Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BETUWELIJN IN 2017 MINDER BESCHIKBAAR

Meer goederentreinen door aanleg Derde Spoor

MARC CLEUTJENS

Deutsche Bahn heeft vorige week in Oberhausen het startsein gegeven voor de aanleg van het zogeheten Derde Spoor. Dat moet de capaciteit van de Betuweroute vergroten en het aantal goederentreinen over de Brabantroute op termijn terugbrengen. Tot het Derde Spoor klaar is gaan er fors meer goederentreinen rijden, ook door Boxtel...

Met de aanleg van het Derde Spoor in Duitsland zal de Betuweroute na 2020 optimaal kunnen functioneren en veel goederentreinen - ook met gevaarlijke stoffen - via deze vrachtroute afwikkelen. Het Derde Spoor is een traject van 73 kilometer dat tussen Oberhausen en grensplaats Emmerich wordt aangelegd. De infrastructurele megaklus omvat onder meer de aanleg van honderd viaducten en bruggen en heeft grote gevolgen voor het doorgaand verkeer van goederentreinen.

STUURGROEP

Volgens de Nederlandse spoorbeheerder ProRail zal de Betuweroute een aantal weekeinden dicht zijn en kan er gedurende zeven werkweken maar één spoor gebruikt worden. ,,Goederentreinen worden dan omgeleid via de Brabantroute en de Bentheimroute", aldus ProRail. Actuele cijfers laten zien dat de Brabantroute, die ook langs Boxtel voert, doorgaans tussen de 45 en 50 goederentreinen per dag verwerkt. In 2017 zullen dat er tussen de 70 en 75 zijn. Ook in 2018 zal er meer goederenverkeer per spoor zijn door Brabant; de Betuweroute is een aantal weekeinden dicht; een week per maand is slechts één spoor beschikbaar.

Om de gevolgen van de aanleg van het Derde Spoor in Duitsland te beperken, is een stuurgroep gevormd, waarin ProRail samenwerkt met onder meer het Havenbedrijf in Amsterdam en Rotterdam en meerdere overheden. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu geeft leiding aan de stuurgroep. Doel is zoveel mogelijk goederentreinen via de Betuweroute te laten rijden. Nu al zijn dat er maximaal 110 per dag. Na de oplevering van het Derde Spoor in Duitsland wordt de capaciteit vergroot naar 160 treinen per dag en wordt de hinder van goederentreinen op de Brabantroute teruggedrongen.

DUBBELE OVERWEG

ProRail erkent dat tijdens de werkzaamheden bij de oosterburen meer goederentreinen over reguliere spoortrajecten rijden en dus ook Boxtel zullen passeren. Overwegen zullen vaker dicht zijn, maar dit zal niet tot onveilige situaties leiden, zo stelt de spoorbeheerder. ,,Op de Brabantroute regelen we de overwegen anders in om sluitingstijden te beperken." Of dit ook in Boxtel gebeurt, waar de dubbele overweg in de Tongersestraat een heuse flessenhals is, is niet bekend. Boxtel werkt met andere partijen, onder wie ProRail en de provincie aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer om overwegen te saneren. In de Tongersestraat is een fietstunnel gepland.

Omwonenden van de spoorbaan krijgen vanwege de tijdelijke toenamen van het goederenvervoer per trein mogelijk te maken met meer geluidshinder en trillingen. ,,We stimuleren vervoerders om stille goederentreinen te gebruiken", stelt ProRail. ,,Ook zorgen we dat nergens de wettelijke normen voor geluid worden overschreden. Dreigt dat wel te gebeuren, dan kijken we naar passende oplossingen."