Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTELSE LEERLINGEN IN DEBAT MET KANDIDAAT-KAMERLEDEN

'Kamerverkiezingen leven op JRL'

De Tweede Kamerverkiezingen naderen met rasse schreden en ook op het Jacob-Roelandslyceum is sprake van verkiezingskoorts. Hoewel de meeste leerlingen nog niet mogen stemmen, gaan ze op 22 februari wel in debat met enkele kandidaat-Kamerleden en mogen ze hun stem uitbrengen voor de landelijke scholierenverkiezingen.

MARC CLEUTJENS

Het grote JRL-verkiezingsdebat wordt voor de vierde keer gehouden. Ook tijdens eerdere edities in 2006, 2010 en 2012 gingen bekende en minder bekende kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat en discussieerden ze over stellingen die door leerlingen waren opgesteld. ,,Dat gaat ook ditmaal weer gebeuren", vertelt docent Robert Chamalaun, die Nederlands geeft. Hij wordt ondersteund door leraar Simon van Kordelaar van het vak Maatschappijleer. ,,Ook kunnen we rekenen op hulp van leerlingen die in het debatteam van onze school zitten", vult Chamalaun aan. ,,Twee dagen na ons verkiezingsdebat staat het debatteam in de provinciale finale. Dus het debat op school is een generale repetitie."

VERPLICHTE KOST

Een half dozijn grote partijen doet mee aan het het verkiezingsdebat en vaardigen kandidaten af die op een verkiesbare plaats staan of bekend zijn in de regio. Nu al staat vast dat er vertegenwoordigers zijn van VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, D66 en SP. Chamalaun heeft ook de PVV uitgenodigd, maar deze partij heeft - net als tijdens eerdere debatten - aangegeven niet te komen. ,,En dat is jammer omdat we graag alle grote partijen een podium willen bieden voor debat", zegt de docent.

De politici die hun deelname aan het JRL-verkiezingsdebat wél hebben toegezegd, zijn Stijn Steenbakkers (CDA, 24 op de kiestlijst), Jessica van Eijs (D66, 13), Lisa Westerveld (GroenLinks, 14), Joke de Kock (PvdA, 12), Bert Peterse (SP, 25) en Zohair el Yassini (VVD, 26).

Het verkiezingsdebat op het JRL is verplichte kost voor alle vijfdejaars vwo-leerlingen. Daarnaast zijn eindexamenleerlingen van 6 vwo en 5 havo welkom om aan te schuiven in de Bracbantzaal. ,,Momenteel werken de vijfdejaars vwo'ers aan enkele stellingen waarover de politici met elkaar gaan discussiëren", legt Chamalaun uit. De stellingen gaan over actuele politieke vraagstukken, zoals onderwijs, gezondheidszorg, jeugdwerkloosheid en geopolitieke thema's zoals de komst van vluchtelingen naar Europa en Nederland.

ACTIEVE ROL

Tijdens het debat worden politici aan elkaar gekoppeld die van mening verschillen over de stellingen. ,,Op die manier hopen we dat een leuke discussie ontstaat en voor leerlingen van de school duidelijk wordt dat er iets te kiezen is op 15 maart", meent Chamalaun.

Van de scholieren wordt ook een actieve rol verwacht. Zo zullen de leden van het JRL-debatteam zeker aanwezig zijn om mee te discussiëren. ,,Ik vind het leuk om met iemand in debat te gaan en te proberen een stelling met argumenten onderuit te halen", zegt vijfdejaars havo-leerling Myrthe de Wild (17). ,,Al vind ik het wel spannend om het tegen een politicus op te nemen omdat die Nederland vertegenwoordigen."

Ook Anastasija Bunyak (17, 5 havo) zit in het debatteam en wil het verkiezingsdebat aangrijpen om in de discussie meerdere meningen te laten horen. ,,Het lijkt me leuk om iemand tijdens het debat de mond te kunnen snoeren. Maar ja, de politici zijn wel wat gewend, dus het zal niet meevallen." Anastasija volgt het nieuws op de voet, ook als het om politiek gaat. ,,Ik ga later zeker van mijn stemrecht gebruik maken. Het is belangrijk om te stemmen omdat politici stemmen over jouw leven. Door te stemmen kun je invloed uitoefenen."

VERKIEZINGSMARKT

Docenten Chamalaun en Van Kordelaar hebben lokale afdelingen van landelijke politieke partijen gevraagd mee te doen aan het debat. Ze gaan een verkiezingsmarkt inrichten waar scholieren terecht kunnen voor meer informatie. Na het debat houdt het JRL in het Learning Lab een verkiezingsbijeenkomst waar alle leerlingen een stem kunnen uitbrengen. Die telt mee tijdens de landelijke scholierenverkiezing, die in de aanloop naar 15 maart gehouden wordt. De uitslag zal laten zien hoe het stemgedrag van jongeren in Nederland is.

FOTO BOVEN: Het Jacob-Roelandslyceum hield ook in 2012 een debat met enkele landelijke politici. Een van hen was het toen nog vrij onbekende VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff (links), thans staatssecretaris van Vreemdelingenzaken. Hij ging in de Bracbantzaal in debat met een aantal scholieren. (Foto: Albert Stolwijk).


Tuinontwerper
Hans van Horssen
bij Groei & Bloei

Op uitnodiging van Groei & Bloei-afdeling Het Groene Woud verzorgt tuinontwerper Hans van Horssen dinsdag 21 februari om 20.15 uur een lezing met als titel 'De tuin in alle seizoenen'. De bijeenkomst in gemeenschapshuis De Walnoot is gratis toegankelijk voor leden én niet-leden.

Van Horssen laat aan de hand van foto's zien hoe in de natuur opgedane inspiratie vertaald kan worden naar de tuin. Hij heeft zich gespecialiseerd in de dynamische plantstijl 'Dutch Wave', die alle seizoenen duidelijk in beeld brengt en waarbij siergrassen en vaste planten worden gecombineerd. De lezing biedt tevens een kijkje achter de schermen van De Vlinderhof. Deze publieke tuin bij Leidsche Rijn is ontworpen door Piet Oudolf. Aan bod komt het complexe beplantingsplan.