Afbeelding
Foto: Piet van Oers

LOKALE AANNEMERS SLAAN HANDEN INEEN

Keistampers willen Markt zelf aanpakken

MARC CLEUTJENS

'Keistampers van eigen bodem'. Dat was het motto van een paginagrote advertentie waarmee de firma Wagenaars op 3 juli 1997 in Brabants Centrum terugblikte op de succesvol verlopen herinrichting van het centrum van Boxtel. Het aannemingsbedrijf staat thans, bijna twintig jaar na dato, met vier andere ondernemingen aan de wieg van een initiatief om de aanpak van de Markt door lokale 'keistampers' te laten doen.

Ondernemer Tonny Wagenaars staat aan de wieg van een initiatief dat in zijn ogen zou moeten leiden tot een lokale aanbesteding van de reconstructie van de Markt. Hij schreef deze week een brief uit naam van vijf bedrijven die lokaal bekend zijn, over voldoende expertise beschikken en de klus graag willen doen. ,,Als bewoner van de Croonpassage voel ik me nauw betrokken bij de plannen en weet ik dat de tekeningen voor de nieuwe Markt klaar zijn", vertelt Wagenaars. ,,Ik zit wel eens aan tafel met wethouder Eric van den Broek en steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Ik heb uitgelegd dat de gemeente deze herinrichting aan Boxtelse bedrijven zou moeten gunnen."

COLLECTIEF

Wagenaars kijkt verder dan het aannemingsbedrijf waaraan hij zelf jarenlang leiding gaf en dat betrokken was bij de vorige aanpak van hartje Boxtel in 1997. ,,Ik heb natuurlijk mijn zoon Henk gevraagd of hij interesse heeft in dit karwei", legt Wagenaars uit. ,,Maar ik heb ook andere lokale ondernemers benaderd. En dus kwam ik terecht bij Maarten van de Sande en Marcel van Pinxteren in Boxtel en Jan van den Boomen in Liempde en heb ik de firma Reijnders benaderd."

Wagenaars zou graag zien dat de gemeente Boxtel de aannemers samen in de arm neemt om de Markt aan te pakken. Om die reden heeft hij het collectief al een naam gegeven: 'Keistampers Combinatie Boxtel'. Als het gemeentebestuur niet in staat is het werk rechtstreeks te gunnen, dan hoopt de initiatiefnemer dat de bedrijven in de gelegenheid gesteld worden om een passende aanbieding te doen. ,,Wij als keistampers werken namelijk graag met u mee aan een nieuwe Markt", citeert Wagenaars uit zijn brief.

AANBESTEDING

Wethouder Van den Broek, die de herinrichting van het centrum en dus ook de Markt in zijn portefeuille heeft, reageerde deze week met belangstelling op de brief van Wagenaars. Hij gaf aan de brief nog niet bestudeerd te hebben. ,,Goed dat de Boxtelse bedrijven de handen ineen slaan om met de gemeente mee te denken", reageerde de wethouder. Hij vervolgt: ,,Wij moeten bij aanbestedingen uiteraard rekening houden met de regels voor aanbestedingsrecht. Wij weten nu dat een lokale combinatie interesse heeft en dat gegeven nemen wij mee in de nog op te stellen aanbestedingsprocedure."

De fractie van oppositiepartij Balans gaf deze week aan dat de herinrichting van de Markt in haar ogen door lokale ondernemers gedaan moet worden. Refererend aan de verbouwing van het gemeentehuis, waar geen plaatselijke ondernemers in de arm werden genomen, hoopt Balans dat ditmaal geen discussie over de aanbesteding gevoerd hoeft te worden. ,,Wij vinden het een mooie mix van folklore, cultuurhistorie en lokaal ondernemerschap als de 'Mert' door bedrijven uit onze gemeente bestraat wordt, dus door onze lokale keistampers", stelt de fractie.

De politici van Balans verwijzen naar reus Jas de Keistamper, die na oplevering van de Markt in 2018 trots zou kunnen spreken over zijn vernieuwde Markt. Ook initiatiefnemer Wagenaars van de Keistampers Combinatie Boxtel kwam met de reus op de proppen. ,,Als Boxtel deze klus niet lokaal aanbesteed, kunnen ze de reus wel met pensioen sturen..."

FOTO LINKS: Advertentie van de firma Wagenaars in juli 1997 in Brabants Centrum, geplaatst in een special over de herinrichting van hartje Boxtel. (Foto: archief Brabants Centrum).

FOTO ONDER: De Markt kreeg in 1989-1990 een opknapbeurt en werd onder meer voorzien van een kiosk en een fontein, beide ontworpen door architect en stedenbouwkundige Paul Strik. (Foto: Piet van Oers).

Afbeelding