Quinty, Vera en Fleur demonstreren hun sorteersysteem. (Foto: Albert Stolwijk).
Quinty, Vera en Fleur demonstreren hun sorteersysteem. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TECHNASIUMLEERLINGEN JRL TONEN INNOVATIEVE ONTWERPEN

Creatieve oplossingen voor problemen

MARIËLLE WIJFFELAARS

'Bedenk een nieuw sorteersysteem', 'Hoe kunnen we verspilling van marinade tegengaan?' en 'Ontwerp een schip waarmee een windmolen gerepareerd kan worden'. Op deze vraagstukken proberen Technasiumleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum antwoorden te vinden. Hun originele en innovatieve oplossingen werden donderdag gepresenteerd aan leraren én familieleden.

In de aula van de school waren diverse stands opgezet waar leerlingen van de tweede tot en met de zesde klas hun werk presenteerden. In een klaslokaal gaven enkele groepen een toelichting. Daan, Hugo en Thijs zitten de de derde klas van de havo en volgen het Technasium. In opdracht van Bosch Rexroth ontwierp het drietal een schip dat naar een windmolen kan varen om het te repareren. Een moeilijke klus die aan veel eisen moest voldoen. ,,Het schip moet kunnen varen tijdens slecht weer, veilig zijn en maximaal duizend kilo kunnen dragen", legden ze uit. In hun ontwerp kozen de leerlingen voor een boot die met klemmen vast kan worden gemaakt aan de windmolen. Middels een liftbaan kan de molen worden bereikt. ,,Het schip kan ook meedeinen op de golven en dat is met slecht weer wel belangrijk."

Het Technasium trekt steeds meer meisjes en volgens docent Ron Theunissen is dat een goede ontwikkeling. ,,Er mogen er nog wel meer bij", oordeelde Theunissen. ,,We zien ook wel een verschil. De ontwerpen van de meiden zijn vaak beter afgewerkt compleet met kleurtjes."

Dat was ook duidelijk te zien bij het schaalmodel voor een nieuw sorteersysteem van bagage. Quinty, Fleur en Vera uit de tweede klas ontwierpen een systeem waarin meerdere scanmomenten waren opgenomen. Ook wordt de bagage laag voor laag gestapeld zodat koffers niet beschadigd raken. ,,Het was een opdracht van Vanderlande", vertelde Quinty. Fleur: ,,Een medewerker is een keer komen kijken en heeft tips gegeven. Die hebben we verwerkt in ons ontwerp." Vlak voor de Technasiumavond begon, zat het drietal nog een beetje in de rats. Hun schaalmodel viel namelijk van de trap. ,,Nu doet een lopende band het niet meer", legde Vera uit. ,,Dat is wel jammer..."

FOTO ONDER: Quinty, Vera en Fleur demonstreren hun sorteersysteem. (Foto: Albert Stolwijk).