Afbeelding
Foto: Archieffoto

DE MULLUKZUIPERTJES WEREN RIJDENDE DISCOTHEKEN

Gemonde bant 'herriewagens' uit jaarlijkse carnavalsoptocht

Of je nu alleen meedoet, met een loopgroep de show steelt of op een wagen meerijdt: het koldercorso in Gemonde staat elk jaar weer garant voor een uitbundig feest. Lokale carnavalsverenigingen, maar ook 'buitendorpse' groepen zorgen voor een bonte parade die dwars door het dorp trekt. De optocht telt jaarlijks dertig tot veertig deelnemers. Die worden door een onafhankelijke achtkoppige jury, waarvan de leden overigens allemaal buiten Gemonde wonen, beoordeeld. De juryleden hebben er jaarlijks een behoorlijke kluif aan om alle deelnemers naar eer en geweten te beoordelen.

Wat dit jaar anders zal zijn - en voor de meerderheid van de kijkers langs de kant geen gemis - is het ontbreken van de zogeheten rijdende discotheken. Met hun gigantische geluidsinstallaties lieten die jaar in, jaar uit de ruiten in de raamsponningen rammelen. Ook bezorgden ze andere deelnemers en toeschouwers piepende oren. Het fenomeen zorgde er de afgelopen jaren zelfs voor dat mensen niet meer naar de optocht kwamen kijken omdat ze 'de muziek op kilometers afstand horen'.

GRENSOVERSCHRIJDEND

De herrie van de discowagens was dermate storend dat de commissie die zich buigt over de optocht, maatregelen nam en het reglement heeft aangepast. ,,Wij verwelkomen nog steeds van harte de wagens voor zestien plus. Bij carnaval hoort nou eenmaal jeugd die op een wagen een feestje viert. Daar hebben we geen problemen mee. We zijn echter wel klaar met overlast en grensoverschrijdende herriewagens. Dat kan en willen we écht niet meer", vertelt voorzitter Michel Hoksbergen van De Mullukzuipertjes.

Volgens de voorzitter is het een trend dat geluidsinstallaties op wagens groter en groter worden. De installaties hebben vaak een dermate professioneel karakter dat er een 'evenementengeluid' geproduceerd wordt. ,,Er is een aantal groepen dat overlast veroorzaakt en niet voor rede vatbaar is. Door het inzetten van beveiligers en het vragen van borg hebben we eerder pogingen ondernomen om narigheid te voorkomen. Het werkte allemaal niet. Daarom hebben we besloten om het dit jaar anders te doen", stelt Hoksbergen.

IN GESPREK

De nieuwe regels betekenen niet dat jongerenwagens structureel geweerd worden of dat er helemaal geen muziek meer gedraaid mag worden tijdens de optocht. ,,We gaan alle wagens bekijken, we maken foto's en gaan in gesprek met deelnemers om duidelijk te maken wat acceptabel is en wat niet. De schifting maken we vooraf", zegt Hoksbergen resoluut. ,,Als zich tijdens de optocht excessen voordoen, grijpen we in. We hopen en gaan ervan uit dat het niet nodig is én dat we straks allemaal kunnen genieten van een gezellige, kleurrijke optocht met muziek op een feestelijk en acceptabel niveau."

Ook nieuw is dat de chauffeurs van de deelnemende carnavalswagens een - speciaal in het leven geroepen - chauffeursverklaring moeten tekenen. Daarmee nemen zij de verantwoordelijkheid voor de groep mensen die met hen meerijdt.

Naast het uitbannen van de herriewagens is er óók een nieuwe route voor de leutstoet. Die loopt in een rechte lijn vanaf de komborden van Gemonde door het dorp. De route is voor het eerst extra versierd. ,,Geerts Adviesgroep uit Gemonde heeft ons 44 Mullukzuipertjes-banieren geschonken. Daar zijn we ontzettend blij mee. Het geeft het dorp een extra feestelijk tintje."

Iedereen die mee wil doen aan de leutstoet kan zich inschrijven via www.mullukzuipertjes.nl.

FOTO BOVEN: 'Herriewagens' worden voortaan geweerd in de Gemondse optocht. Deelnemers dienen zich aan geluidsnormen te houden. Carnavalsstichting De Mullukzuipertjes wil dat het jaarlijkse koldercorso een 'gezellige optocht wordt met muziek op een feestelijk en acceptabel niveau'. (Archieffoto).


Gemondenaren

welkom bij

het Repair Café

Heb je een kapot broodrooster, werkt de sluiting van je parelsnoer niet meer of moet er iets vermaakt worden aan een kledingstuk? Gemondenaren kunnen woensdag 1 februari tussen 10.00 en 12.00 uur weer met hun kapotte spullen terecht in het Repair Café dat dan georganiseerd wordt in dorpshuis De Kei aan de Lambertusweg.

Het Repair Café werd vorig jaar voor het eerst in Gemonde gehouden. Eerst met behulp van vrijwilligers van het naburige Repair Café in Sint-Michielsgestel. Uiteindelijk werden ook enkele Gemondenaren bereid gevonden om eens per twee maanden kapotte spullen te repareren. Zo kon de activiteit tóch doorgang vinden in het dorp.

De organisatoren van het Repair Café willen niet alleen dorpsgenoten helpen, ze hopen met het initiatief óók de afvalberg te verkleinen.

REPAREREN

Op 1 februari zijn er een naaister, een elektricien een een algemeen reparateur aanwezig. Die laatste buigt zich over fijne objecten, zoals sieraden. De vrijwilligers repareren de spullen op volgorde van binnenkomst. Dat doen ze kosteloos, maar materialen die eventueel nodig zijn voor de reparatie moeten wel zelf betaald worden. Ook wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

Tegelijkertijd vindt in De Kei het initiatief De Dorpstafel plaats. Dat werd onder meer geïnitieerd om eenzaamheid in het dorp te bestrijden. Tijdens De Dorpstafel kan er 'gewoon' koffie worden gedronken, maar kunnen deelnemers ook een hulpvraag op tafel leggen.

Meer informatie: www.dorpstafelgemonde.nl.