Turntalent Imke Schellekens won zondag op het hoogste niveau goud in de instap-afdeling. (Foto: Sandra Janssen).
Turntalent Imke Schellekens won zondag op het hoogste niveau goud in de instap-afdeling. (Foto: Sandra Janssen). Foto: Sandra Janssen

BOXTELSE SUCCESSEN OP ZUID-NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP

Turnclub Tabitta pakt drie regiotitels

Ondanks dat de Boxtelse turnvereniging Tabitta zondag drie toppers moest missen tijdens de finales voor het regiokampioenschap van Zuid-Nederland, mocht de club drie kampioenen verwelkomen. In totaal behaalde de club zeven medailles. Op het hoogste niveau (N1) werden de turntitels weggekaapt door Imke Schellekens (instap), Liz van Eijndhoven (pupillen 1) en Mijke Janssen (jeugd 1).

Imke Schellekens turnde een sterke allround wedstrijd en op sprong en brug bleek ze onverslaanbaar. Lizzy Stolwijk turnde ook een sterke wedstrijd en eindigde op de vierde plaats. Op balk scoorde ze het hoogste punt.

Onder de acht deelnemers bij de pupillen 1 N1 waren vijf turnsters van Tabitta. De winst van het regiokampioenschap ging hier zeer overtuigend naar Liz van Eijndhoven Op brug en balk scoorde ze boven de 14 punten, wat landelijk gezien ook topscores zijn. Mara van der Heijden won zilver; zij boekte een grote persoonlijke overwinning door alle elementen op de balk te durven. Pien van Daal pakte het brons, vooral door haar zelfverzekerde uitstraling op balk en vloer. Dat Floor Melssen (vierde plaats) aanwezig was, verbaasde veel mensen. Zij oogstte veel respect door zich na een vervelend ongeluk met onder andere gebroken kaken razendsnel terug te knokken op wedstrijdniveau. Wiese van der Eertwegh (zesde) steeg boven zichzelf uit door een helemaal gelukte balkoefening te turnen, een knappe prestatie na het promoveren van twee niveaus.

ORANJE JONG TALENT

Doordat Sam Sieben en Floor de Wolf deel moesten nemen aan een nationale training van Oranje Jong Talent, hadden Mijke Jansen en Floor de Wolf de taak om bij de jeugd 1 N1 het hoge niveau van Tabitta te demonstreren. Dat lukte prima. Met name in hun presentatie, uitstraling en ook moeilijkheid lieten beiden een flinke vooruitgang zien. Mijke won met name door een puntenverschil op vloer het regiokampioenschap; Fenne pakte zilver.

In de eerste divisie jeugd turnden Lieve van der Zijde en Celeste Canaan. Heel fraai lieten zij voor het eerst hun nieuwe vloerchoreografie zien. Ondanks enkele foutjes mocht Lieve plaatsnemen op het podium voor de bronzen medaille. Celeste blonk uit op de balk en eindigde allround als zevende.

VLUCHTELEMENT

Ook in de eredivisie jeugd moest Tabitta een talent missen; Shadé van Oorschot deed mee aan de nationale training in Heerenveen. Wel kwam nieuwkomer Yuna van de Wiel namens de Boxtelse club in actie; zij nam onverwacht brons mee naar huis.

Ook Jong Oranje-turnster Nienke Langenhuizen liet zich gelden. Zij vertoeft tegenwoordig regelmatig in Heerenveen voor stages in het turncentrum van Epke Zonderland. Op brug turnde Nienke een gelukte oefening met een vluchtelement: de Yaeger. Op sprong turnde ze ook een nieuwe oefening.

Op de overige toestellen viel Nienke op door haar hoge moeilijkheidsgraad. Deze is zo vroeg in het seizoen nog niet stabiel en dus werden nog wel veel fouten gemaakt, maar er liggen dus veel mogelijkheden richting Ahoy in juni. Nienke eindigde als vierde.

LAGERE AFDELINGEN

Afgelopen weekeinde werden in Tilburg ook de regiofinales van de lagere afdelingen gehouden. De uitslagen luiden als volgt.

NIVEAU 2

Instap: 2. Maissam Bezbiz, sprong. 3. Maissam Bezbiz, balk. Pupillen 2: 3. Esmee Komen, brug.

TWEEDE DIVISIE

Jeugd: 1. Guylene Brunneman, sprong. 2. Guylene Brunneman, balk. 3. Romy Schepens, sprong en balk. Senioren: 2. Eva Roos.

NIVEAU 3

Pupillen 1: 9. Roelie de Bie.

DERDE DIVISIE

Junioren: 2. Jaimy de Wit; 4. Lieke van Berkel; 8. Sylvana Obispo.

FILMPJE

In de digitale editie die Brabants Centrum elke dinsdag naar leden van de stichting mailt, is een filmpje te zien van de oefening door Nienke Langenhuizen. Abonnement nog niet gratis opgewaardeerd naar een all-inclusive lidmaatschap? Doe het dan snel: www.brabantscentrum.nl/opwaarderen.