Naast de gemeenteraadsleden mocht ook een jonger iemand kinderen voorlezen: Amida Traore, voorleeskampioen van de Prinses Amaliaschool. (Foto: Peter de Koning).
Naast de gemeenteraadsleden mocht ook een jonger iemand kinderen voorlezen: Amida Traore, voorleeskampioen van de Prinses Amaliaschool. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN IN BOXTEL GENIETEN VAN NATIONAAL VOORLEESONTBIJT

'Konden we maar in het boek klimmen...'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik ben wel zenuwachtig, hoor..." Amida Traore uit groep 7 mag tijdens de Boxtelse voorleeswedstrijd in februari de eer van de Prinses Amaliaschool verdedigen. Gisterochtend liet ze al een voorproefje horen tijdens het Nationaal Voorleesontbijt: ze las de peuters van kindercentrum Kindertuin voor. Op allerlei plekken in Boxtel kregen peuters en basisschoolleerlingen een leuk verhaal voorgeschoteld. En na afloop was er voor iedereen iets lekkers...

Burgemeester Mark Buijs, wethouder Peter van de Wiel, gemeenteraadsleden en journalisten: zij verzamelden zich gisterochtend in de personeelsruimte van de Prinses Amaliaschool om nog even samen een kop koffie te drinken, voordat ze aan hun voorleestaak zouden beginnen. ,,Ik ben doodnerveus en heb het boek van voor tot achteren bestudeerd", grinnikte Rinze van Veen, gemeenteraadslid voor de SP. Het was de eerste keer dat hij deelnam aan het Nationaal Voorleesontbijt. ,,Ik heb je expres bij de jongste kinderen ingedeeld, dan heb je maar een klein groepje", zei directeur Ghislaine de Brouwer van stichting Brede Scholen Boxtel. Zij organiseerde in samenwerking met de Prinses Amaliaschool het voorleesontbijt. ,,Het was dit jaar opvallend lastig om vrijwilligers te vinden die wilden voorlezen", vertelde ze. ,,Daar verbaasde ik me over, want meestal is het geen enkel probleem. Gelukkig heb ik uiteindelijk genoeg voorlezers weten te vinden. En ik doe zelf ook lekker mee."

DONALD DUCK

Raadslid Peter Manniën (Combinatie95) leest al meerdere jaren met plezier voor aan basisschoolleerlingen. ,,Ik heb Ghislaine zelfs voorgesteld in twee klassen een boek te lezen, maar dat bleek logistiek onhandig." Dit jaar stond hij in groep 5. ,,De kinderen hebben zich voorbeeldig gedragen", vond juffrouw Kim. ,,Ze hebben 25 minuten aandachtig geluisterd." Tessa Broeren (8) keek met plezier terug op het voorlezen. ,,Het is leuk dat eens iemand anders dan de juffrouw aan ons voorleest. Volgens mij doet die man iets bij de gemeente, dat heeft hij verteld." Terwijl ze een krentenbol soldaat maakte, gaf ze aan waar het verhaal over ging: ,,Een meisje ontmoette op een bruiloft een ander meisje en beleefde allerlei avonturen." Tessa is zelf groot liefhebber van lezen. ,,Meestal kies ik voor stripboeken, zoals Donald Duck."

De zenuwen van voorleeskampioen Amida verdwenen als sneeuw voor de zon zodra ze het boek 'De Kleine Walvis', verkozen tot prentenboek van het jaar 2017, tevoorschijn haalde voor de peuters Esila, Maryam en Kai. ,,Ik heb thuis flink geoefend en voorgelezen aan mijn broertjes", vertelde ze vooraf. ,,Het is een erg leuk boek en gaat over Boy, die op het strand een aangespoelde walvis vindt en meeneemt naar zijn badkamer."

TOKTOK

Het dierenthema leek centraal te staan op de Prinses Amaliaschool. Terwijl redacteur Lonneke Hoondert van Brabants Centrum de kleuters liet lachen over nijlpaarden met 'dikke billen', beleefde wethouder Van de Wiel een lollige ochtend met de leerlingen van groep 3. Hij las het boek 'Jij bent een kip' voor. Hierin vindt Tim een kip die niet meer weet hoe ze eieren moet leggen of moet vliegen. Aan Tim de taak om dit voor te doen. Het geluid 'toktok' was dus veelvuldig te horen in de klas. ,,Konden we maar in het boek klimmen", verzuchtte een leerling. ,,Dan konden we helpen..."

BEROEPEN

Het voorleesontbijt op de Angelaschool stond dit jaar weer in het teken van beroepen. In alle klassen doken mensen op die niet alleen voorlazen uit een bekend jeugdboek, maar ook vertelden over hun dagelijkse werk. Dat deed hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum in groep 6b van meester Daan Slaats. Hij vertelde over de geschiedenis van de krant en illustreerde dat met oude edities uit 1944 en een uniek exemplaar van de Boxtelsche Courant uit 1929.

Tijdens een 'vragenhalfuurtje' vertelden de kinderen over hun kennis van nieuws en de opkomst van sociale media. Loek van der Veer vertelde hoe zijn vader Geert wel eens in de krant staat om te vertellen over de Herenboeren Wilhelminapark. ,,Met heel veel gezinnen eten we groente van onze eigen akkers en vlees van scharrelvarkens." Later dit schooljaar zal Loek een spreekbeurt houden over de Herenboeren.

Tal van bijzondere beroepen passeerden zo de revue. Kapper Roger van Gennip bezocht een kleuterklas en knipte live de haren van leerlingen. KLM-stewardess Mariska Raaijmakers gaf in prachtig blauw mantelpak uitleg over haar reizen rond de wereld. Politieagent Jacqueline de Bekker was te gast in groep 4, Leonie Smits van restaurant De Deugniet las voor in groep 5. Zangeres Charlotte Pennings van de Modern Classic Music School bezocht groep 8a, in groep 8b schoof zanger Jordy van den Boer aan de ontbijttafel. ,,Nee, ik ga nog niet zingen", lachte hij. ,,Net iets te vroeg voor de stembanden..."


Creatief atelier

Kinderen van 7 tot 12 jaar die graag met hun handen werken, kunnen vanaf donderdag 2 februari acht creatieve lessen volgen in atelier De Ruimte aan Selissen 6a te Boxtel. Zo wordt onder meer gewerkt met inkt, verf en papier-maché. Een professionele docent begeleidt de lessen die van 15.30 tot 17.30 uur duren. De kosten bedragen 12 euro per keer, inclusief materiaal en iets te drinken. Belangstellenden kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar info@deruimtebeleven.nl of te bellen naar 06-54 27 87 63.


Lekker relaxed luisteren naar een boek: ook dát is het Nationaal Voorleesontbijt. (Foto: Peter de Koning).
Als zangeres Charlotte Pennings van de Modern Classic Music School komt voorlezen, wordt er natuurlijk óók gezongen... (Foto: Albert Stolwijk).
Hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum, te gast in groep 6 van de Angelaschool, toonde gisteren een aantal héél oude kranten. (Foto: Albert Stolwijk).