst ze voor het eerst in de Zweedse plaats Falun.

GENIETEN OP HET IJS

Waar Nancy eerder als doel had 200 kilometer op één dag te schaatsen - wat ook gelukt is - en Jan ging voor de 100 kilometer, hebben vader en dochter dit jaar als doel gesteld zoveel mogelijk te genieten van het schaatsen en de prachtige natuur. Zij schaatsen de zogenaamde 'Daylight Challenge', wat inhoudt dat zij van zonsopgang tot zonsondergang op het ijs staan. ,,We schaatsen 8 uur en 46 minuten", weet Nancy.

Om in de juiste schaatsvorm te komen, trainen Jan en Nancy tweemaal per week op de ijsbaan in Eindhoven. Daarnaast doen zij aan conditietraining. Dit alles om schaatsend in Zweden geld in te zamelen voor activiteiten en onderzoeken die zijn gericht op het verbeteren van de levensduur en levenskwaliteit van mensen met CF.

LUDIEKE ACTIES

Om een zo groot mogelijk sponsorbedrag te vergaren, hebben Jan en Nancy zich met vrienden en familie via allerlei ludieke acties ingezet en middelen opgehaald. Inmiddels staat de teller bij Jan op 7.056 euro en heeft Nancy 7.118 euro opgehaald. Daar plaagt Nancy haar vader graag mee: ,,Ik heb tot dusver meer geld opgehaald dan jij", grapt ze. De afgelopen jaren heeft het tweetal ruim 55.000 bij elkaar geschaatst. Allemaal voor CF...

Jan en Nancy vertellen het heel bijzonder te vinden om zich schaatsend met een hele club mensen in te zetten voor Skate4AIR. ,,Iedereen is met elkaar begaan en er heerst een gevoel van saamhorigheid", glundert Nancy. Jan vindt het vooral mooi dat hij na zijn gezondheidsklachten in staat is een dergelijke prestatie neer te zetten. ,,En ik vind het heel bijzonder om dit samen met mijn dochter te ervaren. We doen al veel samen, maar dit is heel speciaal."

DONEREN

Doneren kan nog altijd via www.skate4air.nl. Op deze site zijn ook de verrichtingen van Jan, Nancy en alle andere toppers op het Zweedse meer actueel te volgen.

FOTO BOVEN: Jan en Nancy Dankers maken zich op voor bijna negen uur schaatsen op het bevroren meer Runn in Zweden. Ze zamelen daarmee geld in voor Skate4AIR. (Foto: Peter de Koning).


Fietsers gezocht voor 40e
Leyetocht vanuit Parijs

Op de derde zondag van augustus wordt dit jaar voor de veertigste keer het fietsevenement Leyetocht verreden. Vanwege dit jubileum zoeken de organisatoren acht wielrenners die eind juni op één dag van Parijs naar Helvoirt willen fietsen. Deelname kost 475 euro.

Acht 'asfaltridders' hebben zich al opgegeven voor de monstertocht, meldt Christ Pijnenburg namens de organisatoren. Om het evenement betaalbaar te maken, is echter het dubbele aantal nodig.

Het bedrag dat fietsers moeten inleggen is nodig voor de busreis naar Parijs, het overnachten voorafgaand aan de tocht, het eten en drinken en mogelijke hulpverlening aan de fiets onderweg.

AANMELDEN

Ook de begeleiding met motorrijders, die het peloton over Franse, Belgische en Nederlandse wegen loodsen, is bij de deelnamekosten inbegrepen.

Het bestuur van de de Leyetocht hoopt dat zich ook uit de regio Boxtel nog belangstellenden aanmelden. Dat kan via e-mail: secretaris@leyetocht.nl.

Deelnemers aan de veertigste Leyetocht worden tijdens de rit van Parijs naar Helvoirt begeleid door motorrijders. (Foto: De Leyetocht).