Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

LIEMPDSE TIENER PLAATST ZICH VOOR WERELDKAMPIOENSCHAP

Zoë wordt tweede op NK paaldansen

LONNEKE HOONDERT

Ondanks een flinke val - met een gekneusde hand en hersenschudding tot gevolg - tóch nog strijden om de titel Nederlands kampioen paaldansen. Dat getuigt van een échte sportersmentaliteit. Paaldanseres Zoë Timmermans (15) uit Liempde viel zondag tijdens haar debuut in de juniorencategorie uit de paal, maar wist tóch zilver te behalen en verzekerde zich van een plek tijdens het wereldkampioenschap paaldansen op zaterdag 1 juli. Dat vindt, net als het NK, plaats in De Maaspoort in 's-Hertogenbosch.

In de eerste minuut van haar optreden verloor Zoë haar grip tijdens een manoeuvre waarbij ze ondersteboven aan de paal hing. ,,Dankzij de adrenaline kon ik mijn choreografie afmaken, maar direct nadat die klaar was, verging ik van de pijn", vertelt het talent. Ondanks de smak wist ze toch een tweede plaats te bemachtigen. ,,Dat is natuurlijk goed, maar ik baal wel. Als ik niet was gevallen, was ik Nederlands kampioen geworden. Het scheelde slechts twee punten met de winnares."

De Liempdse werd door de jury na haar optreden naar de EHBO gestuurd. ,,De palen waren gloednieuw en het was ijskoud in de sporthal. Normaal gesproken worden de palen stroever door lichaamswarmte, maar dat was nu niet het geval", legt moeder Miranda Timmermans uit.

Zoë trainde de afgelopen weken dagelijks voor het NK. De ene keer met haar trainer Jurgen Brama, de andere keer in een ruimte die haar fysiotherapeut Peter van der Heijden in zijn praktijk in Liempde speciaal aan haar beschikbaar heeft gesteld. ,,Ik heb geoefend op moeilijke bewegingen, zoals een salto. Maar ook gelet op de houding van mijn tenen. Die moeten altijd gestrekt blijven, zoals bij balletdanseressen." Zodra de paaldanseres hersteld is van haar ongeluk, hervat ze haar training. Want Zoë wil dolgraag wereldkampioen worden. ,,Ik oefen dan onder meer op mijn uitstraling. Spelen met de toeschouwers vanaf het podium. Ik wil het publiek meenemen in mijn act."

FOTO BOVEN: Paaldanseres Zoë Timmermans werd tweede op het Nederlands kampioenschap. Eerder trad ze in Boxtel op tijdens de uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee in de voormalige Heilig Hartkerk. (Foto: Hans van Doorn).