Vrijwilligers zijn bezig met een grootscheepse schoonmaak in gemeenschapshuis Orion. (Foto: Albert Stolwijk).
Vrijwilligers zijn bezig met een grootscheepse schoonmaak in gemeenschapshuis Orion. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VRIJWILLIGERS POETSEN EN SCHILDEREN

Grote schoonmaak in Orion

Na ruim twintig jaar was het geen overbodige luxe. Gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel ondergaat momenteel een fikse onderhoudsbeurt. Ondertussen gaan alle activiteiten gewoon door. Behalve deze week...

De plavuizen in de bar, vergaderruimten en toiletten zijn deze week verdwenen onder een strakke gietvloer. En dus konden de vaste gebruikers van Orion er enkele dagen niet terecht. Daarom week fanfare Sint-Arnoldus voor haar vaste repetitieavond afgelopen maandag uit naar het in december geopende Muziekhuis Boxtel. Vanaf komende week kunnen de muzikanten, maar ook de andere gebruikers, weer terecht in Orion.

Zaterdag werden deuren, ramen en kozijnen geschilderd. En voorzitter Michel Geilfuss van het stichtingsbestuur van Orion was met andere vrijwilligers op een steiger druk in de weer om het plafond in de zaal af te soppen. ,,Als we binnen klaar zijn, gaan we buiten aan de slag. In het voorjaar worden de buitengevels gekeimd. Het gemeenschapshuis is dan weer helemaal bij de tijd", vertelde Theo Lamers van de projectgroep die de renovatie coördineert en uitvoert. Hij is blij met de gratis adviezen die een interieurarchitect van De Twee Snoeken uit 's-Hertogenbosch gaf om Orion een moderne uitstraling te geven. Rian Eijkemans, die het beheer van Orion na de verbouwing en uitbreiding in 1996 overnam van haar moeder, toonde zich in haar nopjes: ,,Als het werk straks klaar is, kunnen we er weer ruim twintig jaar tegen."

In een van de vergaderzaaltjes achterin werd zaterdag ook geschilderd. Daar was Marinus Verhagen aan het werk, met zijn 87 jaar is hij veruit de oudste die deze dag meehelpt. ,,Maar ik doe het graag. Orion is voor ons dorp een belangrijke voorziening die we samen in standhouden."

Tijdens de renovatie wordt Orion ook duurzaam gemaakt. Eerder werden al zonnepanelen geplaatst en nu komt er ook led-verlichting. De materialen kunnen worden aangeschaft dankzij bijdragen uit het Integraal Dorps Ontwikkelings Plan (IDOP) waarvoor de gemeente Boxtel 25.000 euro uittrok. Het VSB Fonds stelde zo'n zelfde bedrag beschikbaar. Daarnaast heeft de beheerstichting van Orion nog een lening van 16.000 euro afgesloten bij de gemeente. Dankzij een donatie van het Oranje Fonds kon een nieuwe beamer aangeschaft worden. (Foto: Albert Stolwijk).