Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Opwarmen voor kolderzitting Op Naor d'Honderd Liempde

Café 't Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein in Liempde stroomt elke carnavalszondag vol voor de traditionele kolderzitting van blaasorkest Op Naor d'Honderd. Dat zal 26 februari niet anders zijn als om 10.30 uur het startschot klinkt voor een ongetwijfeld weer hilarisch ochtendprogramma. Het thema: 'Hullie! Zullie! En wèllie dan?'.

Tussen de everzwijnen in de Kasterense bossen en de nog los te laten edelherten in De Scheeken is het centrum van Liempde danig op de schop gegaan. Op initiatief en onder aanvoering van de vrijwilligers van SPPiLL en Liemt in Uitvoering is veel werk verzet. De plaatselijke aannemer Van den Boomen heeft vorig jaar evenemententerrein D'n Tip uitgegraven om er een ondergronds bergbezinkbassin te kunnen bouwen. Verder zijn straten opgebroken, rioleringen vervangen en kastanjebomen gerooid.

Vorige week ontvingen negentien inwoners van Liempde een speldje en raamsticker omdat ze met goed gevolg de ambassadeurscursus van Gastvrij Liempde hadden afgesloten. Zij zullen toekomstige toeristen op deskundige wijze rondleiden in het dorp. ,,Grote vraag daarbij is wat ze wel en vooral niet over Liempde moeten gaan vertellen", licht initiatiefnemer Gerard Schalkx van Op Naor d'Honderd toe. ,,Wellicht wordt de lokale bevolking verzocht om op gezette tijden in Boeremèrtkloffie op klompen de straat op te gaan. Compleet met huifkar, bakfiets om de toeristen te vervoeren van het Sint-Janspontje naar Velder."

SCHEURNEUZEN

Schalkx geeft aan dat het versmallen en verleggen van de rijweg - en daarbij het scherper maken van bochten - eigenlijk bedoeld is om de snelheid van weggebruikers te verlagen. ,,Scheurneuzen zien het daarentegen misschien ook als een uitgelezen kans om er als een ware rallyrijder door Liempde te slingeren. Het wordt dus goed opletten voor de dorpsbewoners."

Het in september gehouden Oktoberfest van De Kromploegers moest door de werkzaamheden in Liempde noodgedwongen uitwijken naar het Concordiapark omdat D'n Tip niet beschikbaar was. Dit jaar kan weer volop gebruik gemaakt worden van het terrein en zijn Boeremèrt en Oldtimerdag weer welkom. ,,Vanwege de betonnen ondergrond van D'n Tip kan het fierljeppen in de toekomst wel vergeten worden", zegt de initiatiefnemer van de kolderzitting. ,,SPPiLL staat wel open


voor tips om de vernieuwde Tip vaker en beter te gebruiken. En dat geldt zowel voor boven als onder de grond."

Ploegersland maakt zich op voor carnaval en kiest voor het motto 'Liemt makt gin verschil'. Schalkx: ,,Het roept voor velen de vraag op voor wie het geen verschil maakt. Voor hullie? zullie? En wèllie dan? Welke grote verschillen zal dit alles voor de Liempdenaren opleveren? Het maakt wel degelijks iets uit of er wilde zwijnen of edelherten op je afkomen in het gastvrij hart van Het Groene Woud."

De kolderzitting in café 't Wapen van Liempde is gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: D'n Tip inspireert Liempdenaren vast en zeker voor het opzetten van nieuwe activiteiten, bovengronds én ondergronds. De eerste ideeën worden zondag 26 februari gepresenteerd tijdens de kolderzitting van Op Naor d'Honderd. (Foto: Gerard Schalkx).


Basiscursus groen

bij Natuurgroep in

Sint-Michielsgestel

De Natuurgroep Gestel start komend voorjaar met een nieuwe basiscursus groen verzorgen. Met deze cursus wil de natuurgroep inwoners van alle dorpen in de gemeente Sint-Michielsgestel maar ook andere belangstellenden op een ontspannen manier in contact brengen met de natuur in hun eigen omgeving en hen in de gelegenheid stellen die natuur beter te leren kennen.

Specialisten uit het veld nemen deelnemers letterlijk en figuurlijk mee op reis. De cursus is heel veelzijdig en informatief en biedt ruimte voor verdieping nadien. Allerlei aspecten komen aan bod; deelnemers leren veel over bomen en struiken, zoogdieren, vogels en insecten. Ook het ontstaan van het landschap en de aanwezigheid van landgoederen in de regio worden belicht.

De cursus bestaat uit zes lesblokken. Om de week wordt op de woensdagavond een theorieavond verzorgd met op de daarop volgende zaterdagochtend een excursie. De cursus begint woensdag 5 april, de laatste bijeenkomst is zaterdag 17 juni. De theorieavonden worden gegeven in het buitenlokaal van Brabants Landschap op Haanwijk 4a in Haaren en duren van 19.45 tot 21.45 uur. De excursies worden gehouden binnen de grenzen van de gemeente Sint-Michielsgestel en duren van 09.00 tot 11.30 uur.

AANMELDEN

Deelname kost 35 euro voor leden, niet-leden betalen 50 euro. Meer informatie en aanmelding bij Michel van de Langenberg, telefoon 06-22 43 29 41 of e-mail: michel.langenberg@home.nl.


Ondernemers

netwerken in

Groene Woud

In boerderijwinkel Bij Doriene in Sint-Michielsgestel vindt woensdag 8 februari een gratis netwerkbijeenkomst plaats van Open Coffee Het Groene Woud. De boerderijwinkel is te vinden aan de Halderse Akkers.

De netwerkbijeenkomst is bedoeld voor ondernemers uit de plaatsen Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode en duurt van 09.00 tot 11.00 uur. Het doel is om deelnemers op een laagdrempelige manier een persoonlijke netwerk te laten vergroten en kennis te delen. Onder het genot van een kop koffie maken ze kennis met elkaar en laten ze zich inspireren door de omgeving.

Vooraf aanmelden is niet nodig.