Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STUDENTEN BOXTELSE MBO-SCHOOL BOUWEN 'BOTOXKLINIEK' IN SEFKAT

SintLucas zoekt het eeuwige leven...

'Het eeuwige leven: Oftewel, het streven naar erkenning en waardering als oorzaak van een ongelukkig bestaan'. Met die prikkelende stelling gingen negen studenten van de Boxtelse mbo-vakinstelling Sint Lucas deze week op pad om een opdracht in hun zogeheten reflectieweek te vervullen. Ze bouwden maandagmiddag een 'botoxkliniek' na in voormalig verpleeghuis Sefkat, dat was gehuisvest in het vroegere Lindenlust.

Pleun, Marly, Rozen, Bente, Marlouke, Arlette, Janneke, Simone en Renée volgen de richting 'Vormgeven product, ruimte & media' bij SintLucas. Dit is een vierjarige mbo-opleiding waarbij onder andere twee- en driedimensionale vormgeving gecombineerd wordt. ,,Voor deze opdracht gaan we een infographic maken", legt Pleun uit. ,,Het wordt een foto waarbij we zelf figureren in de ruimte. In die foto gaan we met behulp van Photoshop meer informatie zoals teksten toevoegen."

Ze vervolgt: ,,We zochten een ruimte die geschikt was om als botoxkliniek te fungeren, maar met een beetje een duistere uitstraling. We kwamen al snel op het idee van een antikraakpand. We wisten dat Interveste een verzorgingstehuis beheert in Boxtel en dus belden we ze op."

Bij Interveste werd direct positief gereageerd, zo vertelt de studente. ,,Ze krijgen wel vaker verzoeken van bedrijven die locaties zoeken voor filmopnames, maar vaak zijn het commerciële partijen. Dit vonden ze een leuke vraag en gelukkig waren er nog ruimtes beschikbaar waar we gebruik van mochten maken."

De infographic wordt deze week ingeleverd en beoordeeld. Ook Interveste is volgens een zegsman erg benieuwd naar het eindresultaat.

FOTO BOVEN: Beeld van de 'botoxkliniek' die studenten van SintLucas deze week tijdelijk inrichtten in het voormalige verpleeghuis Sefkat aan de Bosscheweg in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


BOXTELSE VROUW FRAUDEERDE MET PGB-GELDEN

Cel- en taakstraffen voor oplichting

De rechtbank Oost-Brabant heeft vorige week een 29-jarige vrouw uit Boxtel veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden - waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Jarenlang lichtte zij de zorgverzekeraar op waarvoor zij werkte. Een man (25) en vrouw (28) uit Boxtel kregen voor hun aandeel in de oplichting taakstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Tussen 2009 en 2014 manipuleerde de 29-jarige vrouw de systemen van de zorgverzekeraar zodanig dat deze bijna 350.000 euro aan onterechte PGB-gelden overmaakte naar haar vrienden. Deze gelden zijn voor mensen die in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget (PGB) vanwege ziekte, een handicap of ouderdom.

De vrouw bracht niet-bestaande indicaties in vier dossiers, waarbij zij de persoonsgegevens en bankgegevens van personen uit haar kennissenkring invoerde. Ze omzeilde de voorgeschreven administratieve controle, zodat haar collega's niets van haar handelen hebben meegekregen.

De medeverdachten waren op de hoogte van de plannen van de vrouw om vanuit haar werk geld te laten uitkeren. De rechtbank oordeelt dan ook dat er sprake was van een nauwe samenwerking bij de uitvoering van een door hen gezamenlijk gemaakt plan. Twee andere verdachten werden vrijgesproken van betrokkenheid.

De drie verdachten zijn met de zorgverzekeraar overeengekomen dat zij het totale schadebedrag van bijna 350.000 euro zullen terugbetalen. Volgende maand gaat de betalingsregeling van start.