BASKETBALLERS SUCCESVOL IN MAASTRICHT

JRC opent jaar met zege op Kimbria

Het eerste mannenteam van JRC startte de tweede helft van het seizoen zondag met een uitwedstrijd tegen laagvlieger Kimbria in Maastricht. Kimbria won nog maar eenmaal en JRC-coach Oliviera benadrukte voor de wedstrijd dat de Boxtelaren geconcentreerd moesten spelen om de Maastrichtenaren partij te bieden.

De wedstrijd stond met name in het teken van de rentree van Jaap van Loon. De lang geblesseerde sterspeler stond voor de eerste keer dit seizoen weer in de basis en maakte alle verwachtingen waar.

JRC kwam goed uit de startblokken en stond na enkele minuten spelen voor met 16-9. Onder leiding van de goede passende Floris de Jongh wisten Ian Rooth, Jaap van Loon en Teun van Loon enkele scores te pakken. Vanaf dat moment was het duidelijk dat de Limburgers 'inside' weinig kracht en lengte hadden en JRC daar de punten moest gaan pakken. De ontketende Rooth maakte hier goed gebruik van. Hij is de afgelopen jaren getransformeerd tot een ware krachtpatser.

In het tweede kwart wist Kimbria de basket van afstand makkelijk te vinden, de ploeg kreeg enkele vrije schoten en kwam terug in de wedstrijd. Bij een stand van 23-22 scoorde de thuisploeg enkele 'lucky' schoten en kantelde het duel in het voordeel van de thuisploeg. JRC deed iets terug, maar ging uiteindelijk rusten met een 36-33 achterstand.

In de rust gaf coach Oliviera een motiverende speech en werd besloten geen enkele schoten meer weg te geven aan de tegenstander. Het derde kwart wist de thuisploeg de voorsprong nog vast te houden, maar leek het erop dat JRC meer grip begon te krijgen op de wedstrijd. Tussenstand: 52-51.

Het vierde kwart en daarmee de winst van de wedstrijd was voor JRC. Er werd sterk verdedigd en daarbij veel gescoord (28 punten). Jaap van Loon scoorde tien punten en had hiermee een belangrijk aandeel. In de slotfase leek het nog even spannend te worden, maar mede door sterke rebounds van Rooth, een driepunter van Teun van Loon en enkele rake vrije worpen van Jaap van Loon werd de wedstrijd gewonnen: 78-72.

JRC speelt zaterdag 28 januari om 14.00 uur thuis in De Braken tegen Tantalus uit Eindhoven.

Scores JRC: Teun van Loon 25 punten; Jaap van Loon 17; Ian Rooth 12; Mitchel Hendriks 9.

Successen voor Liempdse judoka's

Judoka Keira Kreijveld (10) uit Liempde heeft afgelopen weekeinde twee gouden plakken veroverd. Samen met vijf andere leden van Judo Club Liempde eindigde ze zaterdag in Moergestel als eerste tijdens de derde ronde van de strijd om de Brabant Cup. Een dag later zegevierde ze in Gemert tijdens een groot nationaal toernooi met zeshonderd deelnemers.

Naast Keira wonnen ook Mike van der Mijden, Roy Kemps, Yoran Lips, Luuk van de Sande en Senn Steenbakkers goud in Moergestel. Op de tweede plaats eindigden Xavi van Weert, Mika van Weert, Ivar van Weert, Bas Daverveld, Collin van Rooij , Luc de Laat en Cas de Wit. Henri de Kruijf, Job Putmans, Anouk van der Mijden, Gijs van Mensfoort en Xander Kreeft bezetten een derde positie. Een vierde plaats op de ranglijst was voor Joost van der Linden, Pim de Wit, Gijs de Wit, Guus Zwijnenberg, Quin Goossens, Mees Kosters en Irene van Oijen.

In de klasse tot 12 jaar en tot 44 kilogram trof Keira zondag zeven tegenstanders op de mat. In de finale trof ze een tegenstandster waarvan ze vorig jaar nog verloor. Deze judoka uit Berlicum kwam twee keer gevaarlijk in met een heupworp, maar die werden goed geblokt; Keira kwam niet in gevaar. Sterker nog, uiteindelijk kon ze haar opponent in een muurvaste houdgreep pakken en was de tweede gouden plak van het weekeinde een feit.

,,Al met al een superprestatie voor velen. Het steeds meer en harder trainen en veel wedstrijdgericht judo begint zijn vruchten af te werpen", stelt woordvoerder Henry van Dijk van Judo Club Liempde. ,,Als velen zo door blijven trainen, zullen in de toekomst zeker nog veel meer kampioenen voort worden gebracht."

De wekelijkse trainingen op woensdag en donderdag van 18.30 tot 20.00 uur worden steeds beter bezocht in de gymzaal van basisschool De Oversteek. Iedereen is welkom om twee proeflessen te volgen.