BETROKKEN PARTIJEN ZIJN ENTHOUSIAST

Nieuwe peuteropvang
is in Esch al begonnen

CARRY DIRKX

Het Rijk wil dat er vanaf 2018 nog maar één type voorschoolse opvang is voor alle twee- tot vierjarigen: de peuteropvang. De gemeente Haaren loopt vooruit op deze ontwikkeling, want daar is de peuteropvang nu al deels een feit. Ook in Esch. Betrokken partijen zijn enthousiast. ,,Wij hebben baat bij een goed voorschools aanbod", zegt Wilma van de Pol, directeur van de Sint-Willibrordusschool in het dorp.

Met de landelijke veranderingen in 2018 verdwijnt het verschil tussen kinderdagopvang en peuterspeelzalen voor kinderen van twee tot vier jaar. Het pedagogisch aanbod, de kwaliteitseisen en de kosten voor ouders worden gelijk getrokken. In de gemeente Haaren is dit jaar de peuteropvang al deels van start gegaan. De peuterspeelzalen zijn omgevormd tot peuteropvang. Zo heeft (voormalig) peuterspeelzaal De Dribbelaartjes in Esch, onderdeel van kindercentrum Kindertuin, nu het predicaat peuteropvang. ,,Inhoudelijk doen wij nog hetzelfde", zegt Veronique Mommers, al jarenlang peuterleidster in Esch. Toch is ze blij met de vernieuwing. ,,De toeslag die de gemeente Haaren nu aan ouders biedt, is heel riant. Dat maakt peuteropvang voor alle ouders financieel mogelijk. Daarnaast hebben we ruimere openingstijden, van half negen tot half twaalf. Dat is fijn, want voorheen kregen we ons programma soms maar net af."

Nog een verandering: de kinderen zijn al vanaf twee jaar welkom bij de peuteropvang, waar dat voorheen tweeënhalf jaar was. ,,En de gemeente Haaren is heel actief in het benaderen van ouders; er is onder andere een informatieavond georganiseerd. Ik vind het positieve ontwikkelingen", zegt Mommers. De kinderdagverblijven in de gemeente Haaren worden gestimuleerd om volgend jaar ook peuteropvang aan te bieden. Daarvoor moeten ze wel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

EXTRA ONDERSTEUNING

Achter de nieuwe wetgeving schuilt de ambitie om zoveel mogelijk kinderen van twee tot vier jaar naar een voorschoolse opvang te laten gaan. Peuters leren er namelijk allerlei noodzakelijke vaardigheden, zoals: luisteren naar elkaar, je eigen jas aantrekken, je vinger opsteken, in een groep meedraaien, stilzitten als dat nodig is. Als ze deze vaardigheden voldoende beheersen, wordt de overgang naar de basisschool soepeler.

En dat is fijn, voor de kinderen zelf, hun ouders en de basisschool. ,,De scholen zeggen: we zien het als een kind naar de kinderopvang of peuterspeelzaal is geweest", zegt de beleidsmedewerker jeugd en onderwijs van de gemeente Haaren. ,,Wij hebben baat bij goede voorschoolse opvang", beaamt Van de Pol, directeur van de Essche basisschool. ,,Vooral in de taal en sociaal-emotionele ontwikkelingen kunnen kinderen niet vroeg genoeg gestimuleerd worden."

Bijkomend, belangrijk voordeel: mocht een peuter een achterstand hebben, dan wordt dat gesignaleerd en kan er extra ondersteuning ingezet worden. Dat is ook voor de gemeente van belang, want zij is tegenwoordig verantwoordelijk voor de jeugdzorg. ,,Als je peuters en hun ouders een goede start kunt geven, en op de juiste manier kunt ondersteunen bij ontwikkelingsproblemen, voorkom je wellicht grotere problemen op latere leeftijd", zegt de beleidsmedewerker. Maar zeker zo belangrijk: ,,Spelen, zingen, creatief bezig zijn: de peuteropvang is natuurlijk óók gewoon leuk voor de peuters."