Afbeelding
Foto: Henk van Weert

B. EN W. BOXTEL STELT HERINRICHTINGSPLAN CENTRUM VAST

'Nieuwe Markt in zomer 2018 klaar'

HENK VAN WEERT

Het plan van de gemeente Boxtel om dit jaar na de kermis in augustus te beginnen de herinrichting van de Markt, blijkt niet haalbaar. Pas na de jaarwisseling denkt centrumwethouder Eric van den Broek dat gestart kan worden de werkzaamheden. Die moeten dan vóór de zomervakantie zijn afgerond, zo is de verwachting. Het college van B. en W. heeft het herinrichtingsplan dinsdag vastgesteld.

Dat de reconstructie wat langer op zich laat wachten, heeft alles te maken met het feit dat sinds de presentatie van het plan in het voorjaar van 2016 dertig zienswijzen werden ingediend. ,,Voor dit project is het maximale aan burgerparticipatie gedaan. Zorgvuldig hebben we alle ideeën opgehaald. We kunnen het natuurlijk nooit iederéén naar de zin maken, maar ik ben blij te mogen constateren dat er op hoofdlijnen grote eensgezindheid is over de manier waarop we meer reuring in het centrum willen brengen", zei wethouder Van den Broek gisterochtend toen hij het definitieve ontwerp presenteerde aan de pers.

In het bijzijn van enkele ambtenaren, maar ook van centrummanager Berry Dankers en Filipe van den Borne en Richard Strik, respectievelijk voorzitter van Ondernemingsvereniging Boxtel en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, sprak Van den Broek over een 'historisch besluit'. ,,Het grootste herinrichtingsproject van de afgelopen dertig jaar wordt hiermee gestart."

De centrummanager en de twee ondernemersvertegenwoordigers bevestigden tevreden te zijn over het herinrichtingsplan. ,,Vorige week hebben we het binnen de Markthoreca besproken en iedereen is ervan doordrongen dat dit een goede opzet is. Iedereen onderkent de voordelen", aldus Strik. Van den Borne vulde aan dat de winkeliers vooral blij zijn dat er eindelijk een besluit is genomen: ,,Ik hoop dat mensen die willen investeren in Boxtel nu eindelijk over de streep worden getrokken." ,,De gemeente schept nu de voorwaarden om meer leven in de brouwerij te brengen. Het is nu aan de ondernemers om dit op te pakken", aldus Dankers.

PARKEERPLAATSEN

Vooruitlopend op de herinrichting moeten eerst in het gebied rondom de Markt zaken aangepakt worden. In de binnentuin van het gemeentehuis, bij de zogeheten Villa Phaf, worden op en naast de plek van de openbare fietsenstalling aan de Rechterstraat in het laatste kwartaal van dit jaar veertig nieuw parkeerplaatsen aangelegd.

Vóór de komende zomervakantie worden nog eens twintig autovakken gerealiseerd aan het Zusterspad, tussen Dekanij en de Mgr. Bekkersstraat. Dat is nodig omdat op de vernieuwde Markt nog maar vijftien parkeerplaatsen overblijven, waar er nu vijftig zijn. Vanaf de Mgr. Bekkersstraat komt een doorsteek naar de Markt via het binnenplein bij het Hofje. De parkeerplaats nabij Villa Phaf wordt bereikbaar via een doorsteek tussen het gemeentehuis en modezaak Uniek. Een deel van het gemeentehuis wordt daarvoor gesloopt.

In het tweede kwartaal van dit jaar wordt ook de oude boomgaard achter het Hofje opgeknapt. Het eerste werk dat nog de komende tijd staat te gebeuren is echter het uitbaggeren van de gemeentevijver aan de Mgr. Bekkersstraat. Op pagina 3 is daarover meer te lezen in deze krant.

AFGEZAAGDE KASSEIEN

De Markt krijgt een nieuwe bestrating. Zonder ook maar één drempel. De voetgangersstroken worden geplaveid met de afgezaagde kinderkopjes waarmee in 2015 ook de Oude Kerkstraat, Clarissenstraat en het eerste deel van de Burgakker zijn bestraat. De kasseien zijn afkomstig van het Breukelsplein dat enkele jaren geleden werd vernieuwd.

Rondjes rijden op de Markt is er in de toekomst niet meer bij. Er komt één rijstrook. ,,Aanvankelijk wilden we het autoverkeer vanaf de Clarissenstraat naar de Rozemarijnstraat laten rijden, maar voortschrijdend inzicht heeft ertoe geleid dat we de rijrichting omdraaien", zei wethouder Van den Broek. Hoewel het officieel niet hoeft, wil hij hierover nog in conclaaf met de gemeenteraad. Die moet ook nog instemmen met het schuiven van budgetten. De kosten van het hele herinrichtingsproject zijn becijferd op 2,1 miljoen euro en dat geld is ook al beschikbaar gesteld in de begroting.

Ondanks dat stemmen opgingen om de huidige bomen op de Markt te handhaven, worden deze platanen toch vervangen door valse christusdoorns. De piramidefontein die is ontworpen door Paul Strik wordt verplaatst naar het pleintje aan de Croonpassage. Daar krijgt ook een deel van de platanen een nieuwe plek; andere bomen worden herplant bij het kantoor van de Rabobank (Stationsstraat) en het toekomstige parkeerterrein aan Zusterspad.

Het voetgangersgebied in de Rechterstraat wordt uitgebreid; ook in het deel tussen de Kruisstraat en de Rozemarijnstraat zijn straks geen auto's meer welkom. In het smalle deel van de Burgakker wordt tegen de zijgevel van de plaatselijke Zeeman-vestiging een kunstzinnige wandbord geplaatste met historische informatie. Daarmee wordt het het al eerder gerealiseerde project STA-P, de herinrichting van de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek, afgesloten.

Vrijdag 10 februari licht wethouder Van den Broek het herinrichtingsplan persoonlijk toe voor het publiek. Belangstellenden zijn tussen 10.00 en 12.00 uur welkom in een stand op de weekmarkt. ,,Ik hoop veel inwoners te zien, want de Markt is van en voor iedereen."

FOTO BOVEN: De vernieuwde Markt zoals die er in de zomer van 2018 uit moet gaan zien. (Impressie: H+N+S Landschapsarchitecten).

FOTO ONDER: Van de huidige vijftig parkeerplaatsen blijven er straks vijftien over. Ook de piramidefontein (voorgrond) verdwijnt. Die krijgt een nieuwe plek op het pleintje van de Croonpassage. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding