Afbeelding
Foto:

'LAATDUNKEND ITEM OVER CARNAVAL'

Dorini's blij en bedroefd met tv-aandacht van Jinek

En ineens dook feestduo De Dorini's vrijdagavond op in de talkshow van Eva Jinek. Daar werd een deel van de videoclip getoond waarmee Dorien Habraken en Marlou van Griensven hun nieuwe carnavalskraker 'De nonnen uit het zuiden' promoten. De twee Boxtelse zangeressen stonden als derde genoteerd in Jinek's top drie van beste carnavalsliedjes. De negatieve ondertoon aan tafel beviel het tweetal niet en dus stuurden ze een brief...

Trots deelde De Dorini's het filmpje van de tv-uitzending via haar Facebookpagina. Het leidde tot een stortvloed aan reacties. Vele duizenden volgers zagen de beelden en meer dan honderd mensen reageerden. Bijna allemaal positief. En mede daarom voelden Habraken en Van Griensven, die dit jaar het elfjarig bestaan van De Dorini's vieren, zich geroepen een brief aan Eva Jinek te schrijven.

In die brief stellen de zangeressen het leuk te vinden en vereerd te zijn dat dat de blonde talkshow-host aandacht besteedde aan een aantal carnavalskrakers. ,,Het moet gezegd: het item heeft veel losgemaakt in zuidelijk Nederland. Men kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er aan tafel (waar onder meer theatermakers Kasper van Kooten en Patrick Stoof aanschoven - red.) met lichte tegenzin, zelfs met afkeer en gematigd respect over het volksfeest en de muziek werd gesproken. Zonde en vast niet zo bedoeld."

Habraken en Van Griensven schrijven dat de wat negatieve benadering tijdens de uitzending hen als echte carnavalsliefhebbers raakt. ,,Uiteraard worden vooroordelen soms bevestigd, maar carnaval draait om veel meer dan het zuipen, lallen en de seks waar je op tv vaak over hoort. Begrijpelijk, maar zo jammer dat eenieder die niet zelf met het feest is opgegroeid dit beeld overneemt."

Carnaval is volgens De Dorini's een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. ,,Ons feest wordt niet alleen in Brabant en Limburg gevierd en draait niet alleen om de carnavalskrakers. Het staat vooral symbool voor tradities, gemoedelijkheid en verbroedering. Ja, er wordt (veel) gedronken en ja, er wordt gek gedaan. Uit de hand lopen doet het echter bijna nooit, want tijdens deze dagen lukt het ineens wel: iedereen is gelijk. Carnaval moet je meemaken en voelen."

MEE TOEREN

Duo De Dorini's zegt haar gevoel van carnaval graag te willen delen. ..We nodigen je daarom van harte uit het feest met ons mee te vieren. Tijdens carnaval toeren we samen met onze vrienden door Brabant om op te treden. Dit doen we al elf jaar. Een perfecte manier om met eigen ogen te zien hoe het feest op verschillende plekken wordt beleefd. Wat zeg je ervan Eva, sluit je een dagje aan? We hebben vast een mooie sjaal bijgevoegd."

Als er reactie op de brief komt, laten Habraken en Van Griensven het de lezers van Brabants Centrum weten. Wordt vervolgd. Misschien...

FOTO LINKSONDER: De Dorini's zingen dit jaar tijdens carnaval over de nonnen uit het zuiden.