Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BURO NIEUWKOMERS ZOEKT HULP VOOR STATUSHOUDERS

Gezinsbegeleider helpt mensen verder

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wanneer statushouders een woning in de gemeente Boxtel krijgen toegewezen, bieden gezinsbegeleiders van Buro Nieuwkomers hen vanaf de allereerste dag hulp. Van het kopen van verf bij een bouwmarkt tot het laten nadenken over de toekomst: alle aspecten van het leven in Nederland komen aan bod. Buro Nieuwkomers is naarstig op zoek naar nieuwe gezinsbegeleiders. Vrijwilligers Irma Gommers en Brigitte Gillhaus uit Boxtel maken sinds de zomer verschillende cliënten wegwijs in de maatschappij en vertellen in Brabants Centrum wat hun functie inhoudt.

,,Zonder begeleiding lukt het niet. Statushouders hebben iemand nodig die ze bij de hand neemt en ze helpt met het uitzoeken van allerlei zaken", zegt Irma Gommers stellig. Vorig jaar in mei sloot ze zich aan bij Buro Nieuwkomers en sindsdien begeleidt ze verschillende mensen die uit hun land van herkomst zijn gevlucht. Brigitte Gillhaus, altijd actief geweest in de onderwijswereld, meldde zich bij welzijnsinstelling ContourdeTwern voor vrijwilligerswerk. ,,Ik wilde graag taalles geven, maar dat bleek wat ingewikkelder. Uiteindelijk werd ik gevraagd aan te sluiten bij Buro Nieuwkomers als gezinsbegeleider. De komst van vele statushouders zorgde ervoor dat er volop vrijwilligers werden gezocht. Het is nuttig én zinvol werk dat moet gebeuren. Bovendien kom je als gezinsbegeleider met beide benen op de grond te staan. Voor voor mij waren bepaalde dingen in Nederland heel vanzelfsprekend, maar die blijken toch niet zo vanzelfsprekend te zijn." ,,Neem ons zorgstelsel", voegt Irma toe. ,,Probeer iemand maar eens uit te leggen wat een eigen bijdrage en eigen risico inhoudt..."

Gezinsbegeleiders gaan een jaar lang aan de slag voor vluchtelingen. Irma en Brigitte begeleiden samen een Syrisch gezin van twee volwassenen en zes kinderen. ,,De eerste weken is dat behoorlijk intensief, je helpt ze met álles. Maar mijn ervaring is: als je in het begin flink investeert, betaalt dat zich later terug in zelfstandigheid", vertelt Irma. Meubels en keukenspullen regelen en contact met woonstichting Sint-Joseph over bepaalde reparaties in de huurwoning behoorden in de beginfase onder meer tot de taken. ,,Deze mensen komen met enkele tassen uit een asielzoekerscentrum", legt Brigitte uit. ,,De rest moet nog geregeld worden." Daarin is met de name de taalbarrière een probleem. ,,We merken dat veel brieven in het Nederlands aan de mensen zijn geadresseerd. Ook moet er veel online aangevraagd of betaald worden, terwijl de meesten geen computer hebben. Toch merken we in dat in het gezin, dat we nu een halfjaar begeleiden, behoorlijke stappen worden gemaakt."

OPVOEDING

Irma en Brigitte merken dat statushouders héél graag willen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. ,,Het liefst zijn ze constant in omgevingen waar enkel Nederlands wordt gesproken. Ook komen ze graag in contact met Nederlandse gezinnen", vertelt Brigitte. Naast het regelen van praktische zaken behoort ook het leren van omgangsvormen tot de taak van een gezinsbegeleider, vindt het duo. ,,Het is net alsof je je eigen kinderen opvoedt. Ze vragen álles aan je. Daar ben ik blij mee, het is handiger dan dat statushouders alles zelf moeten uitvinden", zegt Brigitte. Irma: ,,In alles kun je de mensen een handje helpen."

Ondanks dat op de gezinsbegeleiders een behoorlijke verantwoordelijkheid rust waarbij niet altijd alles goed geregeld is, noemen Irma en Brigitte graag de vele lichtpuntjes. ,,Onlangs heeft één van de oudste zonen in het gezin laten weten dat hij wilde stoppen met voetbal. Toen heeft hij zelf een e-mail in het Nederlands naar de club gestuurd waarin hij aangeeft te willen stoppen, maar dat zijn broer wél doorgaat. Ze pikken snel dingen op, dat vind ik mooi", zegt Brigitte. Zij en Irma begeleiden naast het gezin ook enkele mannen die in het complex aan De Tijvert wonen. ,,Eén van de mannen moet regelmatig naar de huisarts en onlangs is hij zelfstandig geweest. Dan ben ik trots", vertelt Irma. ,,Je moet onthouden: in landen als Syrië hebben mensen geen agenda of klok. Dat is heel anders dan in Nederland, waar alles op tijd gaat. Ik kan me goed voorstellen dat het lastig schakelen is voor mensen die naar Nederland komen."

Brigitte en Irma geven aan dat een gezinsbegeleider enkele vaardigheden moet bezitten. ,,Ruimdenkend, empathisch, een invoelend vermogen: dat zijn belangrijke eigenschappen", stelt het duo. ,,Ook is het belangrijk dat je duidelijk grenzen kunt stellen, dat je met de computer kunt omgaan en dat je de juiste informatie kunt opvragen bij bepaalde instanties." De gezinsbegeleiders schatten dat de functie gemiddeld zo'n tien uur per week in beslag neemt. Brigitte: ,,Soms is dat meer, soms is dat minder. Je krijgt er veel voor terug. De dankbaarheid is groot."

De gezinsbegeleiders hopen dat ze in de toekomst mensen gemakkelijker aan een stage of vrijwilligerswerk kunnen helpen. Zo worden momenteel plannen gemaakt om het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern te koppelen aan wat statushouders te bieden hebben. ,,Dat is een goede zaak", stellen Irma en Brigitte. ,,Als mensen meerdere dagen per week aan de slag gaan, versterkt dit de integratie alleen maar."

Mensen die interesse hebben in de functie van gezinsbegeleider of meer willen weten, kunnen contact opnemen met Buro Nieuwkomers van ContourdeTwern, telefoonnummer (0411) 65 58 99.

FOTO BOVEN: Irma Gommers (links) en Brigitte Gillhaus zijn, samen met meerdere vrijwilligers, actief als gezinsbegeleider voor Buro Nieuwkomers van welzijnsinstelling ContourdeTwern. Zij begeleiden statushouders die een woning in de gemeente Boxtel krijgen toegewezen. (Foto: Peter de Koning).