Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BALANS: BOXTEL MOET BOUWEN IN LIEMPDE EN LENNISHEUVEL

'Woningbouw mag minder duurzaam...'

'Er zit geen schot in de zaak'. Met die uitspraak zet oppositiepartij Balans deze week vraagtekens bij de woningbouwambities van de gemeente Boxtel. In plaats van te hechten aan 'vertragende' duurzaamheidseisen, zou de gemeente vooral in Liempde en Lennisheuvel moeten ijveren voor meer daadkracht.

MARC CLEUTJENS

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans herinnert het gemeentebestuur in een reeks schriftelijke vragen aan de vorige bestuursperiode waarin de provincie Noord-Brabant hobbels wegnam en bouwen in kleine kernen mogelijk maakte. In Liempde bestaan al geruime tijd voor de uitbreidingslocatie Roderweg-Hamsestraat, in Lennisheuvel is het gebied Heerenbeekloop in beeld voor woningbouw. Wethouder Peter van de Wiel gaf vorige week in Brabants Centrum aan op korte termijn kansen te zien om hier voortvarend aan de slag te gaan.

Als het aan fractievoorzitter Van der Zanden ligt, is meer daadkracht vereist. Sterker nog, hij constateert dat Boxtel heel weinig concrete stappen heeft gezet en verzuimd heeft een bestemmingsplan klaar te maken voor een inspraakprocedure. ,,Deze langzame aanpak baart ons zorgen gezien de forse woningbouwopgave die we in Boxtel met elkaar afgesproken hebben", aldus Van der Zanden. Boxtel moet volgens de laatste Woonvisie in de periode tot 2024 zo'n 1.315 huizen bouwen.

SOCIAAL BETAALBAAR

Als het aan Balans ligt, mag Boxtel best minder duurzaam bouwen. Het college hecht volgens de oppositiepartij veel belang aan energienulwoningen. ,,Deze extra eisen werken vertragend op de realisatie en dat heeft niet onze voorkeur. Er moet eindelijk weer eens in Liempde gebouwd kunnen worden", stelt de fractie. ,,Als de huizen er eenmaal staan, kunnen die indien gewenst nader verduurzaamd worden. Maar dan kan er op korte termijn al wel in gewoond worden."

Volgens Balans werken de duurzaamheidseisen van de gemeente Boxtel niet alleen vertragend, maar worden huizen daardoor ook duurder. De fractie geeft aan dat in de gemeente daarentegen behoefte bestaat aan sociaal betaalbare woningen, ,,Uw houding met betrekking tot duurzaamheid vertraagt naar onze mening de voortgang in de plannen en dat is ongewenst."

ONVERMINDERD GROOT

Wethouder Van de Wiel gaf vorige week aan dat Boxtel juist veel waarde hecht aan duurzaam bouwen en alle projectontwikkelaars op het hart drukt om bouwplannen volgens de nieuwste uitgangspunten uit te werken. ,,Onze duurzaamheidsambitie is onverminderd groot", zei Van de Wiel. ,,Natuurlijk kunnen we niet allerlei verplichtingen opleggen aan projectontwikkelaars, maar we ijveren er wel voor om een maximaal resultaat te behalen. Als je huizen nu niet duurzaam bouwt, zijn ze in de toekomst onverkoopbaar."

Van de Wiel vult aan dat hypotheekverstrekkers zoals de Rabobank extra middelen beschikbaar willen stellen, als een woning duurzaam gebouwd wordt. Daarnaast pleit hij voor het bouwen van woningen zonder aardgasaansluiting.

Balans wil dat Boxtel waakt voor 'overdreven' duurzaamheidseisen, die ertoe leiden dat een projectontwikkelaar geen zin meer heeft om in Boxtel te bouwen. ,,We hopen dat u uw duurzaamheidseisen dus iets matigt waardoor een dak boven het hoofd voor vele nieuwe inwoners van Liempde en Lennisheuvel snel realiteit kan worden", schrijft fractievoorzitter Van der Zanden aan het gemeentebestuur.

FOTO BOVEN: Luchtopname van plangebied Roderweg-Hamsestraat in Liempde. Deze uitbreidingslocatie is al geruime tijd in beeld voor woningbouw. (Foto: Albert Stolwijk).


Kinderboerderij

doet mee aan

twee activiteiten

De Kinderboerderij in Boxtel doet in het voorjaar mee aan twee activiteiten. In februari staat de actie Jantje Beton in de schijnwerpers, in maart wordt meegedaan aan NL Doet.

Van 13 tot en met 25 februari wordt gecollecteerd voor Jantje Beton. Deze stichting zet zich in om het buitenspelen van kinderen te bevorderen. De helft van de opbrengst gaat naar deelnemende stichtingen en komt dus ook ten goede aan de Kinderboerderij. Vrijwilligers gaan langs de deuren in Boxtel-Oost.

Vrijdag 10 maart doet de Kinderboerderij mee aan de landelijke vrijwilligersactie NL Doet van het Oranje Fonds. Op het erf wordt het eendenverblijf opgeknapt; met natuurlijke beplanting wordt deze plek zowel voor dieren als bezoekers aantrekkelijker. Wie wil meehelpen, kan zich aanmelden bij het Oranje Fonds: www.nldoet.nl.