Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NOORD-BRABANT BRENGT VERRASSENDE PLEKKEN IN BEELD

Boxtelse parels mikken op Stijlprijs

MARC CLEUTJENS

Wie wint dit jaar de Brabantse Stijlprijs? Die vraag staat centraal tijdens een competitie waarin 82 projecten uit 45 Brabantse gemeenten zijn aangemeld. De provincie Noord-Brabant gaat voor de Stijlprijs op zoek naar de meest verrassende plekken die tot stand zijn gekomen dankzij de samenwerking door de inzet van veel mensen. Boxtel is genomineerd met drie opvallende locaties.

Waar de respons voor de eerste editie van de Brabantse Stijlprijs nog ietwat teleurstellend was, prijst gedeputeerde Erik van Merrienboer van de provincie Noord-Brabant zich gelukkig met een verdubbeling van het aantal aanmeldingen. ,,De inzendingen laten een rijkdom aan prachtige plekken zien, en bovendien heel veel enthousiasme en betrokkenheid van Brabanders die zich voor deze plekken inzetten", zegt Merrienboer. Hij vervolgt: ,,Maar ook van gemeenten die met hun inzending laten zien hoe zij werken aan ruimtelijke kwaliteit én initiatieven van onderop mede mogelijk maken. Of het nu om grote of juist heel kleinschalige projecten gaat."

STREET ART CENTRE

De drie voorgedragen plekken in Boxtel, die door de jury ook wel parels genoemd worden, zijn in willekeurige volgorde het Street Art Centre onder het A2-viaduct DuitslLijntje, natuurgebied Dommelbimd en het initiatief Herenboeren Wilhelminapark.

Het Street Art Centre is een openbaar atelier voor graffitikunstenaars. De Vereniging De Dommel door Boxtel (VDDDB) is initiatiefnemer en beheerder, ProRail en Rijkswaterstaat gaven als eigenaars van de spoorberm en het viaduct toestemming om het initiatief te ontwikkelen. Volgens de jury zijn jongeren en ouderen maar ook bedrijven en individuele kunstenaars bij het project betrokken. Tijdens de Herfstfair werd op deze plek het evenement Tunnel Vision gehouden.

DOMMELBIMD

Na vijftig jaar niet toegankelijk te zijn geweest, is de Dommelbimd weer van de mensen, zo constateert de jury van de Brabantse Stijlprijs. ,,De bestaande natuur- en landschapswaarden zijn versterkt en de biodiversiteit in het gebied is toegenomen. De soorten rijkdom van het gebied is verrassend. Het project is een initiatief van drie privépersonen, een grote groep sponsors en een aantal ondersteunende instanties maken het werk van de stichting Dommelbimd mogelijk. Bij beheer en onderhoud spelen vrijwilligers een grote rol."

HERENBOEREN

De boerderij van Herenboeren Wilhelminapark is gestart op de grond van oude boerderijen waarvan de ruïnes nog op het landgoed van wijlen landheer Ewald Marggraff uit Vught staan. ,,De leden van de coöperatie hebben al kunnen eten van hun eigen boerderij", constateert de jury. ,,Herenboeren Wilhelminapark is een community en verbindt mensen. Er zijn rondleidingen en activiteiten zoals de jaarlijkse picknick en een stamppottenbuffet. De gemeente Boxtel heeft dit initiatief ondersteund omdat het past bij de duurzame historie en bij de ondernemingszin die Boxtel kenmerkt."

Samen met de 79 andere projecten en initiatieven worden ook de drie Boxtelse inzendingen door de jury beoordeeld. Medio februari zal duidelijk worden welke tien tot twintig inzendingen doorgaan naar de volgende ronde.

Eind maart worden drie tot vijf finalisten aangewezen, die in april en mei aan het publiek in de provincie worden voorgesteld. Dan kan ook gestemd worden en wordt duidelijk welk initiatief door de inwoners van Brabant wordt voorgedragen voor de Stijlprijs. De prijsuitreiking vindt in mei plaats tijdens het evenement ProefMEI in Bergen op Zoom.

De provincie wil met het uitreiken van de Stijlprijs bevorderen dat de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Vooral projecten die breedgedragen zijn en passen bij een betere leefomgeving zijn kansrijk om de trofee te winnen. De Boxtelse projecten vallen onder die noemer; ze zijn breedgedragen in de samenleving en zijn steun van vele inwoners gerealiseerd.

FOTO BOVEN: Het Street Art Center onder het viaduct Duits Lijntje van de rijksweg A2 in Boxtel is een van de 82 pareltjes die is genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs. Tijdens de Herfstfair in oktober vond er de eerste editie van het evenement Tunnel Vision plaats. (Foto: Peter de Koning).


Sacred and Profane in Petrusbasiliek

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) treedt zaterdag 11 februari op in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Het gerenommeerde gezelschap zingt vanaf 16.00 uur onder meer 'Sacred and Profane' van Benjamin Britten. In het voorprogramma zingt vrouwenkoor Ongehoord vanaf 15.15 uur in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat.

Dirigent Peter Dijkstra stelde een programma samen rondom de zoekende mens, dolend tussen hemel en aarde. Luisteren naar Gods gebod, of toegeven aan de lokroep van het aardse? Britten moet ook met die vraag geworsteld hebben. Dat is te horen in Sacred and Profane op middeleeuwse teksten. Diezelfde middeleeuwen klinken komisch en hartverscheurend tegelijk door in 'Cries of London' van Luciano Berio. Ook klinken werken van Lars Johan Werle. Kaarten à 25 euro zijn te koop via www.nederlandskamerkoor.nl en voor aanvang van het concert bij ingang van de kerk. CJP-houders en bezoekers tot 30 jaar krijgen tien euro korting.