INLOOPDAG OP VRIJDAG 17 FEBRUARI

't Collectief presenteert zich op De Kleine Aarde

De zeven partijen die samen 't Collectief vormen, zetten vorige week een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van De Kleine Aarde. Mensen die vragen hebben of aanvullende informatie willen over de plannen, zijn vrijdag 17 februari tussen 16.00 en 19.00 uur welkom tijdens het inloopmoment in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde aan het Klaverblad.

Afgevaardigden van alle partijen van 't Collectief (Heijmans, Helicon, Maris Projects, SintLucas, Summa College, waterschap De Dommel en woonstichting Sint-Joseph) zijn tijdens het inloopmoment aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over de thema's wonen/energie, onderwijs en centrum/horeca. Ook het bestuur van stichting Voedseltuin Boxtel en vereniging Kleine Aarde Netwerk (voorheen burgerinitiatief Burgers voor De Kleine Aarde) zijn aanwezig. Zij zijn als partner betrokken bij de plannen. ,,Er worden tijdens het inloopmoment geen presentaties op vaste tijdstippen gehouden", laat een woordvoerder namens 't Collectief weten. ,,We willen bezoekers de kans bieden aanvullende vragen te stellen, zodat ze verder geïnformeerd raken over de plannen."

Bezoekers worden opgeroepen zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen.


'De Kleine Aarde-puzzel
moet compleet worden'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het volledige besluitvormingsproces rond de herontwikkeling van De Kleine Aarde boven tafel krijgen. Dat is het doel van enkele Boxtelaren die nabij het voormalig milieueducatiecentrum wonen. Ze deden bij de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten te verzamelen. ,,We krijgen sterk de indruk dat 't Collectief moest winnen van de gemeente", aldus Gerlof Roubos. Hij vermoedt dat de gemeente Boxtel niet alle documenten rond het besluitvormingsproces heeft prijsgegeven. Daarover diende vorige week een hoorzitting in de oude raadzaal.

Met een doos vol papieren kwamen Roubos en zijn advocaat vorige week naar de hoorzitting. De gemeente heeft duizend documenten uit het dossier Kleine Aarde verstrekt, daar kwam later nog een pak papier van waterschap De Dommel bij. ,,Het is aannemelijk dat er meer informatie moet zijn", stelde de raadsman van Roubos. ,,Gedurende de Wob-procedure kwam er telkens meer brokjes informatie boven tafel. Hoe lang moeten we aan een boom rammelen voordat de informatie naar beneden dwarrelt? Bovendien hebben we ook een verzoek neergelegd bij waterschap De Dommel. Hier kwam de informatie naar boven die de gemeente eigenlijk had moeten verstrekken."

De advocaat van Roubos pleitte ervoor alle informatie die voorhanden is, te leveren. ,,Zo wordt in e-mails verwezen naar stukken, voorstellen en conceptplannen, maar die hebben wij niet gehad." Volgens de raadsman van de gemeente is er echter niet meer informatie beschikbaar. ,,Na de eerste hoorzitting, waarin om meer informatie is gevraagd, is bij de gemeente opnieuw uitvoerig gezocht. Onder meer de e-mailboxen van de betrokken projectleiders zijn op z'n kop gezet en dat geldt ook voor de digitale werkmap over De Kleine Aarde en het postregistratiesysteem. Nadat er al duizend A4-tjes openbaar zijn gemaakt, kwamen daar nog drie achtergebleven documenten bij. De gemeente heeft er alles aan gedaan om aan het verzoek te voldoen."

COMPLEX PROJECT

Roubos bleef na afloop van de hoorzitting van mening dat niet alles openbaar is gemaakt. ,,Zo stelt de gemeente niet meer te beschikken over de totstandkoming van matrix met onderdelen waaraan de verschillende initiatieven voor De Kleine Aarde zijn getoetst. Die documenten zouden overschreven zijn. Ook zou binnen de gemeente veel mondeling zijn geregeld. Dat kan ik me allemaal niet voorstellen, het is zo'n complex project geweest."

De bezwaarcommissie doet over zes weken uitspraak door advies uit te brengen aan het college van B. en W. ,,We willen de puzzel rond de Kleine Aarde compleet maken", legt Roubos uit. ,,We hadden, voordat er een besluit werd genomen, al sterk de indruk dat 't Collectief naar voren is geschoven door de gemeente. Dat is, zeker door de documenten die we al in ons bezit hebben, alleen maar versterkt. We denken zelfs dat het plan van 't Collectief door de gemeente is geschreven."

Nadat Roubos naar eigen zeggen 'de puzzel compleet heeft gemaakt', zal hij een analyse en conclusie samenstellen en die naar de gemeenteraad sturen. ,,Zij is vervolgens aan zet."