De leerlingen van de Molenwijk keken door kijkers om de vogels te ontdekken. (Foto: Albert Stolwijk).
De leerlingen van de Molenwijk keken door kijkers om de vogels te ontdekken. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LEERLINGEN JENAPLANSCHOOL MOLENWIJK TELLEN VOGELTJES

'Is het een kraai of een aalscholver?'

MARIËLLE WIJFFELAARS

38 kauwen, 13 houtduiven, 9 heggenmussen en zelfs een aalscholver. Leerlingen uit groep 5 van jenaplanschool Molenwijk telden vrijdagmiddag liefst 22 verschillende soorten vogels rond hun school aan de Achterberghstraat. Onder leiding van drie leden van de lokale vogelwerkgroep werd er volop geteld. En dat leverde bijzondere resultaten op...

Met open monden stonden de kinderen uit de groep van juffrouw Elise van Kessel te kijken. In een van de bomen vlakbij de Dommel streek vrijdagmiddag namelijk een bijzondere vogel neer. De grote vogel nam sierlijk plaats en spreidde zijn vleugels. ,,Weten jullie wel wat dat is?" vroeg Ad Sleenhoff van de vogelwerkgroep. De kinderen waren het er niet helemaal over eens. Want was het nou een kraai, buizerd of arend? ,,Het is gewoon een heel grote vogel", reageerde een van de kinderen.

Maar nee, het was een aalscholver. Bijzonder, want zo vaak zijn deze grote vogels niet te zien in Boxtel. ,,Jullie hebben een mooie vondst gedaan", vond Sleenhoff. ,,Dit is zelfs voor de vogelwerkgroep wel erg speciaal."

Ter voorbereiding op de Nationale Tuinvogeltellingen die in het weekend werden gehouden, trok groep 5 er vrijdagmiddag al op uit om de vogeltjes rond hun school te tellen. In de klas werd eerst nog uitgebreid gesproken over verschillende vogels. Een van de kinderen vertelde zelfs wel eens een albino-merel te hebben gezien. Dat vonden de deskundigen heel speciaal: ,,Die zijn zeldzaam hoor."

De kinderen gingen in groepjes er op uit om te tellen en zagen vooral veel soorten mussen, duiven en kauwen. En ook eksters vlogen af en aan. ,,Maar die tellen niet, want ze moeten echt stil gaan zitten", legde Stef uit. ,,Ik ga zelf ook vaak vogels kijken met mijn ouders. Ze komen uit Zeeland en daar heb je echt heel veel soorten." Klasgenootje Jonna schreef alle getelde vogeltjes zorgvuldig op. ,,Van sommige soorten weten we niet zeker wat het zijn. Gelukkig hebben we een brief waarop foto's staan", vertelde ze.

Niet alleen op de Molenwijkschool, maar ook op basisschool De Spelelier leerden de kinderen van alles over de tuinvogels. Zo werd in een van de lokalen een kijkhut gemaakt. De vogeltjes konden de kinderen niet zien, zodat ze rustig bleven zitten om geteld te worden.

FOTO ONDER: Kijkers klaar en tellen maar! (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding