Terwijl de partijen van 't Collectief dinsdagochtend hun handtekening onder een overeenkomst over de plannen voor De Kleine Aarde zetten, werden gebakjes uitgedeeld. ,,Dit is een heuglijk moment
Terwijl de partijen van 't Collectief dinsdagochtend hun handtekening onder een overeenkomst over de plannen voor De Kleine Aarde zetten, werden gebakjes uitgedeeld. ,,Dit is een heuglijk moment", vonden de partijen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• PARTIJEN ONDERTEKENEN OVEREENKOMST • IN FEBRUARI INFORMATIEMARKT VOOR PUBLIEK

De Kleine Aarde beleeft 'een frisse start'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In 1972 werd De Kleine Aarde (DKA) opgericht om een centrum te creëren voor kleinschalige technieken om het milieu te ontlasten. Met de plannen van 't Collectief, de partij die vorig jaar door de gemeenteraad gekozen om het voormalig milieueducatieterrein te herontwikkelen, wordt volop voortgeborduurd op het oorspronkelijke doel uit de jaren zeventig. Dinsdagochtend zetten de betrokken partijen hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Om inwoners te informeren over de plannen, vindt in februari een informatiemarkt plaats bij DKA. Deze datum wordt later bekend.

Woonstichting Sint-Joseph, Maris Projects, stichting ROC Summa College, stichting Helicon Opleidingen, stichting SintLucas, Heijmans Woningbouw en waterschap De Dommel. Deze zeven partijen bundelden pakweg twee jaar geleden de krachten om invulling te geven aan DKA en de gemeenteraad verkoos 't Collectief boven vijf andere initiatiefnemers die zich meldden. Alle organisaties maken nog steeds deel uit van 't Collectief en spraken dinsdag over 'een heuglijk feit'. ,,Ik zie ons nog staan, in de raadzaal om ons plan te presenteren", blikt directeur Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph terug. ,,Dat lijkt alweer ver weg. Er is in die tijd veel gebeurd en DKA is nu op weg naar een frisse start."

Dat wonen, werken, leren, recreëren en natuur centraal staan in de plannen van 't Collectief, was al bekend. Nieuw is dat Sint-Joseph eigenaar wordt van de Van Coothhoeve. Hierover is elders op deze pagina meer te lezen. De woonstichting is ook, in samenwerking met Heijmans, Maris Projects en Summa College, voornemens om twintig duurzame wooneenheden (sociale huur) te realiseren op het terrein, bedoeld voor starters. Eén van de woningen wordt beschikbaar gesteld voor experimenten en onderzoeken. Het huidige bezoekerscentrum op het terrein, dat een fikse opknapbeurt krijgt, wordt 'de spil van DKA', zo meldt 't Collectief in haar samenwerkingsovereenkomst. De exploitatie wordt gegund aan een ondernemer die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook studenten van de aangesloten onderwijsinstellingen worden betrokken bij het bezoekerscentrum. Welke horecaondernemer zijn intrek neemt in het bezoekerscentrum, is nog niet bekend.

ONDERWIJS

Om te zorgen dat de Aarde over duizend jaar nog leefbaar is, wordt DKA ook een plek waar nieuwe technieken worden ontwikkeld en getest. Daar zullen studenten van de verschillende onderwijsinstellingen nadrukkelijk bij worden betrokken, belooft 't Collectief. Een voorbeeld van zo'n thema is biomimicry: de praktijk van het ontwikkelen van menselijke technologieën geïnspireerd door de natuur. Mogelijk verschijnen er verschillende 'fieldlabs' op het terrein: testfaciliteiten voor duurzame energietechnieken.

Onderwijs gaat ook een belangrijke rol spelen op het terrein. Zo wordt Helicon intensief betrokken bij de Voedseltuin en bij de renovatie en het onderhoud van groenvoorzieningen, terwijl studenten van Summa College een rol gaan spelen bij de renovatie en verbouwing van opstellen. Studenten van SintLucas zullen actief zijn op het creatieve vlak, bijvoorbeeld op het gebied van promotie. Het hoofddoel is de studenten, na de opstartfase, te laten werken aan opdrachten die vernieuwend zijn en met thema's als duurzaamheid, circulaire economie en techniek te maken hebben.

Naast de zeven partijen wordt ook de samenwerking gezocht met derden. Zo komt er een Voedseltuin met een grootte van 0,5 hectare op het terrein. Elders op deze pagina is daar meer over te lezen. Daarnaast is de samenwerking gezocht met Burgers voor De Kleine Aarde, één van de andere initiatieven die vorig jaar werd ingediend bij de gemeente. Dekker (Sint-Joseph): ,,Het is de bedoeling dat er een wildernistuin komt waar lessen over groen kunnen worden gegeven en waar iedereen de natuur kan beleven. Hij en de andere betrokken partijen kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Paul Gosselink, namens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij betrokken bij de plannen: ,,Deze ondertekening is een mooi moment. Maar de mooiste momenten moeten nog komen..."