Welke producten, winkels en partijen kiezen we?

Fijn dat Brabants Centrum meer artikelen plaatst over de lokale bedrijven. Ik wil graag horen wat hen bezielt, wat hun waarden zijn en hoe hun diensten en producten positief bijdragen aan onze gemeenschap.

Dezelfde interesse heb ik voor onze winkels. Ik zoek naar een zekere 'klik' als ik inkopen doe. Kleinschalig, streekgericht, met milieuvriendelijke en fairtrade producten en uiteraard met dichte deuren bij koud weer. In feite is mijn koopgedrag een vorm van stemmen, kleur bekennen. En dat brengt me naar de verkiezingen in maart. Want om een stem uit te brengen moet er ook een klik zijn, maar dan met een politieke partij.

Landelijke problemen zoals leegstaande winkelpanden, armoede en afnemende zorg spelen ook in Boxtel. Andere issues, zoals massa-immigratie en de EU, zijn voor velen verder van ons bed. Toch zijn we meer dan ooit op de hoogte van wat er speelt. Nu is de kans groter om verantwoord te kiezen, op basis van onze principes en waarden.

Ik sta iedere week versteld van de creativiteit en samenhang in Boxtel waarover de krant verslag uitbrengt. Het gaat ons goed hier en we kunnen best een paar weken meer aandacht geven aan politiek Den Haag. Toegegeven, de wereld wordt steeds ingewikkelder (zo gaat evolutie en vooruitgang), maar dat maakt oplossingen niet eenvoudiger. Maar dat is des te meer reden om geduldig bij de eenvoud van onze principes en waarden te blijven en tegelijkertijd niet weg te lopen voor de complexiteit. Snel roepen om een oplossing is te gemakkelijk: beter is het om samen alle aspecten onder de loep te nemen en van daaruit maatregelen te nemen.

Door mijn oogharen kijkend zie ik de volgende principes en waarden: diversiteit, gelijkheid, solidariteit en duurzaamheid. Deze kunnen onze basishouding vormen bij het stemmen, en wel met de focus op de inhoud en de lange termijn, niet op persoonlijkheden en oneliners. Vanzelfsprekend verwachten we van politici dat ze een flinke dosis realiteitszin hebben, bijvoorbeeld voor de korte termijn. Maar persoonlijk zoek ik de klik meer met hun visie op de verdere toekomst en de kansen voor onze (klein)kinderen.

De media staan vol over de zoektocht naar de identiteit van Nederlanders. Welnu, je identiteit kennen kan pas goed als je weet wat je waarden zijn. Dit geldt ook voor een volk, een dorp, een bedrijf, een winkel. En we richten ons koop- en stemgedrag op organisaties waarmee we ons kunnen identificeren, waar we onze eigen waarden in herkennen.

Naast de gebruikelijke People, Planet en Prosperity houd ik tot 15 maart drie andere P's hoog in het vaandel: Producten, Principes en Partijen. En dan hopen we op een hoge opkomst, gevolgd door een constructieve, verbindende coalitievorming.

        DAVID ANDREAE