Afbeelding
Foto: Heemkunde Boxtel

DONDERDAGAVOND EN VRIJDAGOCHTEND INLOOPSPREEKUUR

Heemkunde Boxtel verleent 'EHBO'

HENK VAN WEERT

Elke donderdagavond en vrijdagochtend houdt Heemkunde Boxtel een inloopspreekuur in het VVV-kantoor aan Magdalena's Pad. In 't Hofje, het monumentale vrouwengasthuis naast het gemeentehuis, kunnen mensen terecht voor EHBO, eerste hulp bij... opruimen. Sinds november hopen de vrijwilligers wekelijks mensen van dienst te zijn als zij met oude foto's of voorwerpen komen aanzetten. Het loopt (nog) niet storm...

,,Regelmatig komen nog oude foto's boven water. Maar veelal via internet", vertelt heemkundige Christ van Eekelen die afgelopen vrijdagochtend samen met Henk Renders dienst had tijdens het inloopspreekuur in 't Hofje. Een mooi voorbeeld is bovenstaande foto die in 1924 in Lennisheuvel is gemaakt.

VEILINGVONDST

,,Een mevrouw uit Sint-Michielsgestel vond de afbeelding in een oude kerkstoel die ze op Tweede Kerstdag had gekocht op een veiling in een woning aan De Braken. Via de Facebookpagina 'Je bent Boxtelaar als...' vroeg ze of iemand er belangstelling voor had. Ik reageerde natuurlijk meteen", grinnikt Van Eekelen.

De foto is niet uniek. Hij is gepubliceerd in het boekje 'De geur van krijt' dat Toon van Grinsven twaalf jaar geleden schreef voor het 75-jarig bestaan van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. ,,De foto is gemaakt tijdens de opening van de voorloper van het huidige schoolgebouw. Tijdens een optocht met praalwagens door het dorp pleitte bovenstaande groep voor een eigen kerk", weet Renders. Hij vindt het een mooie foto: ,,Wat wil je. Ik ben in Lennisheuvel geboren, er staat nog familie van me op."

BEELDBANK

Van Eekelen beheert ook de website www.beeldbankboxtel.nl waar Heemkunde Boxtel inmiddels bijna twaalfduizend oude foto's heeft gepubliceerd. ,,Via zoekwoorden kunnen belangstellenden makkelijk afbeeldingen vinden. Maar ze kunnen ook zelf informatie toevoegen over hetgeen op de foto is te zien en waar die is gemaakt. Uiteraard worden die aanvullingen door mij gescreend", vertelt de heemkundige.

En er komen nog altijd nieuwe foto's bij. ,,Zo hebben we een tijd geleden heel veel materiaal van Jan van Oploo gekregen. Als ambtenaar van de gemeente Boxtel maakte hij heel veel foto's tijdens de realisering van de nieuwbouwwijk Oost in de jaren zeventig en tachtig. Prachtig materiaal", glundert Van Eekelen.

WELKOM IN 'T HOFJE

Mensen die bij het opruimen van een huis op oude foto's en voorwerpen stuiten, moeten die vooral niet bij het oud vuil deponeren, benadrukt het tweetal. Belangstellenden zijn wekelijks op donderdagavond welkom tussen 18.30 en 20.30 uur en op vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Dan zijn leden van Heemkunde Boxtel in het VVV-kantoor te vinden om vragen te beantwoorden.

FOTO LINKS: Afgelopen vrijdag hadden Christ van Eekelen en Henk Renders 'dienst' tijdens het inloopspreekuur. De enige bezoeker die zij ontvingen was Joop Verhees uit Esch. Hij vroeg zich af of het boekje over de Boxtelse landmeter en politicus Hendrik Verhees (1744-1813) nog te koop was. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding