Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LANDELIJKE EINDSTRIJD OPNIEUW OP JACOB-ROELANDSLYCEUM

Geschiedenis Quiz: geen gemakkelijke opgave

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een lezing over de Tweede Wereldoorlog van journalist, auteur en televisieprogrammamaker Ad van Liempt en natuurlijke vele historische vragen: dat staat de leerlingen van tientallen middelbare scholen op 11 maart te wachten tijdens de Landelijke Geschiedenis Quiz. Wederom is de organisatie van deze spannende eindstrijd in handen van docenten van het Jacob-Roelandslyceum. Dinsdag werd bekend welke Boxtelse kandidaten deelnemen aan de Landelijke Geschiedenis Quiz. Deze voorronde was nogal pittig...

De Russische leider Chroesjtsjov bezocht in 1959 de Verenigde Staten. Om welke reden kreeg hij daar een woedeaanval? Uit deze en 24 andere vragen bestond de voorronde van de Landelijke Geschiedenis Quiz op het JRL. Van brugklassers tot eindexamenkandidaten: leerlingen uit allerlei klassen meldden zich dinsdag bij docenten Suzanne van Gompel en Renate van der Lande om deel te nemen aan deze kwalificatie voor de landelijke eindstrijd op 11 maart. ,,We begrijpen dat leerlingen uit de onderbouw minder kennis kunnen hebben dan bovenbouwers. Daarom hebben we ook een prijs voor de beste leerling uit de onderbouw", legt Van der Linde uit. ,,Maar het zou zo maar kunnen gebeuren dat een leerling uit de onderbouw de beste is van álle deelnemers..."

,,Schrik niet van de vragen", zei Van der Linde tegen de leerlingen voordat ze de formulieren uitdeelde. ,,De quiz is hartstikke moeilijk..." De winnaar van de voorronde op het JRL was echter geen leerling uit de eerste, tweede of derde klas. Maar ook geen bovenbouwer. Theo Hoog Antink, docent geschiedenis op het JRL, had de meeste vragen goed. De Landelijke Geschiedenis Quiz is echter voor leerlingen, waarna de beste jongeren werden genoemd.

Tijn van Heertum kwam uit de bus als winnaar, gevolgd door Ruben Vogels en Willem Jansen. ,,Een paar vragen heb ik gegokt, maar veel wist ik gelukkig wel", zei Tijn achteraf. Dat gold ook voor Ruben, die tijdens de voorronde van vorig jaar net buiten de boot viel. ,,Gelukkig mag ik nu wél meedoen aan de finale." Tijn kan vanwege andere verplichtingen niet deelnemen op 11 maart, waardoor Ruben en Willem de eer van het JRL verdedigen. ,,Wij winnen wel even", lachte Willem. Jules Havenith en Keon Vermeulen werden gekozen tot winnaars van de onderbouw.

En waarom Chroesjtsjov nou een woedeaanval kreeg? Hij mocht niet naar Disneyland...

OP DE FOTO'S: In opperste concentratie maakten de JRL-leerlingen de opgaven van de voorronde van de Landelijke Geschiedenis Quiz. Kort daarna werden de winnaars bekend. Van links naar rechts: docenten Suzanne van Gompel en Renate van der Linde met winnaars Willem Jansen, Keon Vermeulen, Tijn van Heertum, Jules Havenith en Ruben Vogels. Willem en Ruben vertegenwoordigen het JRL in de landelijke eindstrijd. (Foto's: Brabants Centrum).

V.l.n.r.: docenten Suzanne van Gompel en Renate van der Linde met winnaars Willem Jansen, Keon Vermeulen, Tijn van Heertum, Jules Havenith en Ruben Vogels.