Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TUIN MOGELIJK OP PLEK ECOWONING

'Hopelijk snel ploegen en eggen in voedseltuin'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Nu de kogel door de kerk is, kunnen wij óók volop aan de slag." Theodoor van Leeuwen, projectleider en initiatiefnemer van stichting Voedseltuin Boxtel, is verheugd over het nieuws dat de partijen die samen 't Collectief vormen hun handtekening hebben gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor De Kleine Aarde. Hij laat weten dat er snel overleg volgt met Helicon, zodat er meteen gestart kan worden met een teelt- en inrichtingsplan voor de tuin en de voorbereidende werkzaamheden op het perceel.

De stichting, die in 2015 werd opgericht, was al langere tijd naarstig op zoek naar een plek om groente en fruit te verbouwen die bestemd is voor cliënten van Voedselbank Boxtel. In eerste instantie waren percelen aan de Parallelweg Zuid in beeld, maar uit bodemonderzoek bleek dat deze plekken vanwege een verontreinigde bodem niet geschikt waren om gewassen te verbouwen. Vorig jaar kwam De Kleine Aarde in beeld als locatie. Van Leeuwen werd benaderd door Helicon, de onderwijsinstelling die deel uitmaakt van 't Collectief. ,,Het feit dat De Kleine Aarde nog langere tijd in beeld was voor de komst van vluchtelingen, zorgde voor wat vertraging", blikt Van Leeuwen terug. ,,Nu er een samenwerkingsovereenkomst ligt, hoop ik dat er snel geploegd en geëgd wordt."

't Collectief liet dinsdag weten dat er plannen zijn de Voedseltuin te realiseren op de plek waar nu de Ecowoning staat. Die wordt naar alle waarschijnlijkheid weggehaald. ,,Voor ons maakt het niet zoveel uit wáár de tuin komt, als we maar kunnen beginnen", reageert Van Leeuwen. De tuin wordt ongeveer een halve hectare groot. Om extra gewassen te verbouwen, is Van Leeuwen in samenwerking met Helicon op zoek naar een bestaande kweekkas die in de tuin komt te staan.

Van Leeuwen is ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan de voedseltuin. Zij kunnen zich melden via 06-53 15 53 61 of e-mail: tvleeuwen@xs4all.nl. Daarnaast worden, in samenwerking met verschillende organisaties, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet om werkzaamheden te verrichten. Zij worden begeleid door twee tuincoördinatoren die de dagelijkse verantwoordelijkheid hebben voor het perceel. Die heeft Van Leeuwen inmiddels gevonden: Rien van de Laar en oud-medewerker Ben van Dieren van De Kleine Aarde.

FOTO ONDER: De voedseltuin verrijst naar alle waarschijnlijkheid op de plek waar nu de bekende Ecowoning staat. (Foto: Peter de Koning).