Spelmoment in de basketbalwedstrijd JRC tegen Tantalus. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

COMPLETE SELECTIE BOEKT BELANGRIJKE ZEGE OP TANTALUS

Basketballers JRC naderen top vier

Voor de eerste keer was de selectie van de Boxtelse basketbalclub JRC zaterdagmiddag compleet. En dat bleef niet onbeloond. In sporthal De Braken boekte de ploeg een belangrijke overwinning op het Eindhovense Tantalus. Het werd 64-52.

Jaap van Loon lijkt weer definitief terug te zijn van zijn (langdurige) blessure en Jur van Bussel heeft zich ook weer aangesloten bij de selectie na een studie in het buitenland. Voorafgaand aan de wedstrijd stond Tantalus op de derde plek van de ranglijst en JRC op zevende plaats. Voor JRC zou dit dus een belangrijke, maar moeilijke wedstrijd worden. Aan de hand van Van Loon en diens broer Teun kwam de thuisploeg goed uit de startblokken. Beiden scoorden in het eerste kwart zeven punten. Daarnaast verdedigden de Boxtelaren uitstekend. Tussenstand: 20–7. In het tweede kwart liet JRC het afweten. De spelers wisten de ring niet te vinden en maakten onnodige turnovers. Tantalus wist de Boxtelse fouten goed uitbuiten en liep in. Dat was goed terug te zien in de ruststand: 29–22.

DOORBRAAK

Na de thee schakelde Tantalus een tandje bij, in tegenstelling tot JRC. Coach Oliviera had hiervoor tijdens de rust nog gewaarschuwd. JRC wist de Eindhovense aanvallen niet goed te pareren, waardoor de bezoekers in het derde kwart op voorsprong kwamen: 38–39. Het begin van het vierde kwart gingen de twee ploegen gelijk op. Geen van beide wist een doorbraak te forceren. Tót ongeveer vijf minuten voor het einde. Wederom trokken de gebroeders Van Loon de kar. Het tweetal is aanvallend enorm belangrijk voor JRC met scores op doorslaggevende momenten. Daardoor konden de gastheren de winst binnen slepen.

Door de winst stijgt JRC naar de vijfde plek op de ranglijst. De Boxtelse basketballers kunnen een gooi doen naar een plekje bij de top vier.

FOTO BOVEN: Spelmoment uit de wedstrijd die de basketballers van JRC zaterdag in sporthal De Braken speelden tegen het Eindhovense Tantalus. (Foto: Albert Stolwijk).

BOXTELSE SPEELSTERS MISSEN SCHERPTE

Swift klopt handbalvrouwen HCB '92

De handbalsters van HCB '92 hebben zondag in eigen huis verloren van Swift. De tegenstander uit Helmond won het attractieve duel met 10-15.

De eerste doelpunten werden gescoord door de gasten die beschikten over scherpe afstandsschutters waar HCB '92 verdedigend geen antwoord op had. In de aanval wist Miranda van Engelshoven een zevenmeterworp te forceren waardoor Swift aan de noodrem moest trekken. Al vaker dit seizoen liet HCB '92 het na om te scoren vanaf de penaltystip en ook deze 'pingel' werd niet scherp genoeg ingeschoten.

Mandy van Abeelen haalde de nul van het scorebord door even later vanaf de cirkelpositie te scoren. Ook Nonja van de Langenberg wist in haar favoriete rechterhoek met een mooie passeerbeweging het doel te vinden. Door tijdens de aanvallen meer te bewegen zonder bal, kregen de Boxtelse handbalsters vaker kansen. De ingestudeerde 'oktoberwissel' kwam goed uit de verf en leverde een vrije schietkans op de cirkel op voor Annemarie Sens.

Achterin had HCB '92 de zaken redelijk goed op orde met een 5-1 verdediging. Er werd goed gepraat en rugdekking gegeven. Desondanks creëerde Swift de nodige kansen en moest keeper Ankie Welvaarts een onhoudbaar schot laten passeren. Jeugdspeelster Gitte Vanhout wist op haar beurt een penalty te forceren die hard werd ingeschoten door Janneke Eijkemans. Rust: 5-6.

JEUGDSPEELSTERS

In de tweede helft wisselden enkele speelsters van Swift van positie en dat wierp vruchten af. HCB '92 had geen antwoord op de zuivere afstandsschoten van de Helmondse middenopbouwster. Ook werd door snel spel hun hoekspeelsters enkele keren goed vrijgespeeld. De thuisploeg miste op haar beurt de scherpte in de afronding. Van Engelshoven wist wél een paar keer te scoren, waarvan eenmaal via een hoekwissel met Bettine de Kok.

Inge van Drunen werd aangepakt door de verdediging toen zij haar passeerbeweging maakte. Dit leverde HCB '92 nog een penalty op die werd benut door Eijkemans.

De Helmondse handbalsters waren in de tweede helft evenwel vaker trefzeker dan HCB '92 en gingen met de volle buit naar huis.