Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KONINGSVROUWE ZOMERTUIN MET LEKKERS UIT EIGEN KEUKEN

Thee- en koffietuin opent in hartje Esch

CARRY DIRKX

De KoningsVrouwe Zomertuin: zo gaat de koffie- en theetuin van Lian Konings aan het Marktplein in Esch officieel heten. Sinds twee weken heeft ze de vergunning binnen en daar is ze heel blij mee. ,,Een koffie- en theetuin is altijd mijn droom geweest", zegt ze. Van ongeveer mei tot en met september is ze, bij mooi weer, open op woensdag, donderdag en vrijdag. Alles wat ze serveert, maakt ze zelf.

Als het krijtbord buiten staat, de Brabant-


Plantactie populieren

Inwoners van de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Best kunnen zich ook in 2017 weer aanmelden voor de plantactie met populieren. Tegen gereduceerd tarief kunnen populieren aangeschaft worden. Zo hopen stichting Streekrekening, provincie Noord-Brabant en de meewerkende gemeenten het cultuurhistorisch karakter van de Meierij te behouden. Vooral eigenaren van gronden langs lanen en wegen, die tevens de voorpootrechten van de grond bezitten, wordt gevraagd te reageren op de oproep. Belangstellenden voor de populieren kunnen zich tot 15 februari melden bij Rien van de Laar in Liempde via tel. (0411) 63 13 32 of e-mail: rienvdlaar@kpnmail.nl. De populieren kunnen rond 1 maart opgehaald worden.

se vlag uithangt en het poortje openstaat, is voortaan de sfeervolle, ommuurde tuin van de familie Konings geopend voor gasten. Voor een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij, of voor een lunch. De tuin biedt plaats aan maximaal zo'n vijftien bezoekers. ,,Wat mijn theetuin straks bijzonder maakt? Ik maak alles zelf!", zegt Lian Konings. Haar hele leven is koken en bakken haar passie en stiekem droomt ze al jaren van een koffie- en theetuin. Ze vindt het niet alleen heerlijk om in de keuken te staan, ook de rol van gastvrouw ligt haar goed: vlotte babbel en het talent om haar omgeving mooi te maken. Zo verzamelde ze in de loop van de jaren allerlei servies en schaaltjes, die ze nu goed kan gaan gebruiken in de theetuin. ,,Ik was ooit met mijn man Wim op fietsvakantie in Italië, en daar kocht ik op de rommelmarkt een compleet servies. Hup, in de auto mee naar Nederland."

GASTVROUW

Het idee voor de theetuin werd concreet toen Lian stopte met haar werk als medisch secretaresse. ,,Toen het ziekenhuis veranderde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, veranderde mijn functie. Het contact wat ik voorheen had met de patiënten, verdween. Dat miste ik zo erg - ook in het ziekenhuis voelde ik me vooral gastvrouw - dat ik ben gestopt."

Het idee van de theetuin bleef kriebelen. ,,Maar Wim zag het nooit zitten; hij vond het een te grote inbreuk op ons privéleven: een theetuin in onze eigen achtertuin." Ze kwamen tot een compromis: Lian zou het een paar weken proberen en daarna keken ze verder. Het werd een succes en Wim ging overstag. Konings opende de poorten in de zomer van 2016 met het idee dat de vergunning in korte tijd geregeld zou zijn. Toen dat niet zo bleek te zijn, sloot ze de poorten weer. Maar nu mag ze toch écht open.

APPELCRUMBLE

Konings verwacht vooral aanloop van fietsers en wandelaars; dat was in ieder geval vorig jaar zo. Maar ook passanten en mensen uit het dorp zelf legden toen aan. Ze gaat niet werken met een vaste kaart, want ze wil per week bekijken wat ze gaat maken. ,,Zodat ik bijvoorbeeld in het aspergeseizoen iets met asperges kan maken, of in de hoogzomer een beschuitje met aardbeien kan serveren." Wat zeker regelmatig voorbij zal komen, is één van haar succesnummers: ,,Een speciaal, eigen recept voor appelcrumble, want die vindt iedereen heerlijk."

FOTO BOVEN: Lian Konings start binnenkort met de KoningsVrouwe Zomertuin: een koffie- en theetuin aan het Marktplein in Esch. Als het krijtbord buiten staat, de Brabantse vlag uithangt en het poortje openstaat, is de tuin geopend voor gasten. Tussen mei en september is de plek bij mooi weer geopend op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. (Foto: Peter de Koning).


Commissaris van de koning         beste bestuurder van 2016

Commissaris van de koning Wim van de Donk is vorige week tijdens een bijeenkomst van het blad Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste bestuurder van 2016. Hij ontving het predicaat uit handen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De kwaliteit van het openbaar bestuur in Brabant werd verder onderstreept door de nominaties van de wethouders Paul Smeulders (Helmond) en Staf Depla (Eindhoven) voor de titel beste bestuurder en het feit dat Brabants provincieambtenaar Teun Meulepas kortgeleden door Futur.nl is uitgeroepen tot jonge ambtenaar van 2017.

Commissaris Van de Donk werd genomineerd op basis van de kracht van zijn netwerk dat hij ten dienste van Brabant inzet. Hij was vorig jaar voorzitter van de commissie Toekomstgericht Lokaal Bestuur, die zich bezig hield met de vraag of de inrichting van ons bestuurlijke systeem effectief genoeg is. In de nominatie wordt de commissaris omschreven als 'betrokken, verbindend en deskundig'. Hij schuwt daarbij de moeilijke dossiers als de opvang van vluchtelingen en de aanpak van de georganiseerde criminaliteit niet. In zijn dankwoord zei Van de Donk de titel op te dragen aan alle Brabanders. ,,Want Brabant, dat zijn we samen."

De verkiezing tot beste bestuurder wordt jaarlijks georganiseerd door Binnenlands Bestuur en het onderzoeksbureau Necker van Naem. Nadat de kandidaten genomineerd zijn volgt een internetstemming.

Minister Ronald Plasterk (rechts) overhandigt de prijs van Binnenlands Bestuur aan commissaris van de koning Wim van de Donk. (Foto: provincie Noord-Brabant).