Afbeelding
Foto: Peter de Koning

IZY DEKKER (JACOB-ROELANDSLYCEUM) LID VAN JONGERENPANEL

Ambassadeur voor kinderwerk Unicef

MARC CLEUTJENS

Izy Dekker (16) is met negen andere scholieren uit Nederland toegetreden tot het jongerenpanel van Unicef Nederland. Een kalenderjaar lang gaat de vierdejaars gymnasiumleerling van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel zich inzetten voor de rechten van kinderen, in Nederland én daarbuiten. ,,Later wil ik ontwikkelingswerk gaan doen. Waarom niet nu al beginnen?"

Over enkele weken zal Izy de startbijeenkomst van Unicef Nederland bijwonen en voor het eerst gaan vergaderen met de andere panelleden. Die komen uit alle windstreken; de JRL-scholiere is als enige Brabantse toegetreden. ,,Via Instagram zag ik dat je je kon aanmelden voor het jongerenpanel. Ook mijn docent Guido van der Klauw attendeerde me op deze kans en ik heb me meteen aangemeld." Izy vertelt dat ze naar een selectiedag ging waar twintig jongeren hun belangstelling kenbaar maakten. ,,Uiteindelijk ben ik met negen anderen gekozen en ben ik een jaar lang lid van het jongerenpanel."

De JRL-scholiere, die in Moergestel woont en elke dag met plezier naar Boxtel reist, vertelt dat haar reis naar Bolivia vorig schooljaar van invloed is geweest om voor Unicef te kiezen. ,,Met andere scholieren ben ik bijna twee weken in Cochabamba geweest en heb ik een ontwikkelingsland van dichtbij gezien. Ik had al het idee om sociale geografie of milieukunde te gaan studeren en heb nu het plan opgevat om tijdens die studie in te zoomen op ontwikkelingswerk."

KINDERRECHTEN

Als lid van het jongerenpanel zal Izy zich met haar leeftijdsgenoten buigen over actuele onderwerpen die te maken hebben met het werkveld van Unicef. Deze organisatie maakt deel uit van de Verenigde Naties en maakt zich sterk voor kinderrechten. Die zijn vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. In opdracht van de Verenigde Naties ziet Unicef erop toe dat regeringen het Kinderrechtenverdrag respecteren en nakomen. Dat doet Unicef wereldwijd, dus ook in Nederland.

,,Ik verwacht dat we na de eerste vergadering een aantal acties gaan opstarten", vertelt Izy. Namens Unicef zal ze met andere panelleden ook meedoen aan fondsenwerving en evenementen bijwonen waar de boodschap van Unicef verkondigd moet worden. ,,Eenmaal per maand komen we bijeen in Den Haag. Ik heb overlegd met school en krijg daarvoor een vrije dag. De school is blij dat ik namens het JRL een soort ambassadeur ben voor Unicef en steunt me in alles. Dat is fijn."

Een van de eerste publieke optredens van Izy zal het kinderrechtendebat zijn, dat medio februari wordt gehouden. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert Unicef een verkiezingsbijeenkomst waar vertegenwoordigers van politieke partijen met elkaar gaan discussiëren over kinderrechten. ,,Ik verheug me nu al op die dag", zegt Izy. ,,Het staat al vast dat er politici zijn van D66. CDA, GroenLinks en Christen Unie en hopelijk zijn meer partijen vertegenwoordigd."

BIOSCOOP

Met enkele andere panelleden heeft Izy al gewerkt aan een plan om het werk van Unicef breder onder de aandacht te brengen. Tijdens de eerder gehouden selectiedag deed ze mee aan een project om samen met bioscoopketen Pathé ideeën uit te werken die filmbezoekers moeten verleiden om Unicef te steunen. ,,Ons groepje kreeg veel lof voor het idee om in elke Pathé-bioscoop op een hele laagdrempelige manier aandacht te vragen voor kinderrechten. Met folders en foto's kun je in de foyer en in de gangen van een filmzaal laten zien wat Unicef doet." Lachend: ,,En als het goed is, gaat er niemand naar huis zonder een donatie te geven."

Izy is blij met haar rol binnen Unicef Nederland. ,,Ik ben leergierig en zoek altijd naar wat extra's naast school. Via het jongerenpanel van Unicef krijg ik de kans om meer algemene kennis op te doen en meer van de wereld te weten te komen. Daarom zit ik ook in het debatteam van het JRL en gaan we met ons team meedoen aan de voorronde van het Lagerhuisdebat." Voor Unicef wil ze zich onder meer inzetten voor kinderen van vluchtelingen in Nederland.

FOTO BOVEN: Izy Dekker poseert in het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Peter de Koning).

FOTO LINKS: Cochabamba 2016: Izy Dekker aan het werk in een weeshuis in de Bioliviaanse stad. (Foto: JRL).

Afbeelding