Afbeelding
Foto: Ruud van Nooijen

KOPPELING MET KARTUIZER HISTORIE

Startschot grenswalroute Geelders

In natuurgebied De Geelders tussen Boxtel en Liempde is de voorbije maanden een kartuizer grenswalroute aangelegd. Wandelaars krijgen onderweg op dertien bordjes informatie over grenswallen en het leven van de kartuizer monniken die in de middeleeuwen in De Geelders leefden.

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel verricht de officiële opening van de grenswalroute op zondag 19 februari. De route, die de naam Het Speet heeft gekregen en verwijst naar de kartuizerhistorie, is tot stand gekomen binnen een grenswallenproject waaraan werd gewerkt door de stichting Brabantse Bronnen en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Naast wethouder Van de Wiel nemen ook bestuursleden van beide stichtingen deel aan de openingstocht.

STRENG GELOVIG

De kartuizer grenswalroute loopt grotendeels over de aanwezige grenswallen in De Geelders. Kartuizers zijn streng gelovige monniken die in de vijftiende eeuw in dit gebied leefden. Tijdens de wandeling op 19 februari zal bestuurslid Ger van den Oetelaar van stichting Brabantse Bronnen en gebiedskenner een toelichting geven op het project, de grenswallen en de historie van De Geelders. Voordat de wandeling van start gaat, verricht wethouder Van de Wiel een openingshandeling.

Belangstellenden mogen meelopen tijdens de eerste tocht. Het startpunt is bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat, de wandeling begint om 09.00 uur. Aanmelden is gewenst en kan tot 15 februari via e-mail: info@sppill.nl. Deelname is gratis.

FOTO BOVEN: Om een kartuizer grenswalwandeling te kunnen realiseren, moesten sloten voorzien worden van een houten bruggetje. Vrijwilligers van SPPiLL bouwden houten bruggetjes. (Foto: Ruud van Nooijen).