TEEJATERGROEP LAAT BEWERKING MAKEN

John Cleese stemt in met Fawlty Towers in Orion

HENK VAN WEERT

Teejatergroep Orion in Lennisheuvel heeft de Eindhovense regisseur Jacques de Laat een Nederlandse bewerking van de Britse comedyhit Fawlty Towers laten maken. Komiek John Cleese, die niet alleen mede-auteur was van de tv-serie uit de tweede helft van de jaren zeventig, maar daarin ook in de huid kroop van hoofdrolspeler Basil, gaf persoonlijk toestemming.

De Lennisheuvelse toneelclub huurt telkens een andere professionele regisseur in voor haar voorstellingen. Vorig jaar maakte Teejatergroep Orion veel indruk met Shakespeare's Midzomernachtsdroom. ,,De laatste jaren vragen we de regisseur die we op het oog hebben welk stuk hij of zij nog graag eens zou willen op de planken zou willen brengen. Deze keer legden we die vraag voor aan Jacques de Laat waarmee we in het verleden al eens samenwerkten. Hij liet weten dat hij dolgraag een Nederlandse bewerking van het hilarische Fawlty Towers zou willen maken", vertelt bestuurslid Karin van Leeuwen van Teejatergroep Orion.

Om te voorkomen dat er gedoe zou ontstaan over de auteursrechten, nam de toneelgroep contact op met de agent van John Cleese, die de over de hele wereld uitgezonden comedyserie voor de BBC bedacht en schreef met Connie Booth. ,,Cleese heeft persoonlijk zijn goedkeuring gegeven aan onze opvoering, zo liet diens agent ons weten. Och, het is ook een relatief kleinschalige voorstelling."

Het nieuws over de bewerking van Fawlty Towers werd onlangs bekendgemaakt in 'Rond Kerk en Orion', het maandblad van het dorpsberaad in Lennisheuvel. ,,Eerlijk gezegd was regisseur De Laat niet helemaal gelukkig met het feit dat ik dit zo heb omschreven", erkent Van Leeuwen die in het bestuur van Teejatergroep Orion de publiciteit voor haar rekening neemt. ,,Nu mensen dit zo lezen, komen ze wellicht met een bepaald verwachtingspatroon naar de voorstelling."

'Zeezicht' luidt de titel van de bewerking door Jacques de Laat. Die resulteert in een doldwaze komedie over de gebeurtenissen in een gedateerd hotel. Aangezien Teejatergroep Orion vooral vrouwelijke leden heeft, worden sommige mannelijke rollen aangepast. Zo wordt de klungelige Spaanse piccolo Manuel ('He is from Barcelona') gespeeld door actrice Gerrie Kleijn als Manuela.

De toneeluitvoering gaat vrijdag 24 maart in première in gemeenschapshuis De Orion dat momenteel een flinke opknapbeurt ondergaat. 'Zeezicht' is nog vier keer meer te zien: op zaterdag 25, woensdag 29 en vrijdag 31 maart en op zaterdag 1 april. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via www.teejatergroeporion.com.