Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

JAN EN MARION VAN DER SANGEN UIT GEMONDE: AANPAKKEN IN 2017

'Eigen webwinkel als ultieme droom'

WENDY VAN LIJSSEL

Het afgelopen jaar gaat bij Marion en Jan van der Sangen uit Gemonde niet hun geschiedenisboek in als goed. Sterker nog. Vanwege (ernstige) gezondheidsproblemen van Jan was het ronduit een moeilijk jaar. Toch bleef het stel positief en terwijl Jan bezig was met zijn herstel, ondersteunde Marion hem en was onderwijl doende met het opzetten van haar eigen bedrijfje. Een webwinkel waarin Jan haar kan bijstaan.

Jan van der Sangen is geboren en getogen in Gemonde en zag 58 jaar geleden het levenslicht. Hij werd met een lichamelijke beperking geboren in een tijd dat daar nog heel anders mee werd omgegaan dan nu. ,,Na de kleuterschool, ging ik naar het speciaal onderwijs in 's-Hertogenbosch. Dat was een lagere en middelbare school ineen. De lessen waren algemeen en vermengd met therapie. We leerden geen vak. Tegenwoordig wordt geprobeerd om mensen met een beperking te laten integreren en mee te laten draaien in de maatschappij. Destijds was dat allemaal anders. Voor alles was een potje en instanties hadden liever dat je thuis bleef", vertelt Jan.

Het klinkt verbitterd en eigenlijk is Jan dat ook wel een beetje. Hoewel hij een lichamelijke handicap heeft, mankeert hij niks 'tussen zijn oren' maar het voelde vaak wel alsof daar anders over gedacht werd in de manier waarop hij benaderd of behandeld werd.

DANSEN

Jan was circa twintig jaar toen hij klaar was met school. ,,Toen kwam ik thuis. Mijn ouders hadden een varkensbedrijf. Zij vonden klantencontact heel belangrijk dus bracht ik rekeningen rond. Ik reed en rijdt graag auto en ga graag met mensen om. Het was leuk om te doen", blikt hij terug. De varkenspest in de jaren '90 gooide roet in het eten. Erna werd het nooit meer hetzelfde. Jan probeerde het leven van de zonnige zijde te blijven zien en zijn dagen zo zinvol en leuk mogelijk door te brengen. Hij ging op rolstoeldansles.

IN VOOR- EN TEGENSPOED

Tijdens een dansavond in Valkenswaard kwam hij Marion tegen. Zij heeft geen beperkingen en had nog nooit met iemand in een rolstoel gedanst. De uitnodiging van Jan voor een dansje werd echter aanvaard. ,,Je moet er een beetje feeling voor hebben. Als lopende partner ben je leidend en bepaal je wat er gebeurt", meldt Marion monter. In de weken die volgden ontmoetten beiden elkaar en gingen 'dansend' door het leven. Samengevat slaat ook buiten de dansvloer de vonk over. Uiteindelijk verliet Marion huis en haard en trok bij Jan in. Het stel is intussen al jaren gelukkig getrouwd.

De liefde van Marion doet Jan zichtbaar goed en zij vindt hem op haar beurt een lieve man waar ze graag voor klaar staat. In voor- en tegenspoed is een kreet die voor het stel zeker opgaat. De gezondheid van Jan is er in al die jaren niet beter op geworden. Marion werkt in de zorg. Omdat zij graag meer thuis wil zijn om voor Jan te zorgen, besloot ze in overleg met hem, om een webwinkel te beginnen.

SCHOUDERS ERONDER

Ondanks de gezondheidsproblemen van Jan wisten beiden toch de schouders eronder te zetten in de voorbereidingen voor het naleven van deze droom. Recent werd www.jandenbaltus.nl gelanceerd. Een bedrijfje in land-, tuin-, en huishoudelijke handgereedschappen.

De naam zal in Gemonde niet vreemd klinken. ,,Mijn overgrootvader, opa, vader maar ook ik staan in Gemonde bekend als Den Baltus", lacht Jan. Hoewel Marion de 'winkel' gaat draaien, zal Jan haar daarin ondersteunen. ,,We gaan alleen echt kwaliteitsproducten verkopen en het assortiment natuurlijk up-to-date houden", vertelt Marion.

Anders dan bij collega-webwinkels wordt niet alles per post bezorgd, maar indien het in de regio is, komt Jan het hoogstpersoonlijk thuis brengen. ,,Vandaag besteld en morgen in huis", klinkt het opgewekt. Met de webwinkel heeft ook Jan er, zo hopen zij, een leuke dagbesteding bij. ,,2016 was moeilijk, maar 2017 wordt ons jaar", klinkt het enthousiast.

OP DE FOTO: Jan en Marion van der Sangen runnen vanuit Gemonde de webwinkel www.jandenbaltus.nl. (Foto: Wendy van Lijssel).