Afbeelding
Foto: Peter de Koning

bouwbedrijf geeft les en excursie in groep 7 De Beemden

'Goed isoleren, net als een iglo'

PETER DE KONING

Wat is het verschil tussen kopen en huren? Wat is een hypotheek en waarom is het goed om je huis te isoleren? Groep 7 van basisschool De Beemden wist wel raad met deze vragen van Pieter Knaapen. De oud-directeur van bouwbedrijf KnaapenGroep gaf gisterochtend een boeiende les over woningbouw. Vervolgens nam hij de kinderen mee de wijk in voor een blik op het renovatiewerk.

KnaapenGroep uit Son voert tot en met april groot onderhoud uit aan 27 huurwoningen van woonstichting Sint-Joseph. Deze woningen liggen aan de Beukums, Pellenwever en Linnenbleker, vlakbij basisschool De Beemden. Aan de buitenzijde betreft het technisch noodzakelijke verbeteringen, zoals een grotere veiligheid die voldoet aan het Politie Keurmerk Veilige Woning. Op verzoek van de bewoners worden keukens, badkamers en/of toiletten vervangen als die gedateerd zijn. Alle 27 woningen krijgen energielabel B.

Naast de technische kwaliteit hecht KnaapenGroep veel belang aan een optimale communicatie met de bewoners en met de buurt. Onderdeel hiervan was gisterochtend de gastles door 'Opa Pieter' in groep 7 van De Beemden. Met zijn bouwhelm en vlotte babbel had hij de aandacht van de kinderen snel te pakken. Die bleken overigens opvallend goed op de hoogte van onderwerpen als koop, huur, hypotheek en isolatie. Wat is bouwen en wat is renoveren? Ook bij die vraag gingen veel vingers de lucht in en hoefde Pieter het goede antwoord zelf niet te geven.

Iglo

Met een treffend voorbeeld zette Pieter de kinderen aan het denken: ,,Stel, je bouwt van sneeuw een iglo bij min 40 graden. Binnen brand je één kaars en daarmee verwarm je het binnen tot ongeveer nul graden. Prachtig toch! Hoe dat kan? Door de lucht in de sneeuw, die isoleert enorm goed. Daarom zit er ook altijd veel lucht in isolatiematerialen." Zo legde Pieter een logische link met de renovatiewerkzaamheden in de omgeving van de school: ,,Woonstichting Sint-Joseph wil woningen verbeteren, onder andere met betere isolatie. Dat is heel belangrijk. Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie. Dat scheelt de bewoner geld én het is beter voor het milieu. We hebben maar één Aarde, daar moeten we zuinig op zijn. Zodat ook jullie, en de generaties na jullie, de Aarde nog goed kunnen bewonen."

Een duidelijk verhaal dat de klas gretig aanvulde met eigen ideeën en voorbeelden: elektrische auto's, windmolens, zonnepanelen, opladers uit het stopcontact en lampen niet onnodig laten branden.

Blauwe helm

Na de les trokken de kinderen de wijk in met medewerkers van KnaapenGroep. Die gaven uitleg over het renovatiewerk en lieten zien wat er in en om de woningen allemaal gebeurt. Ook een kijkje in de bouwkeet was onderdeel van het programma. Met een glanzend blauwe bouwhelm op de kruin namen de kinderen alle informatie gretig in zich op.

FOTO BOVEN: Uitvoerder Adri Smolders van KnaapenGroep vertelt groep 7 van De Beemden wat er allemaal gerenoveerd wordt in deze huurwoningen.


Run op kaartjes Maestro

De aankondiging van de dirigeerwedstrijd Maestro op zaterdagavond 1 april zorgt voor een run op de kaartjes. Burgemeester Mark Buijs, centrummanager Berry Dankers, MEP-voorzitter Peter Langenhuijsen, winkelier Suzanne Schuurmans, werkgeversvoorzitter Henk Wagenaars treden tegen elkaar in het strijdperk en dirigeren Boxtel's Harmonie in twee muziekstukken. Entreebewijzen à 12,50 euro zijn te reserveren via e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl.

In isolatiemateriaal zit veel lucht, vertelde Pieter Knaapen (achtergrond met bouwhelm) tijdens zijn gastles in groep 7 van basisschool De Beemden. (Foto's: Peter de Koning)