Met liefst 19 seconden verbeterde Luc van Eijndhoven zijn persoonlijk record op de 1.500 meter vrije slag. De prestatie was goed voor een gouden plak tijdens het jeugd-NK in het Pieter van den Hoogenband-stadion. (Foto: Albert Stolwijk).
Met liefst 19 seconden verbeterde Luc van Eijndhoven zijn persoonlijk record op de 1.500 meter vrije slag. De prestatie was goed voor een gouden plak tijdens het jeugd-NK in het Pieter van den Hoogenband-stadion. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTELSE SUCCESSEN OP NJJK EINDHOVEN

NK-goud voor zwemmer Luc van Eijndhoven (14)

HENK VAN WEERT

Luc van Eijndhoven (14) heeft afgelopen weekeinde tijdens het Nederlands zwemkampioenschap voor jeugd en junioren op de korte baan goud en zilver op respectievelijk de 1.500 en 400 meter vrije slag in de wacht gesleept. Op beide afstanden verbeterde de Boxtelse zwemmer zijn persoonlijk record in het Pieter van den Hoogenband-stadion.

Het werd zaterdagochtend een spannende race op de 1.500 meter. In het 25-meterbad vertrok Luc in een strak ritme; elke vijftig meter zwom hij rond de 34,6 seconden. Tot halverwege lag hij op de vierde of vijfde plaats. ,,Na vierhonderd moest ik door de verzuring heen. Een van mijn concurrenten startte heel snel, maar hoe verder we in de race kwamen hoe dichterbij ik kwam zag onder water. Tijdens de laatste vijftig meter zag ik mijn teamgenoten langs de kant met hun armen zwaaien en de trainer gaf aan dat ik moest versnellen. Toen tikte ik aan keek meteen na het scorebord en zag mijn tijd en plaats. Ik juichte hard en was heel blij", glundert Luc. Met liefst 19 seconden verbeterde hij zijn persoonlijk record op deze afstand; hij eindigde in een mooie tijd van 17.21,74 minuten.

VRIJ VAN SCHOOL

De leerling van het Baanderherencollege was donderdag al begonnen aan het jeugd-NK en had daarvoor twee dagen vrijaf gekregen. De school werkt volop mee aan de zwemcarrière en dat bleef niet zonder resultaat. Op de eerste wedstrijddag pakte hij zilver op de 400 meter en verbeterde hij zijn persoonlijk record met 8 seconden. Drie weken eerder won Luc op beide afstanden al goud tijdens het Brabants kampioenschap.

Tijdens het NJJK kwam Luc ook nog uit op diverse andere afstanden. Ook op de 200 en 50 meter vrije slag en de 200 meter rugslag verbeterde hij zijn PR. Tevreden kijkt de Boxtelse scholier terug op zijn deelname aan het jeugd-NK. Nu gaat hij zich voorbereiden op de langebaanwedstrijden in het 50-meterbad.

VEEL TRAINEN

In oktober vorig jaar verruilde Luc zwemvereniging Argo (Sint-Oedenrode) voor De Warande te Oosterhout. Daar maakt hij deel uit van het Opleiding Centrum Talenten en traint er van dinsdag tot en met zaterdag. Bovendien zwemt hij elke dinsdag en vrijdagochtend in Vlijmen.