Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SFEERVOLLE DANSMATINEE IN DE ROTS

Voetjes van de vloer op jazzy muziek Ballroom Syncopators

Het duurde even voordat ze in beweging kwamen, maar uiteindelijk waagden toch enkele luisteraars zich zondagmiddag op de dansvloer in gemeenschapshuis De Rots. Logisch, want op de aanstekelijke klanken van het Helvoirtse orkest Ballroom Syncopators kun je moeilijk stil blijven zitten...

Enkele tientallen bezoekers kwamen naar het optreden. Onder de titel Let's Swing vertolkte Ballroom Syncopators klassiekers uit de Amerikaanse jazz, maar ook Europese salonmuziek. Tijdens de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd jazzmuziek zó populair dat danszalen als paddenstoelen uit de grond schoten. De bekendste club uit die periode is The Cotton Club in New York. Daar werd dansbare jazz afgewisseld met amusement en dat zorgde voor een variétéachtige sfeer.

De band bestaat uit twaalf muzikanten die liefst 24 instrumenten bespelen. Zo werd de gitaar soms verwisseld voor een banjo en bespeelde één van de blazers niet alleen baritonsaxofoon, maar ook sopraansax, piccolo en fluit. Ballroom Syncopators speelde dansbare muziek met een aanstekelijk ritme. Soms 'sweet', maar nóg vaker 'hot'. Het rauwe van de hot jazz uit New Orleans werd echter getemd door arrangementen met strakke rifjes, zoetgevooisde saxen en smeltende viooltonen.

FOTO BOVEN: De dansmatinee door Ballroom Syncopators uit Helvoirt werd in het Boxtelse gemeenschapshuis De Rots bezocht door circa vijftig bezoekers. Enkelen waagden zich ook op de dansvloer. (Foto: Albert Stolwijk).