Afbeelding
Foto: Henk van Weert

'SAMENWERKEN IN OPENBARE RUIMTE'

Veiligheidskeurmerk voor centrum Boxtel

HENK VAN WEERT

Intensieve samenwerking tussen politie, brandweer, de gemeentelijke dienst Openbare Ruimte én de winkeliers en horeca-uitbaters heeft erin geresulteerd dat deze week het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het centrum van Boxtel is uitgegeven. Centrummanager Berry Dankers nam het certificaat maandag in ontvangst uit handen van burgemeester Mark Buijs.

,,In het verleden lag het primaat met betrekking tot veiligheid bij de overheid. Gelukkig zijn die tijden voorbij. Veiligheid gaat ons allemaal aan. Door een integrale aanpak is veiligheid niet alleen beter geborgd, maar ook van een hoger niveau", zei burgemeester Buijs in de onlangs geopende huiskamer naast de hoofdingang van het gemeentehuis. Daar schoven Piet Veuger en de nieuwe tijdelijke postcommandant van de brandweerkazerne in Boxtel, Pieter Verlijsdonk aan tafel, samen met Peter van de Sande van de gemeentelijke afdeling Openbare Ruimte. Namens de centrumhoreca was kastelein Sjef van Asveldt (café Dok12) van de partij. Centrummanager Berry Dankers en Gerard Schraverus (bestuur Centrummanagement Boxtel) maakten het gezelschap compleet. De politie was verhinderd.

PRAKTISCH INZICHT

,,Enkele maanden geleden hebben we gezamenlijk een rondgang door het centrum gemaakt en bekeken wat er links en rechts verbeterd moet worden op het gebied van veiligheid. Enkele kleine tekortkomingen zijn door buitendienstmedewerkers prompt aangepakt. Zo was de regengoot in de Stationsstraat op diverse plekken kapot en deugden ook enkele fietsenrekken niet. Doordat we elkaar kennen zijn de lijntjes kort en kan er snel gehandeld worden. En dat is fijn", vertelde Schraverus.

Kroegbaas Van Asveldt knikte. ,,Tijdens de uitgaansavonden hebben we als Markthoreca al jaren een directe telefoonverbinding met de dienstdoende politieagenten. Dat werkt prima. Hopelijk gaat het zo ook voortaan met de brandweer en de gemeente." De gemeente Boxtel is warm pleitbezorger van zo'n werkwijze, benadrukte burgemeester Buijs. ,,Voorheen moesten ambtenaren eerst goedkeuring vragen aan hun chef. Nu laten we veel meer over aan het praktisch inzicht van de medewerker zelf. Bij Openbare Ruimte pakken ze dat heel goed op, vind ik. Het is een voorbeeld voor heel veel andere afdelingen van onze organisatie."

SNEL SCHAKELEN

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is al jaren van kracht op bedrijventerrein Ladonk. ,,Dat het certificaat nu ook voor een centrumgebied van een gemeente geldt, is best bijzonder", aldus burgemeester Buijs. ,,Een bedrijventerrein is immers toch een min of meer afgesloten gebied. Ik ben blij dat we op deze manier ook voor de bezoekers van het centrum een veiliger omgeving creëren."

Het KVO is voor een termijn van drie jaar uitgegeven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie & Veiligheid in Utrecht. ,,De procedure die is gevolgd om het keurmerk te verkrijgen, was betrekkelijk kort", gaf preventiespecialist Veuger van de brandweer Brabant-Noord aan. ,,Maar het is zaak om permanent bezig te blijven met veiligheid." Centrummanager Dankers knikte: ,,Daarom komen we viermaal per jaar bij elkaar om zaken te bespreken. Twee van de vier keer houden we een schouw in het centrum om de situatie ter plekke te kunnen beoordelen. De gezamenlijke groeps-app van de centrumondernemers en die van de horeca zal ervoor zorgen dat we snel kunnen schakelen als er iets mis is."