Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CHRISTEN-DEMOCRATEN UNANIEM IN KEUZE LIJSTTREKKER

'Hélène gaf CDA een nieuw gezicht'

Tijdens een openbare ledenvergadering heeft de Boxtelse CDA-afdeling Hélène van As maandag unaniem herkozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Drie jaar geleden debuteerde zij op het politieke toneel als fractievoorzitter; met de raadsleden Vera Brouns en Kübra Atalay voert ze sindsdien oppositie.

HENK VAN WEERT

Van As (47) gaf aan dat zij haar partij weer in het college van B. en W. wil krijgen, maar een kandidaat-wethouder zal pas in beeld komen tijdens toekomstige coalitieonderhandelingen. Het oppositie voeren heeft de partij volgens Van As geen windeieren gelegd. ,,Achteraf ben ik blij dat we er niet voor gekozen hebben om gedoogpartner van de coalitie te worden, ondanks dat dit tijdens de onderhandelingen meerdere keren werd gevraagd. We voeren positief-kritisch oppositie en kunnen duidelijk het CDA-geluid laten horen."

Oud-burgemeester Frank van Beers, die samen met Bas Dikmans en Wim Jennissen de kandidatencommissie vormde, maakte de naam van de lijsttrekker bekend. De voordracht werd gesteund door het partijbestuur. De commissie gaat nu aan de slag om een kandidatenlijst samen te stellen voor de verkiezingen van volgend jaar. Van Beers blikte terug op vier jaar geleden: ,,Het was een risico om een verkiezingslijst samen te stellen met op de eerste vijf plekken kandidaten zonder ervaring in de gemeenteraad en zonder netwerk. Maar het heeft goed uitgepakt. We zijn van twee naar drie zetels gegaan en de nieuwe fractie heeft het vervolgens verstandig aangepakt. Ze heeft willen leren, dossierkennis opgebouwd en Hélène, Kübra en Vera hebben zich werkelijk óveral laten zien, vaak samen. Het drietal is erin geslaagd bekendheid te krijgen en het CDA een nieuw gezicht te geven."

ENIGE VERWARRING

Partijvoorzitter Han Swinkels memoreerde voorafgaand aan de bekendmaking van de lijsttrekker dat er enige verwarring was ontstaan door een bericht in de CDA-nieuwsbrief dat alle leden zich kandidaat konden stellen. Toch verstoorde dat uiteindelijk niet de gevolgde procedure. Van As werd met algemene stemmen gekozen. ,,Wij willen dat Boxtel, Liempde en Lennisheuvel prettige woon-, werk- en leefgemeenschappen zijn", betoogde lijsttrekker Van As.

,,Het behouden en versterken van de vele goede voorzieningen in onze gemeente zijn hierbij essentieel. Het CDA staat voor respect voor elkaar, menswaardige zorg, veiligheid, leefbaarheid in de wijken en kernen én voor een goed financieel beleid. Dat vraagt om de juiste keuzes maken. Dat doen we door écht te luisteren naar wat er leeft en speelt, door directe communicatie en door samen met inwoners en ondernemers concrete en praktische oplossingen te creëren", aldus Van As.

Ze riep haar partijgenoten op om mee de straat op te gaan om campagne te voeren. ,,Natuurlijk eerst voor de Kamerverkiezingen van maart aanstaande, maar ook in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. We gaan een mooi verkiezingsprogramma maken. Daar ben ik van overtuigd. Maar we gaan het niet winnen met alleen het debat in de gemeenteraad."

Raadslid Atalay en partijlid Toon van der Sloot gaven na de benoeming van de lijsttrekker een kort overzicht van wijze waarop het verkiezingsprogramma tot stand komt. De CDA'ers kregen allemaal vragenlijst waarop zij konden aangeven wat de sterke en zwakke punten van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn en welke onderwerpen extra onder de aandacht moeten worden gebracht. Bovendien werd de mening gevraagd over verkeer en parkeren en over een eventuele gemeentelijke herindeling.

STATENLEDEN

Tijdens de tweede helft van de ledenvergadering kwamen twee leden van de provinciale CDA-afdeling aan het woord: fractievoorzitter Marianne van der Sloot en kandidaat-Tweede Kamerlid Stijn Steenbakkers. Beiden zijn geen onbekende in Boxtel. Van der Sloot groeide op in Boxtel, Steenbakkers (uit Schijndel) speelde enkele jaren in het eerste elftal van hockeyclub MEP. Het tweetal ging in op de provinciale en landelijke thema's en de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. ,,De korte lijntjes tussen de lokale CDA-fractie, de Tweede Kamer en de provincie zijn goed voor Boxtel. De fractie informeert de provincie en Den Haag over de lokale ontwikkelingen en andersom wordt de CDA-fractie over de landelijke en provinciale thema's geïnformeerd", aldus lijsttrekker Van As.

Lees meer over de bijdrage van de twee Statenleden in de digitale editie die dinsdag verscheen.

FOTO BOVEN: Oud-burgemeester Frans van Beers maakte maandag de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekend in zaal 't Tweespan. De circa dertig leden kozen unaniem voor Hélène van As die drie jaar geleden debuteerde in de Boxtelse gemeenteraad. (Foto: Peter de Koning).


HOORZITTING OP DONDERDAG 2 FEBRUARI

Omwonenden Kleine Aarde vragen nóg meer informatie

Een groep van zes buurtbewoners van het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde vroeg in april vorig jaar inzage in de stukken die ertoe leidden dat Het Collectief werd gekozen voor herontwikkeling van het terrein. Het verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) leidde niet tot alle gewenste informatie en dus werd een tweede verzoek ingediend.

Maar nog altijd ontbreken stukken, meldt woordvoerder Gerlof Roubos. Donderdag 2 februari doet hij zijn beklag tijdens een hoorzitting van de onafhankelijke commissie Bezwaarschriften. Waar het eerste Wob-verzoek zich nog beperkte tot alleen de gemeente, werd het tweede verzoek ook gericht aan enkele partijen die mede Het Collectief vormen: waterschap De Dommel, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en de mbo-scholen SintLucas, Helicon en Summa College. ,,Met name van het waterschap hebben we veel stukken ontvangen. Maar de onderwijsinstellingen en de BOM stellen zich onterecht op het standpunt dat zijn niet onder de Wob vallen."

'VEEL INFO ONTBREEKT'

Uit de stukken die zij wél kregen toegestuurd, maken de omwonenden van De Kleine Aarde op dat nog veel informatie ontbreekt. Een uitgebreide brief met vragen om de ontbrekende informatie alsnog boven water te krijgen, is naar het gemeentebestuur gestuurd.