In opdracht van eigenaar Michel de Groot zijn de plavuizen uit de voormalige Heilig Hartkerk verwijderd en is een begin gemaakt met het afgraven van het zandbed. Het werk is dindag op last van de gemeente stilgelegd. (Foto: Peter de Koning).
In opdracht van eigenaar Michel de Groot zijn de plavuizen uit de voormalige Heilig Hartkerk verwijderd en is een begin gemaakt met het afgraven van het zandbed. Het werk is dindag op last van de gemeente stilgelegd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EIGENAAR VERWIJDERT VLOER VOORMALIGE HEILIG HARTKERK ZONDER VERGUNNING

Boxtel legt werkzaamheden in Sacre Coeur stil

HENK VAN WEERT

De Waalrese zakenman Michel de Groot, sinds augustus vorig jaar eigenaar van de voormalige Heilig Hartkerk, heeft afgelopen week de plavuizen uit het gebouw gehaald en het verhoogde podium waarop het altaar stond verwijderd. De gemeente Boxtel heeft de werkzaamheden dinsdag stilgelegd op last van een dwangsom van 20.000 euro per overtreding. De Groot heeft nog geen vergunning en bovendien is de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging voor het rijksmonument nog niet in gang gezet.

Wethouder Herman van Wanrooij zegt 'geschokt' te zijn door de actie van De Groot. Hij heeft de ondernemer dinsdagmiddag op het matje geroepen en opgedragen onmiddellijk met de werkzaamheden te stoppen. Daaraan heeft De Groot gehoor gegeven.

,,Ik ben té enthousiast aan de slag gegaan", erkent de man die in juli vorig jaar voor ruim vier ton de neogotische kerk, gebouwd in het begin van de 20e eeuw, kocht van de Heilig Hartparochie. ,,Ik had alles aan kant. De kerkbanken zijn opgeslagen en de houten vlonders waar ze op stonden zijn naar de Sint-Petrusbasiliek gebracht." Het hout wordt volgens De Groot hergebruikt tijdens de restauratiewerkzaamheden aan het carillon. ,,Onder de plankiers lagen geen plavuizen, maar alleen wit zand. De plavuizen in de looppaden tussen de kerkbanken lagen los op dat zandbed. Ik heb ze in kratten opgeslagen en wil ze hergebruiken in de appartementen die ik wil gaan realiseren." De Groot zegt al sinds vorig jaar zomer te wachten op de vergunningen om te beginnen met de werkzaamheden.

'GESCHROKKEN'

In het gemeentehuis vinden ze de handelwijze van De Groot onvoorstelbaar. ,,We zijn geschrokken van de werkzaamheden die tot op heden hebben plaatsgevonden", zegt wethouder Van Wanrooij. ,,De Heilig Hartkerk is een rijksmonument. Zolang er geen vergunning is afgegeven, mag er niets in, aan en bij het gebouw worden veranderd. En dat weet De Groot. Hij heeft het kerkgebouw immers gekocht onder voorbehoud dat het bestemmingsplan gewijzigd wordt." Het parochiebestuur moet daarvoor zorg dragen en heeft ook een aanvraag ingediend, zei vicevoorzitter Jos Polman gistermiddag; de wethouder meldde daarentegen dat de procedure nog niet in gang is gezet.

Polman sprak gisteren de hoop uit dat de gemeente nu voortvarend aan de slag gaat met de bestemmingsplanwijziging en hoopt op 1 juli van dit jaar de definitieve verkoopakte te kunnen ondertekenen bij de notaris. ,,Voordat hij de vloer eruit haalde, had De Groot ook aan ons toestemming moeten vragen. Dat heeft hij verzuimd en daarvoor heeft hij netjes excuses aangeboden", aldus de vicevoorzitter van het parochiebestuur. Die meldde ook dat De Groot bij de notaris een waarborgsom heeft gestort om te voorkomen dat de parochie zich voor onvoorziene kosten ziet geplaatst, indien het verkoopcontract alsnog ontbonden wordt.

TIJDELIJKE ONTHEFFING

Ondernemer De Groot (47), die zijn fortuin heeft gemaakt in de vastgoedsector in Eindhoven, heeft de Heilig Hartkerk omgedoopt tot Sacre Coeur en wil daar zakelijke evenementen en congressen gaan organiseren. Enkele keren per jaar wil hij het gebouw ook beschikbaar stellen voor lokale cultuurproducties. Wethouder Van Wanrooij zegt dat het college van B. en W. al een tijdelijke ontheffing heeft verleend voor dit soort activiteiten en dit ook komend jaar wil doen.