Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JOOST VERSCHUREN RUNT SINDS MEI 2016 BAKKER BART

'Voor het eerst tijdens carnaval open'

LONNEKE HOONDERT

Het hoofdkantoor van franchiseketen Bakker Bart kon rekenen op twee petities - zowel van studenten van SintLucas als een aantal trouwe Poolse klanten - toen in maart vorig jaar de toenmalige franchisenemer van de winkel in Boxtel besloot te stoppen. Vlak voordat de deuren definitief sloten, werd op het nippertje een ondernemer gevonden die het stokje wilde overnemen. Joost Verschuren (26) uit Son en Breugel is misschien wel de jongste winkelier die is ingestapt bij de formule. Hij runt de bakkerij aan de Rechterstraat sinds mei 2016.

De voorgenomen sluiting van het Boxtelse filiaal deed vorig jaar nogal wat stof opwaaien. Vooral lokale schooljeugd pleitte op sociale media voor het behoud van Bakker Bart. ,,Eigenlijk had ik meteen ruchtbaarheid aan mijn komst moeten geven om Boxtelaren gerust te stellen", zegt Joost. ,,Maar het was hectisch om alles onder de knie te krijgen. Ik kom nu pas op adem."

Voor Corien Machielsen, die sinds vier jaar in de Boxtelse vestiging werkt, was het slikken toen ze hoorde dat Bakker Bart dichtging. ,,Ik dacht dat ik mijn baan kwijt was. Op de laatste dag voor de sluiting, zaterdag 10 maart, hoorden mijn collega en ik tien minuten voor sluitingstijd dat er tóch een nieuwe franchisenemer in beeld was."

John en Erica, de ouders van Joost, runnen een Bakker Bart-filiaal in Best. Het hoofdkantoor wist dat hun zoon graag een eigen zaak wilde starten. Joost werd pas twee dagen voor de sluiting benaderd en hoefde niet lang na te denken. Hij zei zijn baan bij de Makro op en de franchisegever hield de zaak open tot Joost in kon stappen. ,,Dat was best wennen, want waar een franchisenemer normaal een inwerktraject krijgt, moest ik meteen aan de bak", vertelt Joost. ,,Gelukkig heb ik veel aan de vaste medewerkers gehad. Mede dankzij hen is de overgang goed verlopen."

VAN A TOT Z

De ondernemer zwaait niet alleen de scepter over het filiaal, hij bakt óók zelf zijn producten. ,,Dat maakt dit werk erg leuk. 's Morgens ben je bakker, 's middags run je een lunchroom. Dat is het mooie van deze formule." Joost benadrukt dat het brood en de lekkernijen die hij verkoopt van a tot z eigenhandig worden gemaakt. ,,Hier wordt niets afgebakken. Dat wil ik niet horen. We rijzen het product, decoreren het en dan wordt het gebakken. Daarom is de kwaliteit zo goed."

Na een tumultueuze periode waarin hij vooral de fijne kneepjes van het vak leerde, is het nu tijd voor eigen inbreng in de zaak. De ondernemer opent bijvoorbeeld voor het eerst de deuren van Bakker Bart voor het carnavalspubliek. ,,De optocht wordt goed bezocht en ik kan me voorstellen dat veel bezoekers graag een luxe broodje of een warm worstenbroodje willen. Ik weet niet of het leidt tot meer drukte, maar ik wil het graag proberen. Ik zorg er in ieder geval voor dat de winkel vol lekkers ligt."

De carnavalsopenstelling blijkt op meerdere fronten een uitdaging voor de ondernemer: ,,Ik ben zelf een fanatieke carnavalsvierder. Daarom zal leerlingbakker Nils de winkel draaiende houden." Nils Hacken (16) uit Boxtel heeft al enkele zaterdagen geoefend. ,,Het is spannend, maar wel leuk. Ik houd van dit vak. Ik vind het mooi om vanuit niets een compleet product te kunnen maken waar een ander van geniet."

FOTO BOVEN: Franchisenemer Joost Verschuren (voor de toonbank) runt Bakker Bart sinds mei 2016. Samen met zes werknemers, waaronder Corien Machielsen (achter de toonbank) en Nils Hacken vormt hij een vast gezicht in de winkel. (Foto: Albert Stolwijk).


Pleidooi voor

modeketens in

centrum Boxtel

Het faillissement van modeketen Charles Vögele, dat in Boxtel op korte termijn zal leiden tot sluiting van het filiaal aan de Rechterstraat, moet Boxtel inspireren om een andere soortgelijke modeketen naar Boxtel te halen. Dat zegt oppositiepartij Balans in een oproep aan wethouder Eric van den Broek en centrummanager Berry Dankers.

Vorige week werd bekend dat Charles Vögele in Nederland alle ongeveer 95 vestigingen gaat sluiten. Omdat een doorstart nog niet helemaal is uitgesloten en mogelijk enkele winkels open kunnen blijven, hoopt Balans dat de vestiging in Boxtel behouden kan blijven.

De partij vindt het volgens fractievoorzitter Wim van der Zanden jammer dat een modezaak die opereert in het middensegment verdwijnt. Van der zanden herinnert Van den Broek en Dankers aan eerdere oproepen om Boxtel in de schijnwerpers te zetten bij andere modeketens, zoals C&A, H&M en Coolcat. C&A haakte toen onder meer af omdat de gemeente weigerde een aantal bomen op de Markt te kappen. Het modebedrijf opteerde voor het pand waarin tot voor kort meubelzaak Den Ouden was gehuisvest en thans Daniëls Gym is geopend.