Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WETHOUDER LEEST OUDEREN IN ESCH VOOR

'Ik zie het zo voor me'

CARRY DIRKX

Tijdens de Nationale Voorleesdagen, dit jaar van 25 januari tot en met 4 februari, lazen de burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren voor op verschillende basisscholen in de gemeente, maar ook bij ouderen in woonzorgcentra. Wethouder Eric van den Dungen was vorige week op bezoek in Het Buitenhuis in Esch, waar ouderen met dementie wonen. Hij las een winterverhaal voor dat zorgde voor veel herkenning bij de bewoners.

IJs op de dekens, met een kruik naar bed, schaatsen op straat en kolen halen met de kolenkit. Deze winterse herinneringen kwamen allemaal voorbij in het verhaal dat wethouder Van den Dungen voorlas aan de bewoners van Het Buitenhuis. ,,Ik zie het weer zo voor me", zei een bewoonster. ,,Precies zoals het vroeger was. Het was een mooie tijd."

In een kring zaten zo'n twintig bewoners van het woonzorgcentrum muisstil te luisteren naar de wethouder. Activiteitencoördinator Janneke van de Heuvel had een speciale stoel klaargezet voor de wethouder, maar die was al bezet door een bewoonster. ,,Mensen lezen hier veel", zegt Van de Heuvel, ,,Vooral de krant wordt veel gelezen. Dus we vonden het een leuk initiatief dat de burgemeester of wethouder hier kwam voorlezen."

IETS LANGZAMER

Voorafgaand bekent de wethouder niet zoveel ervaring met voorlezen te hebben, behalve lang geleden, voor zijn kinderen. Hij heeft er wél veel zin in. Hij leest een dik halfuur voor: gedichten en het winterverhaal. Van de bewoners van Het Buitenhuis mag hij vaker langskomen en dat zegde hij dan ook toe. ,,Naar verhalen luisteren is altijd leuk", zegt bewoonster Ria Verheggen. ,,Hij mag misschien iets langzamer voorlezen, de volgende keer, maar ook niet té, want dan wordt het saai."

FOTO ONDER: Wethouder Eric van den Dungen was vorige week donderdag te gast bij woonzorgcentrum Het Buitenhuis in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Hij las verhalen en gedichten voor en kreeg positieve reacties van de bewoners. (Foto: Peter de Koning).