Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Martje Wijers wint publieksprijs in Boxtel

Woordkunst beheerst DichtSlamRap

De jury van de veertiende DichtSlamRap, die donderdag werd gehouden in eetcafé Le Temps Perdu, 'werd verpletterd door de vijf finalisten'. Martje Wijers uit Boxtel won de publieksprijs van de dichtwedstrijd. Ook vorig jaar sleepte ze die in de wacht. De doorgewinterde poëet Arnoud Rigter uit Eindhoven, die tijdens een indrukwekkende performance zijn prachtige zinnen over het publiek stortte, werd door de driekoppige jury verkozen tot winnaar.

Negen dichters namen het tegen elkaar op tijdens de finale van de poëziewedstrijd. Tientallen Boxtelaren luisterden ademloos naar de gedichten van de woordkunstenaars. DichtSlamRap trok deelnemers uit het hele land én uit België. Sven de Swerts uit Antwerpen wist door te dringen naar de eindstrijd. Daar droeg hij een surrealistisch gedicht voor waarin vernielzuchtige broccoli de hoofdrol speelde. Ook Gijs ter Haar uit Roermond stond in de finale en imponeerde met een onheilspellende voordracht. Mariam Hakobyan uit het Belgische Schilde ontroerde.

TAALDIMENSIE

'Zijn geheel eigen taaldimensie, logica en gebruik van timing, de ruimte en de microfoon', zoals de jury het stelde, leverde Rigter uiteindelijk de juryprijs op. Hij won een ticket voor het nationaal kampioenschap Poetryslam in Utrecht van 2018. Na de bekendmaking van de winnaars nam Rigter het op tegen publiekslieveling Wijers in een afsluitende battle. De Boxtelse begon: ,,Ik dacht dat ik bang voor je was." Een boeiende uitwisseling van kunstige zinnen volgde. Wijers triomfeerde. Zij kreeg nét iets meer applaus dan haar tegenstander.

,,Ik had graag de juryprijs gewonnen, maar ik vind het een ontzettende eer om naast Arnoud te mogen staan", zei Wijers na afloop. De battle vond ze iets minder goed gaan.

Vanavond staat de Boxtelse in de finale van het NK Poetryslam in Utrecht. Ook daar zal ze moeten 'battelen'. ,,Ik ga dus nog heel hard oefenen." Rigter was verguld met de winst. ,,De laatste tien jaar heb ik ruim vierhonderd keer op een podium gestaan. Maar vanavond heb ik voor het eerst nieuw werk geprobeerd. Dat is iets stiller en gaat meer richting ontroering. Dat de jury mij als winnaar koos, vind ik daarom fijn. Het betekent dat ik op de goede weg zit."

De dichtwedstrijd in Boxtel wist dit jaar enkele nieuwe namen aan te trekken. Renée Linssen, dochter van organisator Marcel Linssen hielp mee en haalde onder meer de publieksstemmen op. ,,DichtSlamRap begon ooit als een lokaal ding. Maar is uitgegroeid tot een wedstrijd waar veel grote dichters op af komen, maar ook debuterende poëten een kans krijgen. Het is anders dan andere dichtcompetities. In plaats van een zaal met driehonderd mensen, sta je hier op het podium met een biertje in je hand. Het is knus en gezellig en dat trekt mensen aan."

DEINEN

Niet alleen Boxtelaren bezochten de finale van DichtSlamRap. Arno Kierkels reisde vanuit Eindhoven af om de dichters aan het werk te zien. ,,Ik ben geïnteresseerd in poëzie en zag dat hier enkele goede dichters optraden." De Eindhovenaar schrijft zelf ook. ,,Maar heb nog nooit opgetreden. Ik vind het bijzonder hoe de deelnemers hun woorden in een vorm gieten, zodat het beklijft. Dat is écht een uitdaging. Je gedicht zo voordragen dat het deint en ook echt aankomt bij het publiek."

FOTO BOVEN: Martje Wijers uit Boxtel won donderdag de publieksprijs tijdens de veertiende DichtSlamRap in eetcafé Le Temps Perdu. (Foto's: Albert Stolwijk).


Heemkunde Boxtel belicht
historie Binnendommeltjes

Heemkunde Boxtel houdt dinsdag 14 februari in zaal De Adelaar een lezing over de geschiedenis van de plaatselijke waterleiding. Spreker is Ruud van Nooijen, die bovendien uitgebreid zal ingaan op de historie van de plaatselijke Binnendommeltjes.

Boxtel kende in het verleden veel waterproblemen. Zo vonden nogal eens overstromingen van de Dommel plaats, die begin vorige eeuw werden beteugeld door onder meer de aanleg van het afwateringskanaal. Ook de Binnendommeltjes zorgden voor ontwatering. Putten en pompen zorgden uiteindelijk voor voldoende drinkwater van goede kwaliteit.

Van Nooijen zal tijdens de lezing aangeven dat de Binnendommeltjes langzamerhand een open riool werden die met name in de zomer een verstikkende stank verspreidden. Onder leiding van burgemeester Frans van Beek werd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een plan gemaakt om de waterloopjes te dempen en daarmee de volksgezondheid te verbeteren. Het dempen zorgde destijds voor de nodige ophef waarover Van Nooijen zal vertellen. De aanleiding van de waterleiding in Boxtel verliep volgens de heemkundige voorspoedig.

De lezing in De Adelaar begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Arnoud Rigter won de juryprijs.