Twee deelnemers aan de eerste buitenschoolse ukelele-les in De Hobbendonken kunnen al een aardig deuntje tokkelen. En dat doen ze met veel plezier! (Foto: Hans van Doorn).
Twee deelnemers aan de eerste buitenschoolse ukelele-les in De Hobbendonken kunnen al een aardig deuntje tokkelen. En dat doen ze met veel plezier! (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

STEEDS MEER BASISSCHOLIEREN IN BOXTEL ONTDEKKEN MUZIEKLES

'Alleen leuke liedjes spelen op ukelele'

MARC CLEUTJENS

Leerlingen van bijna alle Boxtelse basisscholen doen mee aan de buitenschoolse lessen op de ukelele, die sinds deze week worden verzorgd op De Hobbendonken en de Prinses Amaliaschool. Ze ontdekken op een laagdrempelige manier hoe leuk het is om samen een muziekinstrument te bespelen.

Het initiatief voor het ukelele-project lag bij Lions Club Dommel & Aa, die twintig instrumenten doneerde aan Cultuurbox. Coördinator Gerry Roche schafte er zelf ook twintig aan en lanceerde een project. ,,Harry Hendriks gaf op alle scholen twee lessen aan kinderen in groep 5 en 6. Zo maakten meer dan achthonderd leerlingen kennis met de ukelele", aldus Roche.

Na de lessen op school, volgt nu een reeks buitenschoolse lessen. Daarvoor hebben zich in Boxtel veertig kinderen aangemeld, eerder werden al naschoolse lessen gegeven op De Oversteek in Liempde. ,,Omdat ook 21 leerkrachten ukelele-les volgen, kun je zeker van een succes spreken", meent Roche. ,,De volgende stap is dat er interesse komt om muziekles te gaan volgen. En wie weet sluiten kinderen zich aan bij het ukelele-orkest dat we gaan oprichten."

De lessen bij De Hobbendonken werden verzorgd door Charlotte Pennings en Joep van den Nieuwenhuizen van de Modern Classic Music School die ook ukeleles aanschafte. Na een korte uitleg lukte het al om 'Vader Jacob' te zingen en te begeleiden met één akkoord. ,,Een ukelele is een heel gezellig instrument", vertelde Joep. ,,Als je de klank hoort, word je vrolijk. Eigenlijk kun je op een ukelele alleen leuke en gezellige liedjes spelen."

Madée en Rosalie uit groep 5-6 van De Spelelier genoten van de eerste ukelele-les. ,,Ik wil graag een instrument leren bespelen", zegt Rosalie. ,,Later kies ik voor de piano." Madée denkt dat ze ooit wil overstappen van ukelele naar 'een échte gitaar'. Alle leerlingen mogen de ukelele mee naar huis nemen om te oefenen. ,,Ga er wel heel voorzichtig mee om", waarschuwde docent Charlotte. ,,Je moet lief zijn voor je instrument."