Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, August?

August van de Ven (17) uit Boxtel reist in juni naar de Amerikaanse miljoenenstad San Francisco. De vijfdejaars atheneum-leerling van het Sint-Joriscollege in Eindhoven heeft de mondiale wedstrijd Google Code-in van Google gewonnen en gaat met ongeveer dertig andere scholieren op bezoek bij het hoofdkantoor van de internetgigant.

Aan welke wedstrijd heb je meegedaan? ,,Ik ontdekte op internet dat Google een competitie uitschreef voor computerprogrammeurs en besloot mee te doen. Iedere deelnemer werd gekoppeld aan een door Google geselecteerd bedrijf en moest allerlei opdrachten maken. Niet alleen programmeren trouwens, maar ook webdesign."

Voor welk bedrijf ging je aan de slag? ,,Ik werkte aan een opdracht voor de Sustainable Computing Research Group (SCoRe) uit India. Ik bedacht ideeën voor een nieuwe website en ontwikkelde een app die in het openbaar vervoer in India gebruikt zou kunnen worden. Wie weet wordt de app ooit gebruikt door die 1,2 miljard Indiërs. De plaatjes van de app zie je op mijn beeldscherm."

Wanneer werd bekend dat je had gewonnen? ,,Ik kreeg vorige week een e-mail, maar kon het eerst niet geloven. Van de begeleiders van Google Code-in had ik wel begrepen dat ik goed bezig was, maar het bericht kwam als een verrassing. Natuurlijk was het wel mijn doel om de reis naar San Francisco te winnen, maar iets extra's leren naast mijn studie vond ik ook leuk. Daarom had ik me ingeschreven."

Wat heb je met programmeren? ,,Ik vind het heel leuk om me te verdiepen in de techniek van computerprogramma's en websites, maar houd ook van webdesign en ontwerpen. Ik denk dat ik in mijn vervolgstudie een soort mix wil gaan doen waarin techniek en creativiteit samen komen. Nu al maak ik vaak websites, ook voor bedrijven, zoals een bed & breakfast, een worstenbroodjesfabriek en een internetradiostation."

Wat ga je straks doen in San Francisco? ,,In elk geval het hoofdkantoor van Google bezoeken, dat is het gaafst. Misschien kunnen we ook gevangeniseiland Alcatraz nog even bezichtigen."

Meer weten over August? Kijk op http://augustvandeven.nl. Hier vind je ook zijn blogs. (Foto: Peter de Koning).