Afbeelding
Foto: Buro Rietveld

VIJFTIG PROCENT HUISHOUDENS IS 'OM'

Aanleg glasvezelnetwerk nu zichtbaar in Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met de plaatsing van de eerste straatkast aan de Bosscheweg startte vorige week met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Boxtel. Ruim 50 procent van de huishoudens in het buitengebied heeft zich inmiddels aangemeld. En er zullen nog véél meer mensen volgen, verwacht Jan van Kemenade. De Liempdenaar zet al vele jaren in voor de aanleg van glasvezel in de gemeente Boxtel.

Naast de straatkast aan de Bosscheweg, waar vandaan huishoudens een eigen verbinding krijgen tot het glasvezelnetwerk, komen er ook kasten aan de Kapelweg (ter hoogte van de Roond) in Boxtel en de Steegstraat te Liempde. ,,We beginnen pas met de graafwerkzaamheden na carnaval. We willen natuurlijk niet hebben dat feestgangers in de sleuven vallen", grinnikt Jan Spapens van Van Gelder Telecom, het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert.

De voorbije maanden is Mabib, de organisatie die ervoor zorgt dat bedrijven en particulieren worden aangesloten op het glasvezelnetwerk, druk bezig geweest om huishoudens in het buitengebied te attenderen op deze mogelijkheid. Ze kreeg daarbij hulp van de gemeente Boxtel en ambassadeurs uit de gemeente, onder wie Van Kemenade. ,,Ik verwacht dat we 70 procent gaan halen. Bij dat percentage krijgt iedere deelnemer 250 euro retour. Ik heb al vele mensen gesproken die nog twijfelen en eerst willen kijken of de werkzaamheden daadwerkelijk van start gaan. Nu er echt begonnen is, wordt het zichtbaar voor iedereen."

De Liempdenaar hoort de gekste verhalen van huishoudens die kampen met internetproblemen in het buitengebied. ,,Zo sprak ik iemand die bijna dagelijks met een USB-stick richting het centrum van Boxtel gaat om de gegevens van zijn koeien te kunnen uploaden. Of kinderen die hun huiswerk op de computer ergens anders moeten doen. Je kunt het je bijna niet voorstellen in deze digitale tijd, maar er zijn mensen die beschikken over enorm traag internet."

De aangemelde adressen wordt in maart en april aangesloten op het netwerk. Kijk voor meer informatie op www.mabib.nl/boxtel.

FOTO ONDER: Vorige week werd aan de Bosscheweg, nabij de op- en afrit voor rijksweg A2, de eerste straatkast geplaatst, onder toeziend oog van Jan Spapens, Gerrit van de Streek (Van Gelder Telecom) en glasvezelambassadeur Jan van Kemenade uit Liempde. (Foto: Buro Rietveld).