Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

REPARATIE, VERKOOP EN LEASE BIJ VAN DE ZANDE IN ESCH

Autoservicebedrijf met familiegevoel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Als veertienjarige jongen uit Boxtel stond hij op de stoep bij Autoservice Van de Zande in Esch. ,,Als je niets met hem kunt, stuur je hem maar terug", zei z'n vader tegen eigenaar Frans van de Zande (50). Maar Rens van der Steen (35) bleef. Hij kreeg een bijbaantje als autowasser en verrichte allerlei hand- en spandiensten, behaalde later z'n monteurdiploma's en werkt inmiddels al vele jaren met veel plezier voor het bedrijf, waar autoservice ook écht service betekent...

Verkoop, reparatie en onderhoud van auto's: Van der Steen is overal inzetbaar. ,,Dat is het mooie aan werken bij dit bedrijf: het is enorm afwisselend", vertelt de Boxtelaar. Toen hij als tiener bij Van de Zande ging werken, had hij nog niet voor ogen dat hij ooit automonteur zou worden. ,,Uiteindelijk ben ik gestart met opleidingen en in 2002 kwam ik fulltime in dienst." Met leren is hij nooit gestopt. ,,Er is met name in de laatste jaren veel veranderd in de autowereld. Zo zijn er elektrische en hybride voertuigen bijgekomen. Door cursussen te volgen en te leren van mijn collega's, blijf je bij." Door de vele jaren dat Van der Steen bij Autoservice Van de Zande werkt, kent hij vele klanten. ,,Sommige lopen me gewoon voorbij en vragen specifiek naar Rens", grinnikt eigenaar Van de Zande. Van der Steen werkt met veel plezier bij de Essche garage. ,,Ik heb het bedrijf zien groeien van een kleine werkplaats naar een compleet autobedrijf."

GEEN GEHEIMEN

Op 1 oktober 1989 was Autoservice Van de Zande in Esch officieel een feit. ,,Nadat ik de diploma's automonteur en middenstand behaalde, startte mijn militaire dienst. Na afloop wist ik zeker: ik wilde graag vrijheid. Dat betekende voor mij: bij de wegenwacht óf een eigen garagebedrijf starten", aldus Van de Zande. Het werd dat laatste. Een dag nadat zijn diensttijd erop zat, begon hij zijn eigen bedrijfje, in de schuur van zijn boerderij aan de Haarenseweg. Om amper een jaar later te verhuizen naar de Broxven, de plek waar het bedrijf nog steeds is gevestigd. ,,De gemeente vond het maar niets, een garagebedrijfje in agrarisch gebied. Gelukkig was de ontwikkeling van het bedrijventerreintje in Esch net gestart en kon ik een gloednieuw pand huren." Door de jaren heen breidde het bedrijf constant uit en sinds maart 2005 mag Van de Zande zich eigenaar noemen van het vijfduizend vierkante meter omvattende terrein. Hij begon alleen; inmiddels bestaat Autoservice Van de Zande drie monteurs, twee verkopers en twee receptiemedewerksters.

Autoservice, de naam het bedrijf al 28 jaar draagt, is nog steeds volop van toepassing, stelt Van de Zande. ,,De service, dat is het belangrijkste onderdeel. Van mensen die hier hun eerste auto van hun spaargeld kopen tot klanten die meer te besteden hebben: wij nemen iedereen serieus. Ze zijn immers allemaal klant. Ook regelen we vervangend vervoer, kan iedereen hier buiten werktijden terecht voor reparaties en onderhoud aan de auto's en wordt er ook op zaterdag gesleuteld. En wat we merken: mensen komen hier regelmatig op de koffie, puur om te buurten. Hoewel het bedrijf inmiddels iets groter is dan een dorpsgarage, vind ik het belangrijk dat hier een goede sfeer hangt en dat de afstand tussen het personeel en de klant klein is. Zo komen klanten hier binnen via de werkplaats. We hebben geen geheimen..."

ONTZORGEN

Naast reparatie en onderhoud van voertuigen, is er door de jaren heen bij Autoservice Van de Zande ook het onderdeel verkoop bij gekomen. ,,Dat is er langzaam ingeslopen", grinnikt de eigenaar. Van bedrijfswagens tot auto's voor particulieren, van tweedehands tot gloednieuw: het wagenpark bestaat uit ruim honderd voertuigen. Daarnaast kunnen mensen ook terecht bij het bedrijf voor verhuur en lease. ,,We merken dat dit goed loopt. Niet iedereen heeft zomaar budget voor een nieuwe auto. Bovendien kun je mensen met 'private lease' ontzorgen."

Van der Steen en Van de Zande legden gisterochtend de laatste hand aan een voertuig voor safaripark De Beekse Bergen. Compleet met zebra-bestickering... ,,De Beekse Bergen is sinds enkele jaren een vaste klant van ons. Dit zijn langdurige relaties waar we graag voor werken. Gepensioneerde chauffeurs, onder wie mijn eigen vader van bijna tachtig jaar oud, zorgen voor het halen en brengen van de auto's. Ja, het is wel eens voorgekomen dat een auto met stukken tussen de dieren stond", lacht Van de Zande. Hij noemt zichzelf 'de joker van het bedrijf' en is bijna altijd op de zaak. ,,Dat moet ook wel. Ik stop hier mijn hart en ziel in. Dat betaalt zich volop terug in de contacten met klanten en het personeel. Er heerst hier een familiegevoel."

FOTO ONDER: Frans van de Zande (voor) en Rens van der Steen van Autoservice Van de Zande legden gisteren de laatste hand aan een voertuig voor safaripark De Beekse Bergen. (Foto: Albert Stolwijk).