Ruim zeshonderd wandelaars genoten zondag van de Midwintertocht, het evenement dat al vele jaren wordt georganiseerd door wandelsportvereniging De Keistampers. (Foto: Peter de Koning).
Ruim zeshonderd wandelaars genoten zondag van de Midwintertocht, het evenement dat al vele jaren wordt georganiseerd door wandelsportvereniging De Keistampers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NIEUWE WANDELROUTES WORDEN GOED ONTVANGEN

Midwintertocht trekt 642 wandelaars

Twee jaar na de oprichting van wandelsportvereniging De Keistampers werd de eerste Midwintertocht gehouden; toen nog onder de naam Winterserie. Nu, 38 jaar later, staat de tocht nog altijd op het programma. Dat wandelaars graag deelnemen aan het uit vier afstanden bestaande evenement, bleek zondag wel: de Midwintertocht telde ruim zeshonderd deelnemers.

Je zou verwachten dat na 38 jaar alle plekken in de regio al in een wandelroute zijn opgenomen. Dat bleek niet waar te zijn. ,,Dit jaar wandelden de deelnemers over landgoed Nemelaer in Haaren en daar zijn we nog nooit geweest", stelde Jan Spijkers van De Keistampers. ,,We wilden dit jaar echter geen risico nemen met het weer en hebben daardoor vooral verharde wegen gekozen. De routes bestonden uit lange wegen. Dat werd door de wandelaars echter niet als eentonig ervaren."

VERVOER

De Midwintertocht trok 642 deelnemers. De familieafstanden, 7 en 12 kilometer, trokken respectievelijk 50 en 197 deelnemers. Zij werden met busjes en personenauto's naar de parkeerplaats aan de Roond vervoerd en maakten wandelingen door de Kampina. Spijkers: ,,Dat houdt in dat mensen soms wel eens moeten wachten op vervoer. Toch vinden deelnemers aan de kortere afstanden het wel positief dat ze de wandeltocht in een natuurgebied starten." De meest populaire afstand was de 20 kilometer; die trok 243 wandelaars. 111 mensen waagden zich aan de lange tocht over dertig kilometer.

Waar een groot gedeelte van de deelnemers uit Boxtel, Liempde, Gemonde en Esch kwam, waren er ook wandelaars die een langere reis aflegden voor de Midwintertocht. ,,Er hebben zich zelfs mensen uit Amsterdam, Maastricht en Den Haag ingeschreven. Dat zijn mensen die wekelijks deelnemen aan wandeltochten", aldus Spijkers. ,,Het leuke is dat ze telkens met nieuwe plekken kennismaken."