Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

VOORPROEFJE OP CARNAVAL IN TEKEN VAN THEMA WÈ UNNE KERMIS

Zittingsavond Ploegersland: een razende 'rups-rit'

BRAM STEENBEEK

Carnaval staat weer voor de deur en dat betekent automatisch dat de zittingsavonden in Ploegersland op het programma staan. De zaal van Ploegerspaleis Het Hof was drie dagen lang uitverkocht en werd volledig omgetoverd tot kermis, een verwijzing naar het thema 'Wè unne kermis'.

De deuropening van Het Hof vormde vorige week de scheidslijn tussen Liempde en Ploegersland. Het waren echter niet de jolige carnavalstonen die door de boxen galmden terwijl de zaal langzaam vol liep. Verschillende, maar niet minder bekende kermisklanken knalden de zaal in.

'Wè unne kermis'. Het thema van de zittingsavond in Liempde zorgde voor veel creativiteit van de deelnemers. Zo vertelde oud-prins Primus Paul Saris waarom hij zélf op de kermis in Ploegersland stond. Na het carnavalsfeest van vorig jaar kwam de uitgezwaaide leutvorst in een zwart gat terecht waar hij nog steeds in leek te zitten. Met zijn ziel onder zijn ene arm en met een hamer in zijn (andere) hand, liep hij over het podium. Alsof hij zijn levenslust in de uitverkochte zaal zocht, keek hij het publiek in. Gelukkig vond Primus op tijd een andere roeping voor zijn leven.

Die uitweg heette de 'Kop van Jut', een attractie op de kermis die de draad van het avondvullende programma rood kleurde. Primus' opkomst bleek het startschot te zijn van een arsenaal aan lachspieroefeningen en leuke anekdotes. Primus trok al vroeg op de avond met 'Geef die jongen eens gouwe schoenen, en heul gauw!' het blik woordgrappen open.

ZATTE ADJE

Dat blik bleek net zo diep als de bodemloze put waarin Primus vastzat voordat hij zijn nieuwe levensdoel vond. Nog voordat de volgende kermisattractie hem afloste als kop van jut, vertelde de vervangen prins nog over zijn tijd bij Stichting AAP: de Afgegleden Aauw Prinsen. 'Daar liep prins Tuur ook nog rond', gaf hij aan. De weemoed klonk door in zijn stem; prins Tuur (Arthur Brands) had zelf weer een nieuwe roeping gevonden. Aan het eind van de avond beklom hij als 'Zatte Adje' het podium.

De avond stond natuurlijk niet alleen in het teken van woordgrappen, (lokale) politici op de hak nemen en herkenbare scènes uit het Liempdse leven. Nee, het publiek maakte ook nader kennis met het prinsenpaar dat aankomende carnaval Ploegersland zal vertegenwoordigen. De partners van prins Populus I & II (Ineke van den Oetelaar en Ingrid Breuer) vertelden over hun prinsen op het witte paard. ,,Hij neemt vaak bloemen voor me mee", begon één van beiden. 'Hij denkt zo goed aan mij, hè. Maar niet aan de bloemen; die lagen drie dagen lang met dertig graden in de kofferbak..."

De leutvorsten zijn voor hun vrouwen dan wel de prinsen op het witte paard, zij werden daar door hun adjudanten eigenhandig vanaf gegooid. Dat contrast paste in het verloop van de avond: de grappen vlogen in hoog tempo voorbij, zelfs voor plaatsvervangende schaamte was geen plaats.

ZETPIL

Dat gold ook voor Henrie van Dun (René Knoops). Van Dun komt traditiegetrouw helpen bij de schommels op de Liempdse kermis en kon in Ploegersland natuurlijk ook niet ontbreken. Zonder maar één woord te wisselen met de kauwgum kauwende caissière (Loes van Leeuwen) kregen zij, gesteund door live en vrolijke kermismuziek van de hofkapel, de lachers zonder problemen op hun hand.

Al met al was het een bewogen jaar voor prins Primus. Vorig jaar vormde hij het middelpunt van al het carnavalsplezier, nu stond hij geïsoleerd met een halfwerkende attractie op de kermis in Ploegersland. De depressieve oud-prins probeerde alles om zijn gevoel omhoog te krikken en ging zelfs naar de dokter. ,,Die had allemaal pillen. Een a-pil, een b-pil... 'Doe maar meteen een zetpil, dan!', zei ik."

Er bleek echter geen beter medicijn dan gezelligheid. Primus' nieuwe steunpilaar, een slimme Poolse beunhaas genaamd Olech (François Legius), liet zijn vergaarde kennis bij de Liempdse Onderwijs Instelling (LOI) gelden en trok Primus, geholpen door de vrolijke sfeer op de kermis in Ploegersland, uit zijn zwarte gat.

Dan komt Primus tot de conclusie die deze zittingsavonden, die voorbij raasden als de bestaande rupsattractie aan het begin van de show, niet altijd benoemd werd, maar wel in elke sketch centraal stond. Of het nou kermis of carnaval is in Ploegersland; Liemt makt gin verschil...

FOTO'S BOVEN: Een achtbaan en schietsalon konden uiteraard niet ontbreken tijdens de zittingsavonden in ploegerspaleis Het Hof, die in het teken stonden van het thema 'We unne kermis'. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding
René Knoops kreeg de lachers op zijn hand door in de rol van Henrie van Dun te kruipen, de eigenaar van de bekende luchtschommels op de Liempdse kermis.