Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WETHOUDER: 'GEMEENTE SCHAAKT OP VEEL BORDEN TEGELIJK'

Boxtel ontvouwt woningbouwambities

Boxtel gaat huizen bouwen in 2017. Daarvan is wethouder Peter van de Wiel meer dan overtuigd. Met een 'bouwteam', dat is versterkt met een aantal externe medewerkers om voldoende ambtelijke capaciteit te hebben, moet het mogelijk zijn een aantal nieuwbouwplannen te starten. De ambitie is groot: tot 2024 dient de gemeente 1.315 huizen te bouwen om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Het doet Van de Wiel deugd dat de animo voor plan Hobbendonk zo groot is. Projectontwikkelaar IMvest in Schijndel is na de berichtgeving vorige week in Brabants Centrum overstelpt met reacties van potentiële kopers. ,,Een prachtig plan dat dit jaar beslist een aanvang kan nemen", reageert de wethouder. Dat geldt in zijn ogen ook voor deelplan De Hoeven in de wijk In Goede Aarde. ,,De gemeente heeft deze grond weer in eigen handen en we denken hier dit jaar het startsein te kunnen geven voor de bouw van vrijstaande woningen en tweekappers. Het project is de afronding van In Goede Aarde en sluit aan op Zonnegolven."

Van de Wiel stelt vastberaden dat meer bouwprojecten in 2017 vlot getrokken kunnen worden, zeker nu een bouwteam is geformeerd dat elke twee weken bijeenkomt en 'grote stappen' zet. Hij noemt onder meer het Ronduutje, de plek waar vroeger de Molenwijkschool gehuisvest was en nu de Voedselbank resideert. Met Sint-Joseph wordt gewerkt aan een plan; de plaatselijke woonstichting is ook in beeld om aan de Albinonistraat een plan te ontwikkelen op de plek van het leegstaande schoolgebouw waarin vroeger De Beemden was gevestigd.

Nabij rotonde Oosteind is het weiland in beeld dat gelegen is tussen de Schijndelsedijk en de Schijndelseweg. Naast winkelcentrum Oosterhof staat de bouwlocatie Princenlant 4 (voormalig terrein sporthal Den Haagakker - red.) op de nominatie om ontwikkeld te worden.

DE KLEINE AARDE

Ook concreet zijn de plannen voor het terrein van De Kleine Aarde. Van de Wiel: ,,Heel binnenkort zal het Collectief die presenteren. Het traject dat we doorlopen hebben, was niet eenvoudig, maar er gaat écht iets heel moois gebeuren, ook op het gebied van woningbouw." Het klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat staat nog steeds op de nominatie voor sloop; in samenspraak met de paters assumptionisten wordt overlegd over dit - in de buurt nogal omstreden - bouwplan. ,,Omdat we niet overal tegelijk grote stappen kunnen zetten, schaken we op meerdere borden tegelijk", legt de wethouder uit.

Bouwen in Liempde en Lennisheuvel staat nadrukkelijk ook op het wensenlijstje van het gemeentebestuur. Ook hier wil Van de Wiel met zijn bouwteam in 2017 grote stappen zetten. In Liempde zijn twee grotere locaties in beeld: Roderweg/Hamsestraat en Kerkheiseweg/Boxtelseweg. Lennisheuvel kan uitbreiden nabij de Heerenbeekloop aan de zuidkant van het dorp. ,,Grotere plannen die misschien meer aanlooptijd nodig hebben, maar waar we dit jaar beslist knopen over gaan doorhakken", voorspelt Van de Wiel.

MUNSEL-SELISSEN

Boxtel heeft momenteel een echte uitbreidingslocatie op het oog: Munsel-Selissen. ,,Het bouwteam werkt aan een integraal plan waarbij ook het terrein Lindenlust herontwikkeld wordt én de noordelijke entree van Boxtel wordt verfraaid", aldus de wethouder. ,,Dit plan kan alleen ontwikkeld worden als het integraal gebeurd, dus niet hier en daar wat postzegelprojecten realiseren."

Komende week bespreekt de wethouder met de leden van de gemeenteraad een aantal 'strategische keuzes' om tot de bouw van huizen te komen. Deze 'beeldvormende' bijeenkomst vindt achter gesloten deuren plaats om de onderhandelingspositie van de gemeente ten opzichte van projectontwikkelaars niet te verzwakken, zo legt Van de Wiel uit.

FOTO BOVEN: Zicht op deelplan De Hoeven in de wijk Munsel-In Goede Aarde. (Foto: Peter de Koning).